De termen pre- en probiotica worden steeds vaker genoemd, maar wat houdt het eigenlijk in? Is het nuttig om pre- of probiotica in te nemen als voedingssupplement of via een zuiveldrankje als Yakult?
Ik zal hier proberen om het kort en zo eenvoudig mogelijk uit te leggen.
Wat zijn prebiotica?
Prebiotica zijn bepaalde vezels in voeding die je lichaam niet kunnen verteren. Ze dienen als voedsel voor gezonde bacteriën en zorgen voor een goede en gezonde darmen en goede darmflora (je darmflora bestaat uit alle bacteriën, goed en slecht, in je darmstelsel).
Als goede bacteriën deze specifieke vezels (prebiotica) afbreken, komen er stoffen vrij. Die noemen we korte-keten-vetzuren. En die korte-keten-vetzuren hebben we nodig om de darmen gezond te houden, maar hebben ook direct invloed op ons immuunsysteem (en dus op onze algehele gezondheid). Het heeft dus een veel grotere invloed dan alleen je darmen.
Prebiotica vind je vooral in groenten, fruit en granen, maar ook in peulvruchten en noten. Prebiotica zijn dus vezels, maar niet alle vezels zijn prebiotica!
Wat zijn probiotica?
Probiotica zijn goede en nuttige bacteriën in je darmen. Probiotica zijn nodig om de slechte bacteriën in je darmen niet de overhand te laten krijgen. Na bijvoorbeeld een antibioticakuur gaan er ook veel goede bacteriën verloren. Dan kunnen priobiotica helpen om de darmflora weer in balans te brengen.
Probiotica komen vooral voor in gefermenteerd voedsel, waaronder yoghurt, zuurkool en tempeh.
Eerst prebiotica dan probiotica
De laatste 15 jaar wordt er steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar onze darmflora. Daaruit blijkt dat je darmen en de darmflora een grote rol spelen bij allerlei ziektes en aandoeningen. Het is dus belangrijk om te zorgen voor een gezonde darmflora.
Zonder prebiotica kan probiotica niet goed functioneren. Prebiotica is dus de basis. Als je veel plantaardige voeding eet, zoals groenten, fruit, granen, peulvruchten en noten, heb je in principe een goede basis voor prebiotica. Precies daarom staat plantaardige (vegan) voeding nu zo in de belangstelling.
Als je gezondheid niet optimaal is, dan moet je echt overwegen om veel (onbewerkte) plantaardige voeding te eten, om zo je darmflora te herstellen. Hierdoor krijg je vanzelf meer prebiotica binnen.
Zorg dus altijd eerst voor goede prebiotica en aanvullend eventueel probiotica.
Heb je extra prebiotica nodig?
Als je immuunsysteem niet zo goed is, als je een ziekte hebt, als je veel darmklachten hebt, als je overgewicht hebt… De kans is groot dat je darmflora niet goed in balans is. Dan is het heel belangrijk om te zorgen voor voldoende prebiotica (goede vezels!).
Prebiotica zie je niet veel onder deze naam in supplementvorm aangeboden worden bij winkel. Probiotica wel. Hoe kom je dan aan prebiotica? Dit is een goede volgorde:
- 400 gram gevarieerde groenten en fruit eten per dag, aangevuld met peulvruchten, (volkoren) granen en noten.
- GreenJuices zijn groenten in poedervorm, meestal met allerlei goede vezels (waaronder prebiotica). Het poeder los je in water op. Niet lekker, wel heel gezond en goed voor je. Handig als je bang bent dat je niet genoeg groenten binnen krijgt.
Zoals de Greenjuices van: NatuurlijkPresteren of Nutribites. - Neem een prebiotica supplement. De meest gebruikte en effectieve prebiotica-supplementen bestaan uit inuline en FOS (fructo-oligosachariden). Zoals bijvoorbeeld dit supplement van Bonusan.
Groenten, fruit, granen, peulvruchten, noten én greenjuices, hebben als voordeel dat veel goede voedingsstoffen (vitamines, mineralen, antioxidanten, vezels, enzovoort) met elkaar gecombineerd worden. Dit is veel effectiever voor je lichaam. Daarom is dit een betere keuze dan supplementen slikken. Maar als dat niet lukt, dan is een supplement wel een goed alternatief.
Je ziet ook combi’s van supplementen met pre- en probiotica. Dit wordt synbiotica genoemd. In deze vorm weet je dat de verhouding precies goed is.
Feitelijk moet je dus zorgen voor voldoende vezelinname per dag. Minimaal 32 gram per dag. Hiervan moet 5 tot 10 gram bestaan uit prebiotische vezels. Als je heel gevarieerd en genoeg groenten eet per dag, aangevuld met volkoren granen, fruit, peulvruchten en noten, kun je ervan uitgaan dat je voldoende vezels binnenkrijgt. En meer mag ook!
Heb je extra probiotica nodig?
Het kan zijn dat je een tekort hebt aan bepaalde gezonde bacteriën. Dan kan het verstandig zijn om extra probiotica te nemen. Maar hoe weet je of je behoefte hebt aan probiotica?
- Na een antibioticakuur kan het handig zijn om een poosje probiotica te slikken om de balans in je darmflora te herstellen
- Ook als je erg kwakkelt met je immuunsysteem kan een kuur met probiotica nuttig zijn.
- Heb je regelmatig problemen met je stoelgang? Dan kan probiotica helpen.
- Blijf je maar overgewicht houden? Dan kan het ook zijn dat je darmflora verstoord is.
- Bij de volgende aandoeningen lijkt de darmflora ernstig verstoord te zijn en kan ondersteuning met probiotica helpen (raadpleeg je arts!): reumatoïde artritis, diabetes, ziekte van Crohn, prikkelbare darmsyndroom (PDS), ziekte van Alzheimer en bij depressies.
Het aanbod aan probiotica supplementen is groot, de kwaliteit is erg wisselend. Gebruik geen probiotica onnodig lang en zonder deskundige begeleiding. Een kuur van enkele maanden is prima om zelf te doen als je verder geen ernstige ziekte hebt. Dan kan het zorgen voor een gezondere darmflora, waardoor je immuunsysteem een boost krijgt. Er zijn veel verschillende soorten probiotica in allerlei samenstellingen verkrijgbaar. Als je wilt weten wat voor jou goed is omdat je hele specifieke darm- of gezondheidsproblemen hebt, kun je het beste een orthomoleculair therapeut of (natuur)arts raadplegen.
Wil je het eerst zelf proberen, kies dan een gerenommeerd merk en het liefst een volledig natuurlijk supplement, waardoor je weet dat de samenstelling goed is. Denk aan Flinndal, AOV of VitOrtho. Houd je aan de voorschriften, dan kan het verder geen kwaad om probiotica te slikken en raadpleeg anders je behandelend arts.
Wil je vooral afvallen, dan heb je de Lactobacillus Gasseri nodig als probioticum. Zoals dit supplement.
Je hebt ook zuiveldrankjes met probiotica, maar die bevatten lang niet zoveel goede bacteriestammen dan de hierboven genoemde supplementen en ook is het drankje op zich eigenlijk niet zo gezond.
Bedenk altijd dat de basis goed moet zijn. Dus zorg eerst voor de inname van voldoende prebiotica door o.a. voldoende groente te eten. Daarna kun je je darmflora verder verbeteren met probiotica.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter