Hoe kun je jezelf het best motiveren? Wel, wie zijn doelen kent, een visie ontwikkelt en zich bewust is van zaken die demotiverend werken, kan veranderingen in gezin, carrière of levensstijl met meer succes doorvoeren.
Zelfmotivatie
Stel je voor: je zit op de bank. Je hebt je in gedachten helemaal op dit moment ingesteld. Je hebt de muziek wat zachter gezet, zodat die aangenaam op de achtergrond klinkt en niet stoort. Want je wil een boek lezen. Daarvan is met spoed een recensie gevraagd. En alleen jij kon dat doen, werd je gezegd. Naast je op tafel staat een bordje met stukjes chocolade. En je trakteert je op dit moment op een stukje daarvan. Tijdens het lezen zal de zoete smaak ervan je mond met vreugde vullen. Je geniet ervan.
Maar wat als de situatie nu eens heel anders verloopt. Je ergert je aan het feit dat je het boek uiterlijk de volgende dag gelezen moet hebben. Je baas verwacht jouw recensie stipt de volgende ochtend op zijn bureau. Je kwelt jezelf met de tekst en propt van frustratie tijdens het lezen een hele reep chocola in je mond.
Als je dan toch de hele dag aan dat rotboek moet wijden, dan wil je jezelf tenminste belonen met chocolade. Dat helpt om de tekst sneller door te werken. Zo ervaar jij dat tenminste.
Oké, misschien knaagt het bij tijd en wijle aan je geweten dat je te veel snoept. Maar die gedachte verdring je telkens weer snel. In plaats daarvan verdwijnt een volgende reep in je mond. Maar het slechte geweten, dat blijft.
Love it – leave it – change it!
In beide geschetste situaties gaat het om de uitvoering van een opdracht. En toch gaat je die opdracht in het eerste voorbeeld veel gemakkelijker af. Als je geniet, vergroot dat je motivatie. In het tweede voorbeeld voorziet de chocolade alleen in een behoefte. Je hebt die nodig om jezelf op te peppen. Wat overblijft is een bittere nasmaak.
Er valt altijd te kiezen
Een aanbeveling in dit verband: probeer niet alleen je eet- of snoepgedrag te veranderen. Begin met een verandering van jezelf, je opstelling ten aanzien van de klus die je klaren moet. Als je dat lukt en het resultaat is consistent, dan is dat blijvend. Jij beslist. Je draagt zélf de verantwoording voor plan A of plan B.
Je handelt, óf je geeft je over aan het noodlot en handelt niet. Ieder van ons heeft altijd de keuze om ergens van te houden, zich ervan af te wenden of om te veranderen: Love it – leave it – change it!
Natuurlijk was er de chocolade die je zogenaamd moest motiveren om te lezen. Maar er was ook je eigen wens om betrokken te zijn bij je werk en daarbij te genieten van de chocolade. Is het niet prachtig dat je je hebt voorgenomen om het boek met plezier te lezen? Wel, dat is dan een voornemen dat je zelf in je hoofd hebt gecreëerd. Dat is niet door chocolade ontstaan!
Motivatie is niet alles …
Om je bewust te worden van elementen die je demotiveren, kunnen je twee vragen helpen. Elke keer als je het gevoel hebt dat je de energie mist om iets aan te pakken, kan je met die vragen proberen te ontdekken waaraan dat ligt.
Stel jezelf als eerste de vraag: wie ben ik? Achterhaal wat je diepste verlangens en wensen zijn, wat voor jou belangrijk en waardevol is.
- Hoe sta je in het leven?
- Wat met je werk?
- Kijk naar je persoonlijke omgeving, je vrienden, je baan, je leefsituatie.
- Waar gaat je hart naar uit?
- Ben je tevreden daarmee of wil je de situatie veranderen?
- Wat kan je actief ondernemen om je persoonlijke doelstellingen waar te maken en goed in je vel te zitten?
Denk na over je huidige situatie en werk in kleine stapjes eraan om je droombeeld te benaderen. Wat zijn belangrijke doelstellingen voor jou in de komende weken of maanden? Met de eerste antwoorden daarop benader je al het gevoel dat je taken, ook zonder chocolade, al een beetje “zoeter” lijken.
… maar zonder motivatie is alles niets
De volgende vraag is: wie zijn wij? Daarbij gaat het over je plaats binnen een team, een organisatie, het gezin of het bedrijf. Een complex gebied dat alleen stap voor stap ontleed kan worden.
- Welke positie heb je binnen het team of de groep?
- Mag je beslissingen nemen?
- Ben je geliefd?
- Zijn er mensen die je leven in het team aangenamer maken?
- Of voel je je juist gedemotiveerd door anderen?
- Welke waardering krijg je?
- Wordt creativiteit van jouw kant gewaardeerd en ben je als persoon belangrijk voor anderen?
Een team kan je inspireren, het voor jou gemakkelijker maken. Maar het kan je ook als een steen op de maag liggen, je leven complex maken. En in het ergste geval zelfs ziek maken.
Dus terug naar de chocolade, heb je trek in ‘veel’ chocolade, stel je zelf eerst de vragen waar het omgaat en verwerk daarin ook een vraag of je echt gelukkig wordt van een hele reep eten? Of ben je krachtiger als je met volledige focus en enthousiasme aan het werk gaat met één blokje chocolade?
Laatste berichten van Servé Aarts (toon alles)
- Jezelf motiveren met chocola 😉 - 31 januari 2018
Laat een reactie achter