De meeste vrouwen doen het wel: het haar kleuren. De een begint er al mee als ze dertien is, de ander pas bij de eerste grijze haren. Een hele vanzelfsprekendheid toch: dat je je haren verft? Maar weten we eigenlijk wel wat het doet met ons haar en of het wel verstandig is om het haar elke vijf a zes weken een verfbadje te geven?
Kleine reactie op haarverf?
Sommigen kleuren het haar al jarenlang zonder enige vorm van jeuk of irritatie. Maar, een grote groep van vrouwen die het haar regelmatig kleurt heeft weleens last van jeuk een droge huid of irritatie. Echter, dit wordt ervaren als normaal. Ik ben het hier niet mee eens. Op het moment dat er sprake is van jeuk op de hoofdhuid treedt er al een sensibilisering op. Deze reactie kan gemakkelijk overgaan in een allergie voor bestanddelen die voorkomen in haarverf. Want, soms is een eenmalig contact al genoeg om het immuunsysteem te alarmen maar dit kan ook gebeuren na veelvuldige blootstelling aan dezelfde stof. Daarom dat sommigen pas na jaren last krijgen van producten die ze al geruime tijd hebben gebruikt.
Problemen met je huid
Het buitenste deel van de huid bestaat uit dode huidcellen die worden beschermd door een laagje talg. Deze beschermt tegen schadelijke indringers. Het is zeer belangrijk dit laagje vet zoveel mogelijk intact te houden. Door verschillende invloeden kan dit vetlaagje oplossen en de huid kan gaan uitdrogen, barsten of jeuken. Dit maakt de kans groter dat allergenen en ziektekiemen je lichaam binnendringen.
Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben eczeem of psoriasis. Bij deze mensen is de huidbarrière niet meer intact. Dit betekent dat de stoffen in (haar)verzorgingsproducten en haarverf door kan dringen in diepere lagen van de huid. Mensen met atopisch eczeem, dat gepaard gaat met een droge huid, jeukend eczeem en allergieën, hebben een verstoorde huidbeschermingsbarrière. De huidvetten – talg – die de huid moeten beschermen worden niet goed aangemaakt. Deze huid heeft geen geweldige afweerfunctie tegen allergenen zoals parfum en kleurstoffen en ziekteverwekkers zoals virussen.
Droge huid
Zelfs mensen met alleen een droge huid (een gebrek aan huidvetten) hebben last van een minder intacte huidbeschermingsbarrière en ook deze huid is kwetsbaarder voor agressieve stoffen zoals de stoffen in haarverf. Haarverf bevat ammonia, allerlei kleurstoffen en waterstofperoxide. Deze stoffen zijn best agressief. Een gezonde huid kan deze stoffen – met wat moeite – misschien nog wel goed buiten houden. Een minder of slecht intacte huid waarvan de huidlagen niet mooi gesloten zijn kan deze stoffen niet of in veel mindere mate buiten houden. Dit verklaart direct waardoor sommige mensen allergie krijgen van haarverf, parfum en (haar)verzorgingsproducten en anderen niet. De haarverf of (haar)verzorgingsproducten dringen veel dieper door in de huid dan de bedoeling is en het immuunsysteem reageert hierop.
Cellen van Langerhans
De buitenste huidlaag bevat geen bloedvaten maar hier bevinden zich wel de cellen van Langerhans. Deze cellen onderscheppen allergenen zoals die in haarverf en parfum en voeren deze af naar de lymfe om zo een legertje aan immuuncellen te mobiliseren. Deze cellen zwerven door het hele lichaam heen en kunnen ook op andere plaatsen in het lichaam ontstekingen veroorzaken. Daarnaast ontstaan er bij een allergie voor een allergeen ook vaak een kruisallergie voor andere stoffen die voorkomen in bijvoorbeeld het voedsel dat je eet.
Contacteczeem
Om contacteczeem te voorkomen is een intacte huidbeschermingsbarrière erg belangrijk. Probeer dus direct huidcontact te voorkomen met stoffen die de huid kunnen irriteren zoals geurstoffen, conserveringsmiddelen, sterke sulfaten zoals Sodium Lauryl Sulfaat, kleurstoffen en metalen (zoals nikkel). Denk eens aan het vermijden van haarverf en stap over op mildere manieren van haarkleuringen. Er zijn plantaardige haarkleuringen die het haar niet alleen kleuren maar ook verzorgen en het haar verstevigen. Deze natuurlijke haarverven laten de huid intact en hebben een gezondmakend effect op huidproblemen zoals eczeem en psoriasis. Een natuurlijke haarverf is pas echt natuurlijke als deze wordt aangemaakt met heet water en soms wat zwarte thee of appelazijn. Op het moment dat er nog een ontwikkelvloeistof aan de kleuring wordt toegevoegd is deze niet volledig natuurlijk.
Natuurkapper
Sinds vijf jaar werk ik als natuurkapper en natuurgeneeskundige met een volledig natuurlijke haarverf in mijn praktijk. Deze haarverf of plantaardige kruidenkleuring gebruik ik in de wetenschap dat ik geen schade meer toebreng aan de huid en dat de gezondheid van zowel de huid en het haar enorm verbetert. Met deze kleuring heb ik al veel mensen erg blij gemaakt en zo gezondheid verbeterd. Deze mensen hadden bijvoorbeeld last van haaruitval, allergie of eczeem. Al na één behandeling merkten ze resultaat. Het effect wat agressieve haar- en huidverzorging heeft op onze algehele gezondheid en op de gezondheid van huid en haar wordt onderschat. Daardoor lopen er veel vrouwen rond met jeuk en irritatie op de hoofdhuid terwijl dit echt niet hoeft!
Laatste berichten van Annie Kok (toon alles)
- Welke voeding draagt bij aan een gezonde huid? - 12 september 2019
- Huidklachten hebben een functie! - 11 september 2018
- Kapperseczeem, om jeuk van te krijgen! - 28 juli 2018
marion zegt
Goedemiddag,, heb een paar maande geleden een behoorlijke allergische reactie gehad, ik gebruik al meer dan 10 jaar Naturtint haar verf .Dit artikel ga ik niet meer gebruiken Wat lijkt u het beste ? ik heb alternatieve bekeken maar daar zit dan een zusje van de PPD .graag antwoord van u ,met Vr.Groet M.Koster
Marike M zegt
Er zijn al een heleboel Natuurkappers in Nederland die net als Annie de Lange-Kok naar tevredenheid met plantenkleuringen werken. Zelf heb ik het 25 jaar gedaan, nu verkoop ik OLIEBE Plantenkleuren aan natuurkappers in Nederland. Op mijn site, helemaal onderaan kun je ze vinden!