Je bent langere tijd ziek geweest, of je bent herstellende van een burn-out of je moest een operatie ondergaan…. In ieder geval, daarna wil (en moet) je herstellen. Zelfs met een chronische ziekte wil je op een gegeven moment toch het maximale uit je leven halen.
De invloed van de omgeving op je herstel is groot. Dat heeft te maken met allerlei factoren (en dat zijn niet alleen mensen!). Het is goed om je ervan bewust te zijn welke omgevingsfactoren wel of niet bijdragen aan jouw herstel. En je krijgt in ieder geval inzicht waarom het herstel langzaam of juist voorspoedig gaat.
Belangrijk bij het herstel zijn:
- een veilige situatie (je bent geholpen en je kunt werken aan je herstel)
- een fysiek comfortabele situatie
- een psychisch comfortabele situatie
Je kunt niet zeggen dat bepaalde omgevingsinvloeden altijd positief of negatief zijn. Sterker nog, wat de een negatief vindt en hem of haar belemmerd in het herstel, kan bij de ander juist een positieve stimulans zijn voor herstel.
Het heeft veel te maken met ons karakter en of je introvert of extravert bent. Sommige mensen kunnen zich ook makkelijk overgeven aan een bepaalde situatie, terwijl anderen veel last hebben van allerlei extra prikkels. Dat laatste geldt vooral voor mensen die hoog sensitief zijn.
Aan de hand van twee situaties leggen we je uit hoe je omgeving zowel een positieve als negatieve invloed op je herstel kan hebben.
Herstellen in het ziekenhuis
Je ligt in het ziekenhuis met als doel dat je herstelt van wat jou daar heeft gebracht.
Op zich is dat een veilige situatie. Veel mensen voelen zich hier ook echt veilig, omdat alle hulp voor handen is. Toch willen veel mensen ook graag weer naar huis doordat het voor veel mensen fysiek minder comfortabel is in het ziekenhuis. Het kan je herstel in de weg staan.
Denk aan: slapen met andere mensen op een zaal, weinig privacy, ganglicht aan ’s nachts, veel geluiden (prikkels), ander eten, minder comfortabel bed, enzovoort. Toch kan dat voor sommige mensen die graag wat reuring om hen heen hebben, juist helemaal niet in het nadeel werken. Die vinden het wel gezellig, passen zich snel aan. Een enkeling wil misschien helemaal niet graag weg, omdat thuis een psychisch minder comfortabele situatie wacht (stilte, eenzaamheid).
Ook de artsen en de verpleging kunnen jou beïnvloeden wat betreft je herstel. Dat klinkt logisch, want ze zijn er toch voor je om je beter te maken. Toch kunnen artsen en verpleegkundigen ook je herstel negatief beïnvloeden. Een norse arts en verpleging die nauwelijks tijd voor je heeft, maakt dat je je psychisch niet in een comfortabele omgeving begeeft. Het kan je onzeker maken of je hebt het idee dat je niet gezien en gehoord wordt. Terwijl een vriendelijke arts of vrolijke verpleegkundige jou juist aanmoedigt in je herstel. Door te luisteren en met je mee te denken, of iemand die je aan het lachen maakt.
Bezoekers kunnen fijn zijn, maar als je buurman naast je druk bezoek heeft, kan het jou veel energie kosten. Dit gaat ten nadele van jouw rust en herstel. Voel je je wat beter en houd je van reuring, dan kan dit drukke bezoek juist bijdrage aan jouw herstel! |Dat geldt ook voor jouw eigen bezoek.
Een andere factor die kan meespelen bij je herstel, zijn de andere patiënten bij je op zaal, of op de afdeling. Zijn dit ernstig zieke patiënten, dan kan dit confronterend zijn. Aan de andere kant, zijn het vaak ook lotgenoten en dat kan een gevoel van herkenning opleveren.
(lees hieronder verder)
Tips voor in het ziekenhuis:
- Bedenk eerst goed voor jezelf waar je behoefte aan hebt.
- Kun je zelf wat dingen doen, die het voor jou comfortabel maken? Dit kun je overleggen met de verpleegkundige. Zoals een kussen van thuis, een kleinere kamer, de gangdeur dicht ’s nachts, enzovoort.
- Het karakter van een norse arts of verpleegkundige zul je niet zomaar kunnen veranderen. Bedenk dat het niet aan jou ligt, maar dat die arts vast geen leuk leven heeft dat hij zo doet 😉 Zeg wat je wilt zeggen en bespreek het eventueel later nog even met een verpleegkundige. In een overleg nemen ze ook de punten mee die de verpleging heeft gehoord.
- Twijfel je echt over je behandeling, informeer jezelf dan goed door je in te lezen. Je bent geen arts, maar je kunt wel alternatieven onderzoeken en bespreekbaar maken. Een goede arts kan jou rustig uitleggen waarom iets wel of niet voor jou werkt. Of dat er bij jou wellicht iets anders speelt.
Thuis herstellen
Of het nu om psychisch of lichamelijk herstel gaat, in de meeste gevallen moet je thuis herstellen. Die situatie hoeft niet altijd veilig te voelen. Bijvoorbeeld als je niet zo mobiel bent of als de situatie thuis nogal stressvol is door bijvoorbeeld veel ruzies.
In de meeste gevallen zullen mensen zich echter veilig voelen thuis en dit bevordert het herstel.
Je kunt het jezelf fysiek comfortabel maken, maar het is ook thuis wel fijn dat je hulp hebt. Bijvoorbeeld iemand die je bed verschoont, of je woning netjes houdt. Soms is een bed in de woonkamer nodig en daar kun je je het ook heel comfortabel maken. Eventueel kan de ondersteuning van trapliften nodig zijn.. Een grote stap in je herstel is dat je weer naar boven kunt om zo naar je eigen slaapkamer te kunnen.
Thuis spelen mensen een grote rol. Denk aan het gezin, familie, vrienden, de huisarts, enzovoort. Je kunt ook te maken hebben met eenzaamheid. Bespreek dit zeker met de huisarts!
Het is goed als mensen met je meeleven, maar je hebt vooral een positieve stimulans nodig om snel te herstellen. Denk aan mensen die lekker voor je koken of gezonde smoothies maken. En een goede afwisseling tussen afleiding en rust. Goed uitzieken is prima, maar toch kan het helpen om snel weer een bepaald dagritme op te pakken. Zorg dat mensen om je heen je daarmee helpen.
Sommige mensen willen ook té snel. Dan kan het helpen dat mensen om je heen je wat afremmen, en komt dit je herstel ten goede.
Tips voor je herstel thuis:
- Geef goed aan wanneer je bezoek wilt en wanneer niet. Zorg er voor dat je een gezonde balans hebt. Helemaal geen bezoek (afzondering) kan negatief werken, maar teveel bezoek ook. Ook gezinsleden kunnen je even met rust laten. Een niet storen bordje kan helpen.
- Mensen zijn heel erg bereid om te helpen als je zegt waar je behoefte aan hebt. Bijvoorbeeld bepaalde voeding, een keer helpen met schoonmaken, etc..
- Probeer je zoveel mogelijk om te kleden tussen dag en nacht. Dat kan nog steeds comfortabele kleding zijn, maar wel net even meer aangekleed. Verzorg jezelf goed!
- Informeer jezelf ook goed, wat is er mogelijk binnen jouw situatie? Vraag het aan mensen die er verstand van hebben, of ga er over lezen. Er is niemand die jou zo goed kent, als jij!
- Vermijd de negatieve mensen, of mensen die juist met jou samen in een slachtofferrol blijven hangen.
- Probeer toch – binnen alle beperkingen die je hebt – actief te blijven. Niet de hele tijd televisie kijken, maar ook eens een stukje wandelen, wat studeren/lezen, of wat jij leuk vindt. Vraag aan mensen om jou te helpen. Bijvoorbeeld even wat wandelen, maar ook door leeswerk voor je te verzamelen.
- Zie voor je wat je doet als je herstelt bent (of je beter voelt) en deel je wensen en plannen met andere mensen.
En als je niet lekker in je vel zit?
Je bent misschien humeurig en mopperig. Je weet eigenlijk niet wat je wilt en wat goed voor je is.
Het kan dan helpen om even complete rust op te zoeken. Geen mensen, geen televisie, geen muziek. Alleen jij. Op een gegeven moment komen dan vanzelf gedachten boven drijven waar jij behoefte aan hebt. Of dat je misschien gewoon even wat verdriet moet verwerken. Neem die tijd voor jezelf. Alleen jij. Zodat je daarna juist weer verder kunt, op een manier die bij jou past en die jou helpt bij het herstel!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter