We hebben allemaal wel eens de motivatie gevoeld om gezonder te leven, betere gewoontes op te bouwen of misschien wat meer structuur in ons dagelijks leven aan te brengen. Maar eerlijk is eerlijk: weten wat goed voor je is, betekent nog niet dat het makkelijk is om die goede voornemens ook écht vol te houden. Of het nu gaat om het doorbreken van die snoepgewoonte, vaker sporten of simpelweg wat meer rust en balans in je dag vinden — het kan soms een hele uitdaging zijn.
Gelukkig zijn er hulpmiddelen die je daarbij kunnen ondersteunen. Vandaag wil ik je vertellen hoe ik zelf gebruik maak van ChatGPT en hoe jij dit ook kunt inzetten om persoonlijke adviezen te krijgen, een gezonder dagschema op te stellen en zelfs ongezonde gewoontes te doorbreken. Het mooie is: je kunt gewoon vanuit huis beginnen, op elk moment dat het jou uitkomt.
Wat kan ChatGPT voor jouw leefstijl betekenen?
De kracht van ChatGPT zit voor mij vooral in de mogelijkheid om persoonlijke adviezen te krijgen. Wanneer je bijvoorbeeld een specifieke vraag hebt, zoals: “Hoe kan ik minder suiker eten zonder dat ik het gevoel heb dat ik iets mis?”, dan geeft ChatGPT direct suggesties op basis van jouw wensen en behoeften.
Ik merk dat veel mensen starten met een algemene zoekopdracht op Google, maar daar verdwaal je vaak in de eindeloze hoeveelheden informatie. Wat ik fijn vind aan ChatGPT, is dat je gewoon direct kunt zeggen: “Dit is mijn situatie, wat kan ik doen?” Je krijgt dan meteen gericht advies en tips die passen bij jouw persoonlijke situatie.
Het is zelfs alsof je tegen een vriend praat, die jou heel goed kent. Het is moeilijk voor te stellen, dat er niet iemand aan de andere kant zit die jou helpt, maar dat het echt een robot is.
Hoe ChatGPT helpt met ongezonde gewoontes doorbreken
Als je al een tijdje probeert om gezonder te eten, vaker te sporten of minder tijd op je telefoon door te brengen, weet je hoe moeilijk het kan zijn om je gewoontes blijvend te veranderen. Ik denk dat het voor veel mensen waardevol kan zijn om een “coach” in je broekzak te hebben die altijd klaarstaat om je even een zetje in de goede richting te geven.
ChatGPT kan je bijvoorbeeld helpen om stap-voor-stap te kijken naar je gewoontes. Stel, je hebt de gewoonte om ’s avonds altijd een zak chips open te trekken. In plaats van direct te zeggen: “Stop daar mee!”, helpt ChatGPT je eerst te begrijpen waarom je die drang hebt en wat je kunt doen om die gewoonte op een haalbare manier aan te passen. Misschien is het een kwestie van verveling, of misschien heb je simpelweg behoefte aan iets knapperigs. Samen met ChatGPT kun je alternatieven vinden die beter bij je doel passen.
Wat ik zelf handig vind, is dat je ook tussentijds kunt “checken” hoe het gaat. Zo kun je bijvoorbeeld na een paar dagen weer even vragen: “Ik heb nu drie dagen geen frisdrank gedronken, wat kan ik nu het beste doen om door te pakken?” Die tussentijdse evaluaties helpen je om te blijven reflecteren en gemotiveerd te blijven.
ChatGPT onthoudt namelijk wat je al eerder gevraagd hebt. Als ik ergens mee gestart ben en ik wil een vervolg, of ik wil evalueren, dan schrijf ik door onder het eerdere gesprek dat ik heb gehad met ChatGPT. Dat is echt super makkelijk!
Waarom persoonlijk advies zo belangrijk is
Een groot voordeel van ChatGPT is dat het zich echt aanpast aan jouw situatie. Iedereen heeft andere doelen en uitdagingen. De één wil meer energie, terwijl de ander juist meer rust zoekt. Door je wensen en doelen te delen, kun je steeds specifieker advies krijgen dat past bij jouw leven. Je kunt dus eerst gaan vertellen hoe je leven er nu uitziet, wat je graag doet en wat je doelen zijn. Je kunt zelfs zeggen, wat zou je nu nog van mij willen weten om mij verder te kunnen helpen?
Het helpt als je jezelf beter leert kennen. ChatGPT kan je bijvoorbeeld vragen: “Wat zijn je struikelblokken?”, of “Welke momenten van de dag zijn het moeilijkst voor jou?”. Deze persoonlijke interactie zorgt ervoor dat je meer inzicht krijgt in je eigen gedrag. En dat is volgens mij een van de belangrijkste stappen als je echt duurzame veranderingen wilt maken.
Gratis versus Pro-versie: wat is het verschil?
Veel mensen starten met de gratis versie van ChatGPT, en dat snap ik helemaal. Je wilt eerst ontdekken wat de mogelijkheden zijn en of het iets voor jou is. Met de gratis versie kun je al enorm veel doen. Je kunt vragen stellen over gezond eten, oefeningen, dagindelingen, of zelfs gewoon wat advies vragen voor meer rust en balans in je leven.
Toch merk ik zelf dat de Pro-versie (ChatGPT Plus) nog net dat beetje extra biedt. Op dit moment kost een pro-abonnement ongeveer 25 euro per maand (je betaalt nu nog in dollars), maar dan krijg je sneller en uitgebreider advies. Daarnaast heeft de Pro-versie toegang tot een nieuwer en geavanceerder taalmodel, waardoor je antwoorden vaak nóg specifieker en gedetailleerder zijn. Zeker als je regelmatig ChatGPT wilt gebruiken voor diepgaand advies, is dat het geld meer dan waard. Ga maar eens na wat een coach of persoonlijk plan je normaal kost. En ChatGPT kun je voor eindeloos veel dingen gebruiken.
Denk je dat alles in het Engels moet? Nee, het is gewoon in het Nederlands. Al lijkt alles Engels te zijn op de openingspagina, je kunt je vraag gewoon in het Nederlands stellen. Heel soms krijg ik dan toch een antwoord in het Engels. Dan zeg ik: Wil je dit vertalen naar het Nederlands? En voila, dan heb je je Nederlandse antwoord.
Een voorbeeld: met de Pro-versie kun je wat dieper ingaan op bijvoorbeeld een persoonlijk voedingsplan of het opstellen van een weekschema dat is afgestemd op jouw drukke leven. Ik gebruik deze versie zelf voor complexere vragen, zoals het plannen van content voor mijn blogs of het creëren van een gezonde balans tussen werk en privé. Je kunt met de pro-versie ook ingewikkelde documenten uploaden en vragen om een samenvatting. Of specifieke vragen stellen uit het document.
Wat heb ik dan nog aan een website als goedetengezondleven.nl als ik mijn gezondheid ook kan verbeteren met ChatGPT?
Dat is een vraag die mij vaak wordt gesteld. Ik denk echter dat je ChatGPT inzet bij specifieke doelen of wensen, maar dan weet je al wat je wil. Op een website als goedetengezondleven.nl word je geïnspireerd en geïnformeerd wat je allemaal kunt doen, zonder dat je misschien wist dat dit mogelijk was. Vaak heb je al genoeg aan het artikel op zo’n website, bijvoorbeeld om te weten dat blauwe bessen echt heel gezond zijn. Soms echter lees je iets en wil je hulp om dat toe te passen. Dan kun je ChatGPT hiervoor gebruiken. Je kunt dan ook hele specifieke vragen stellen die alleen op jou van toepassing zijn.
Hoe begin je?
Het mooie van ChatGPT is dat je meteen kunt beginnen. Om de vragen te onthouden, meld je je eerst aan. Dat is gratis. Heb je bijvoorbeeld een vraag over hoe je minder suiker kunt eten, meer kunt bewegen, of hoe je een gezond dagschema kunt opstellen? Vraag het gewoon! Je zult merken dat het voelt alsof je een persoonlijke coach aan je zijde hebt. En dat kan nét het verschil maken om jouw gezondheidsdoelen te behalen.
Dus, wat wordt jouw eerste vraag? Start vandaag nog op je computer, tablet of smartphone en ontdek hoe ChatGPT jou kan helpen om je leven een stukje gezonder en gelukkiger te maken.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter