Wat ik eet en hoeveel ik van iets eet bepaal ik toch zelf? Dat zou je denken maar dat is lang niet helemaal waar. Iedereen heeft zijn eigen smaak en voorkeuren maar toch worden wij heel vaak gestuurd door onbewuste invloeden die ervoor zorgen dat we meer en ongezonder eten dan we echt willen. En je zult merken, na dat je dit gelezen hebt en je er dus wel bewust van bent, zal het toch niet heel simpel zijn om dat helemaal om te buigen maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Hier onder vind je 5 situaties die jouw eetgedrag kunnen beïnvloeden!
1. Thuis bij ons eigen gezin
Jij bepaalt wat de pot schaft? Jij en enkel jij? Nee, natuurlijk niet. Je houdt rekening met de smaken en voorkeuren van je gezinsleden. Ben jij dol op vis, maar lust de rest dit helemaal niet? Dan is de kans groot dat het weinig op tafel komt. Jammer want je vindt het lekker en het is erg gezond. Probeer toch een weg te vinden om die vis vaker op tafel te zetten.
Al is het maar alleen voor jou. Andersom kijk je ook niet enkel naar wat je gezinsleden willen. Geen enkele ouder haalt het gelukkig in zijn of haar hoofd om nooit groenten op tafel te zetten alleen omdat de kinderen dat niet willen…
Zo beïnvloed je elkaar, op heel veel verschillende manieren; goed en minder goed.
2. Bij vrienden en familie
Ga je eten bij vrienden en familie dan zul je merken, dat het er vaak een stuk minder gezond aan toe gaat dan je zou willen. Men doet erg zijn best om extra lekkere dingen te maken, die jij gewoon niet kunt weigeren. Dat glaasje champagne ga je toch niet echt afslaan, ook al ben je er niet zo dol op?
Je gaat toch geen spelbreker zijn en wel gezellig mee doen? Denk daar eens over na. Heb je echt alcohol nodig om het gezellig te hebben? Dat zou maar erg zijn. Probeer eens ‘nee’ te zeggen, tegen iets (cake, wijn, dessert, …) dat je niet echt wilt. Het is vast even gezellig. Keuzes maken.
3. Bij formelere gelegenheden
Hier is het wat moeilijker om ‘nee’ te zeggen. De vrouw van de baas wil je immers niet beledigen door het dessert te weigeren. Je hebt ook al bedankt voor de derde ronde gefrituurde hapjes. Toch kun je het steeds proberen: ‘Nee dank u, ik let wat op mijn gezondheid’, of: ‘Nee dank u, het was allemaal zo lekker, ik heb eigenlijk al teveel gegeten.’
Grote kans dat ze het je toch voor je neus zet? Je hebt het dan op zijn minst geprobeerd, makkelijk is het niet. De volgende dag maken we een extra wandeling.
4. In de bioscoop, in het pretpark of in het shoppingcenter e.d. …
Ook daar eet je niet wat jij echt wil maar waar je de keuze tussen hebt en waar je onbewust toe wordt aangezet. De geur van versgebakken wafels of van zoete popcorn wordt heus niet per ongeluk op je losgelaten. Niets verkoopt zo goed als de een lekkere geur.
Ook de porties die aangereikt worden zijn groter, dan als je ze zelf zou maken. Wees je daar zeker bewust van. Die zak hoeft echt niet helemaal leeg of je kunt de zak delen met je vrienden of familie.
5. Als je alleen bent
Ja, ook dan zijn er invloeden die het ons niet makkelijk maken. Die ons niet stimuleren om gezond te eten. Alleen thuis voor de tv doet de reclame echt wel waar het zijn geld voor waard is. Influencers op sociale media verdienen niet zomaar hopen geld.
Maar ook in de supermarkt zijn er heel veel manieren waarop ze je verleiden om dingen te kopen die je eigenlijk niet van plan was om te kopen. Lees via deze link op mijn blog: Op 10 manieren verleid in de supermarkt.
Dus je ziet wat je eet en niet eet hangt niet alleen van jou af. Er spelen heel wat invloeden een grote rol. Besef wel dat jij alleen het wel of niet in je mond stopt!
Laatste berichten van Vivian Janssens-Brenninkmeijer (toon alles)
- 5 tips > Gezonder eten door je huis anders in te richten! - 12 december 2019
- 4 denkoefeningen die helpen bij afvallen en een gezond eetpatroon - 13 oktober 2019
- Bewust eten tijdens de vakantie, neem geen extra bagage mee naar huis 😉 - 27 juli 2019
Laat een reactie achter