Suikerverslaving is een feit. Het is moeilijk om de gewoonte te doorbreken. Maar het is het waard voor je gezondheid.
Wij kopen al een poos geen drop meer, maar nog steeds kan ik trek hebben in een paar dropjes na het eten. Hoezo? Is suiker de trigger die verslavend werkt, of is het een gewoonte? Of hangen die twee nogal met elkaar samen als je erg kan verlangen naar iets suikerrijks?
In dit artikel geef ik een aantal tips om te stoppen of in ieder geval flink te minderen met het eten van koek en snoep.
Afkicken van snoep en koek?
Is het gerechtvaardigd om te zeggen dat je moet afkicken van suikerrijke voedingsmiddelen als koek, drop en chocolade? We kennen afkicken vooral van drugs- en alcoholverslaving. Suiker zou je echter ook kunnen zien als genotsmiddel. In hoeverre kan het verslavend werken?
Het eten van suikerrijke producten leidt tot een stof die opioïden en dopamine afgeeft in ons lichaam1. Het is aannemelijk, dat deze stoffen verslavend zouden kunnen werken. Er ontstaat een verlangen om op bepaalde momenten suiker te eten. En bij sommige mensen wordt dit verlangen ook sterker en komt vaker terug.
Er ontstaat dan een ongezonde afhankelijkheid van suikerrijk voedsel dat het lichamelijke en mentale welzijn verstoort. Immers, gewichtstoename en welvaartsziekten kunnen ontstaan. Maar ook kan het leiden tot depressies en ongemak.
Verlangen naar suiker
Je kunt dus wel degelijk dagelijks of op bepaalde momenten een zeer sterke drang voelen om iets suikerrijks te eten. Het gaat verder dan stoppen met een gewoonte, want je lichaam hunkert naar die suiker. Even snel een koekje, snoepje of chocolade pakken is in een split second gebeurd.
Daarna praat je het waarschijnlijk voor jezelf goed. Het is er slechts een, of morgen stop je echt. Het blijft er vaak niet bij een (want dan heb je geen probleem) en morgen sta je hoogstwaarschijnlijk voor dezelfde situatie.
Ontwenningsverschijnselen die je krijgt als je stopt met het eten van suiker
Suikerverslaving is dus een echt iets en het is lastig om dit te overwinnen. Want net als bij het afkicken van alcohol en drugs, kun je last krijgen van wat ontwenningsverschijnselen. En daar is over het algemeen minder begrip voor dan als je een ‘erkende’ verslaving hebt.
Welke ontwenningsverschijnselen kun je krijgen als je stopt met suiker?
- Flinke vermoeidheid
- Snel geïrriteerd en prikkelbaar
- Alleen maar kunnen hunkeren naar suiker
- Somber voelen
- Problemen met slapen2
- Hoofdpijn en duizeligheid
- Moeite om te concentreren
- Misselijkheid
Het goede nieuws is, dat je redelijk snel ook de voordelen ervaart van stoppen met het eten van suikerrijke voedingsmiddelen. Na een dag of drie voelen de meeste mensen zich energieker, slapen juist beter en voelen zich sterk. Dit is een groot verschil met ‘afkicken’ van andere verslavende genotsmiddelen. Dan heb je ook vaak veel meer begeleiding nodig, zoals van een afkickkliniek.
Toch kunnen bepaalde gewoontes er wel voor zorgen dat je snel weer in een oud patroon valt. Zoals ik hierboven schreef: toch een dropje na het eten. Of ongemerkt het koekje aannemen bij de koffie op je werk. Dit kan ervoor zorgen dat je denkt: nu ben ik de fout ingegaan, vandaag is toch al verloren. En dan eet je nog maar iets suikerrijks….
Stoppen met suikerrijke producten is moeilijk!
Wat kun je doen als je je verslaafd voelt aan koek, snoep of chocolade?
Ik geef je een aantal tips die helpen bij het afkicken van suikerrijke voeding:
1. Begrijp de symptomen. Suikerontwenning kan zich op veel verschillende manieren manifesteren, waaronder dus vermoeidheid, angst, hoofdpijn, onbedwingbare trek en prikkelbaarheid. Het is belangrijk om te weten wat je kunt verwachten, zodat je hier op voorbereid bent.
2. Ken je triggers. Op welk moment van de dag hunker je het meest naar suiker? Na het middageten? Laat in de nacht? Zodra je weet wat de moeilijke momenten zijn (de triggers), kun je ze vermijden door iets anders te gaan doen.
3. Gooi alle suikerrijke producten in je huis weg. Dit lijkt misschien een onmogelijke taak, maar het is belangrijk om van elke verleiding af te komen. Als je suiker in kasten of laden hebt verstopt, doe die dan weg! Ook als je kinderen hebt. Zie punt 3!
4. Zoek suikervrije alternatieven. Er zijn tal van suikervrije opties. Experimenteer met verschillende recepten en voedingsmiddelen totdat je iets vindt dat je als zoetekauw bevredigt zonder de suikerhigh.
5. Blijf gehydrateerd. Veel water drinken is de sleutel tot het wegspoelen van suiker uit je systeem. Het zal ook helpen om het verlangen naar suiker te beteugelen.
6. Eet meer eiwitten. Eiwitrijke producten zorgen ervoor dat je sneller een vol gevoel hebt en minder hunkert naar suikerrijk voedsel. Eiwitten vind je in vette vis, mager vlees, eieren, wat yoghurt, of kwark, bonen, peulvruchten en noten.
7. Beweging! Je lichaam in beweging krijgen is een geweldige manier om je humeur een boost te geven en het verlangen naar suiker te bestrijden3. Maak een wandeling, ga hardlopen of ga naar de sportschool.
De overstap maken naar een suikervrije levensstijl kan moeilijk zijn, maar het is het uiteindelijk waard. Met een beetje inspanning kun je suikerontwenning overwinnen en trots op jezelf zijn dat je kiest voor een gezonder leven!
Bronnen:
1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2235907/
2) https://nypost.com/2020/02/17/blame-your-sugar-cravings-on-lack-of-sleep-science-says/
3) https://www.reuters.com/article/us-health-walking-cravings-idUSKBN0MT2ED20150402
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter