Voor een gezonde darmflora heb je probiotica nodig. Een gezonde darmflora heb je nodig voor een goede spijsvertering en een goedwerkend immuunsysteem. Je darmen worden wel je tweede brein genoemd. Als je darmen gezond zijn, heb je daar in je hele lichaam én mentaal voordeel van. Het is dus belangrijk om je darmen en de darmflora gezond te houden.
De gezondheidsvoordelen van probiotica zijn talrijk. Probiotica kunnen de darmgezondheid helpen verbeteren door de niveaus van goede en slechte bacteriën in het spijsverteringskanaal in evenwicht te brengen. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen bij aandoeningen zoals het prikkelbare darm syndroom (IBS), inflammatoire darmziekte (IBD) en diarree. Probiotica kunnen in sommige gevallen ook mentale gezondheidsproblemen zoals angst en depressie verbeteren.
Bepaalde studies wijzen uit dat mensen met flink overgewicht andere darmbacteriën hebben dan mensen die slank zijn (2).
Bacteriën in je darmflora
De darmflora bestaat uit zo’n 100 biljoen bacteriën. Dat klinkt niet zo goed, maar is het wel. Tenminste, als je darmflora goed in balans is. Je hebt de juiste bacteriën nodig, want die zijn nuttig voor je gezondheid. Schadelijke bacteriën maken je juist ziek. Als je darmflora uit balans is, dan betekent dat je meer ziekmakende bacteriën hebt, dan bacteriën die een goede functie hebben. Dit kun je oplossen door je darmen de juiste voeding te geven. Denk met name aan het eten van vezels, afkomstig uit allerlei soorten groentes. Daarnaast helpt probiotica mee om een goede balans te krijgen in de darmflora.
Veel mensen denken tegenwoordig dat je supplementen moet nemen om aan die probiotica te komen. Dat kan, zeker als het even nodig is (bijvoorbeeld na ziekte of een antibioticakuur), maar logischer is het om natuurlijke probiotica structureel uit voeding te halen. Voeding met probiotica bevat melkzuurbacteriën. Dit zijn de nuttige bacteriën die helpen bij een gezonde darmflora. Die Daarom vertellen we je hieronder welke 17 voedingsmiddelen probiotica bevatten. Doe er je voordeel mee!
17 voedingsmiddelen met natuurlijke probiotica
- Griekse Yoghurt
- Kefir
- Zuurkool
- Tempeh/tempeh producten (een sojaproduct)
- Kimchi (een Koreaans gerecht gemaakt van gefermenteerde kool)
- Kombucha (een gefermenteerde thee)
- Miso (een Japanse kruidenpasta gemaakt van gefermenteerde sojabonen)
- Natto (een Japans gerecht gemaakt van gefermenteerde sojabonen)
- Bepaalde kazen, zoals Goudakaas, cheddar en mozzarella
- Gewone yoghurt
- Karnemelk
- Augurken
- Zuurdesembrood (mits op de juiste manier gemaakt)
- Appelazijn
- Waterkefir
- Zuurdesem crackers
- Kvas (een Russische gefermenteerde drank)
Supplementen met probiotica
Probiotische supplementen kunnen helpen om de inname van deze nuttige micro-organismen te verhogen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat probiotica levende organismen zijn en op de juiste manier moeten worden bewaard om hun levensvatbaarheid te behouden. Let dus goed op de voorschriften op het etiket. Supplementen met probiotica kunnen het beste op een lege maag worden ingenomen, zodat ze onverteerd de darmen kunnen bereiken.
Je hebt ook gefermenteerde yoghurtdrankjes met probiotica, zoals Yakult. Dit bevat vaak maar een zeer kleine hoeveelheid en is voor iedereen veilig te gebruiken (let wel op de hoeveelheid suiker). Maar verwacht hier geen wonderen door.
Ben je onder behandeling van een arts voor bijvoorbeeld maagklachten of een ernstige ziekte zoals kanker of MS? Raadpleeg dan eerst je arts voordat je probiotische supplementen inneemt.
Zie ook het artikel: prebiotica of probiotica
Zie ook onze boekreview: Mijn Japanse keuken
Bronnen
Maag Lever Darm Stichting over probiotica: https://www.mlds.nl/gezonde-buik/probiotica/
(2) Onderzoek darmbacteriën en obesitas: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5082693/
Healthline Probiotics: https://www.healthline.com/nutrition/probiotics-101
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Riet zegt
Ik ben nooit meer verkouden.
Riet zegt
Ik ben nooit meer verkouden.