Vaak staat ons huis en de schuur vol met spullen. We hebben moeite met opruimen (lees, weggooien). En waarom? Wat gebruiken we nu echt?
Het blijkt dat er vaak twee redenen voor zijn. Luiheid en angst…. Luiheid herken je misschien wel. Maar angst?
Volgens psychologen is angst vaak een reden waarom we spullen kopen die we niet echt nodig hebben. Angst houdt ons ook vast aan dingen die we eigenlijk helemaal niet nodig hebben.
Herken je dit?
- Je hebt een schuur/zolder volstaan met spullen, voor het geval je het misschien nodig hebt. Dit is een angst dat je iets nodig zou kunnen hebben en het dan niet (meer) zult hebben. Het geeft veiligheid en zekerheid. Ook als je er al jaren niet meer naar omgekeken hebt…
- Je koopt een heleboel dingen voor vakantie, omdat je niet goed weet wat je nodig zou kunnen hebben. Je wilt goed voorbereid zijn. Het is de angst dat je tijdens je vakantie iets misgrijpt. Maar hoe groot is die kans?
- Je houdt van boeken en andere ambitieuze spullen. Dat boek ga je later lezen en je gaat echt jezelf ooit aanleren om zelf kleding te maken op die nieuwe naaimachine! Je hoopt dat je op een dag wel de rust en tijd hiervoor hebt. Het is een hoop op betere tijden. En dit loslaten lijkt een verlies van hoop. Een angst dat je nog niet voldoet nog niet aan de persoon die je eigenlijk wilt zijn.
- Je hebt veel sentimentele spulletjes bewaard, omdat je de herinneringen niet wilt verliezen, of omdat het veel voor je betekent. Eigenlijk vertegenwoordigen deze spullen de liefde of relatie met een dierbare (een werkstuk van je kind, een tafeltje van oma) en dit gevoel wil je niet kwijtraken. Een onbewuste angst om de liefde van een dierbare of een bepaalde tijd (zoals de kleutertijd) kwijt te raken.
- Je wilt de spullen niet weggooien, omdat je er (veel) geld voor hebt betaald, en je bang bent dat het wegdoen verspilling is. Maar eigenlijk, als je het toch niet meer gebruikt is het zonde om te bewaren.
Soms gaat het om een miskoop. Je voelt je dan schuldig en in plaats van het meteen weg te gooien, of weg te geven, geef je het toch ergens achteraan een plaatsje…. Het is een angst om er op aangesproken te worden. Door anderen, maar ook door jezelf. Je wilt deze fout niet nog een keer maken (maar hee, dit overkomt ons allemaal hoor ;-))
- Je koestert je stapels kleding, omdat ze een middel van zelfexpressie voor jou zijn. Kleding is je imago, je visitekaartje. Je weet maar nooit wat voor bui of gelegenheid er komt en dan wil je nog alle mogelijkheden open hebben om eruit te zien zoals jij dan wilt. Of waar jij je dan comfortabel in voelt. Het opruimen van je kleding beperkt je in die mogelijkheid. Dit is een angst dat je op een dag je niet kan kleden (kunt tonen), zoals jij dat graag wilt.
Sommige dingen lopen door elkaar heen. Die dure broek die nu een maatje te klein is. Als je die weggeeft is het best zonde van het geld dat je daarvoor betaald hebt. Maar het is ook de angst dat je dan echt geen reden meer hebt om nog wat af te vallen. Terwijl die broek misschien inmiddels uit de mode is en als je afvalt, je jezelf misschien wel wilt belonen met nieuwe kleding!
Inzicht helpt bij het kopen van minder spullen
Er zijn maar weinig spullen die je echt dagelijks gebruikt of die noodzaak zijn.
Heel vaak kopen we spullen als troost, om ons blij te voelen, om ergens bij te horen of als hoop op betere tijden. Of het nu gaat om voeding, kleding, boeken, muziek, woondecoratie of wat dan ook.
We kopen ook snel iets om voorbereid te zijn op Iets. Dat geeft ons een veiliger gevoel. De angst dat je misgrijpt…
Wil je minder spullen kopen, bedenk dan vooraf waarom je het koopt en hoe lang je er plezier van zult hebben. Of hoe nuttig het is. Impulsaankopen geven vaak maar zeer kortdurend plezier. Geef punten aan je aankoop. Is het een negen waard of een zesje? Zeg dat je alleen iets koopt als het minimaal een 8 voor jou is. En als je iets koopt, doe het dan vol overgave en geniet ervan.
Miskoop
Heb je toch nog een keer een miskoop? Wees dan niet te streng voor jezelf, maar bedenk wie je er wel echt een plezier mee kunt doen. Dat geeft je alsnog een goed gevoel!
Opruimen van heel veel spullen
Je weet nu waarom je dingen koopt en/of bewaard. Hierdoor ga je misschien al iets meer relativeren. Bedenk eens hoe je huis of je kamer eruit ziet als je veel minder spullen hebt. Geeft dat niet letterlijk lucht? Zul je dan niet veel meer tijd overhouden omdat je veel minder schoon te maken hebt? Wat is echt belangrijk voor jou om te hebben of te doen?
Verder lezen over ontspullen
Wil je meer ruimte op je heen? Een opgeruimd huis? Simpeler leven? Kijk dan eens bij deze boeken over dit onderwerp:
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
vlinder zegt
ik herken dit , het is mij ook over komen, nu zit ik er nog mee veel te veel, toen … zag ik dat niet.
nu zie ik het en zit er mee, nu weet ik pas dat het verdriet was, ik was veel kwijt geraakt… nu ben ik ouder, oud, en voel nog verdriet. toch wil ik opruimen, want het verlies heeft zich .. op gestabeld
en ik doe er niks mee
groeten, je schijft mooi
Jenny zegt
Dank je wel, lief!
Hopelijk kun je ook ruimte en een soort bevrijdend gevoel ervaren als je opgeruimd hebt. Veel sterkte en succes!
Jenny