Aangezien pannen een essentieel hulpmiddel zijn bij het koken, is het belangrijk om te weten dat bepaalde pannen ongezonde eigenschappen hebben. Denk dan met name aan de bodem. Anti-aanbaklagen kunnen beschadigen en zo schadelijke stoffen aan het eten meegeven. Met name pannen met PFAS zijn slecht voor je gezondheid.
Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) zijn chemische stoffen die gebruikt worden om producten water-, vuil-, stof- of vetafstotend te maken. Ze worden dus ook veel gebruikt bij koekenpannen. Er bestaan zo’n 6000 verschillende PFAS, waarvan enkele bekende PFOA, PFOS, PTFE (Teflon) en GenX zijn. Deze stoffen komen van oorsprong niet in de natuur voor en worden chemisch gefabriceerd. Overheden verscherpen de regels omdat bekend is dat sommige PFAS risico’s opleveren voor gezondheid en milieu (bron).
Vaak zijn pannen deels PFAS vrij. Dan lijkt het veilig, maar nog steeds kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen tijdens het bakken. Ze noemen alleen bepaalde soorten PFAS die niet in de pan voorkomen, maar dat wil dus niet zeggen dat de pan PFAS-vrij is.
Als je je gezondheid belangrijk vindt, kies je dus voor “gezonde pannen” die geheel PFAS vrij zijn. Ik bak nu zelf in een koekenpan en een wokpan van Primecook. Deze Primecook-pannen uit de Smeralda-serie zijn helemaal PFAS vrij en dat is uniek.
Deze pannen bevatten dus materialen die geen schadelijke chemicaliën of gifstoffen bevatten. Hierdoor zijn de pannen geschikt voor gebruik bij hoge temperaturen, waardoor je kunt koken zonder je zorgen te hoeven maken over mogelijk giftige dampen of deeltjes die vrij komen.
Deze Primecook koekenpannen zijn uiteraard wel voorzien van een anti-aanbaklaag, die aanbakken en aanbranden van voedsel tijdens het bakken voorkomt. Ik moet ook eerlijk zeggen dat dit een van de weinig pannen is, waar ik de anti-aanbaklaag echt goed van vind. De bodem lijkt wel een ijsbaan, de voeding glijdt door de pan. Ik heb ook wel hele dure koekenpannen gehad, waarbij het zelfs de eerste keer al aanbakte. Dat zegt iets over mij, maar toch ook wel over de pan….
Waar moet je op letten als je een veilige, gezonde pan wilt kopen? 10 tips:
- Kies pannen zonder PFAS (dus ook geen Teflon) en zonder nikkel.
- Zoek naar pannen met een veilige anti-aanbaklaag (geen Teflon) om te voorkomen dat voedsel tijdens het koken aanbakt en aanbrandt.
- Controleer of de pannen goede warmtegeleidingseigenschappen hebben, zodat ze gelijkmatig kunnen koken zonder constant te roeren of omdraaien.
- Zorg ervoor dat de pannen tot een bepaalde temperatuur ovenbestendig zijn, zodat ze veilig kunnen worden gebruikt in zowel een kookplaat als een ovenomgeving.
- Overweeg pannen met koelblijvende handgrepen, omdat dit het risico op brandwonden verkleint bij het hanteren tijdens kookprocessen of het overbrengen van de kookplaat naar de oven of vice versa.
- Koop pannen van de juiste maat, afhankelijk van hoeveel porties je moet koken; te grote pannen zullen niet gelijkmatig opwarmen, terwijl te kleine pannen ervoor kunnen zorgen dat de pan te vol wordt en niet goed kookt of bakt.
- Zoek naar pannen met een gemakkelijk schoon te maken oppervlak, hierdoor blijven de pannen lang in goede staat.
- Zorg ervoor dat de pannen met deksels worden geleverd, zodat je ze gemakkelijk kunt afdekken tijdens het koken, zodat de temperatuur constant blijft en vocht in de pan wordt vastgehouden.
- Koop pannen met garantie, zodat je ook na veelvuldig gebruik verzekerd bent van kwaliteit en duurzaamheid.
- Zoek naar pannen van gerenommeerde merken zoals Primecook, waarvan bekend is dat ze veilige, gezonde pannen maken die ook nog eens betaalbaar zijn. Lang niet elk bekend merk maakt veilige, gezonde pannen!
Mijn ervaring met de Primecook koekenpan
Nog even over de Primecookpannen. Ik heb ze gekregen (wok- en koekenpan), maar ik ben er oprecht heel blij mee. Trouwe lezers weten dat ik bij reviews heel eerlijk ben. Ik weet altijd wel wat mindere punten te vinden, maar ik kan ze nu echt niet bedenken. Misschien komt het nog als ik de pannen straks langer dan een paar maanden gebruik. Dan laat ik het ook weten!
Zelfs als ik een ei bak, met wat kaas (jaja, erg vet, maar stiekem vind ik het heel lekker), dan bakt het ei totaal niet aan. Het schoonmaken doe ik met wat keukenpapier en als de pan echt wat viezer is, dan spoel ik het af onder de kraan en dep hem schoon. De pan wordt ook minder vies, omdat het eten er los op blijft liggen. Alleen op de randen krijg ik nu een aantal plekken die niet goed schoon worden. Dat is altijd wel jammer bij wok- en koekenpannen.
De koekenpannen van Primecook hebben goede warmtegeleidingseigenschappen waardoor de warmte gelijkmatig over het panoppervlak wordt verdeeld. Dit zorgt ervoor dat het eten goed en gelijkmatig gaar wordt. Hierdoor hoef je het minder vaak te roeren of om te draaien. Ik ervaar dat ook echt. Overigens lijkt het wel iets langer te duren voor de pan goed heet is, maar wellicht ligt dat toch aan mijn ongeduld. Ik heb geen subjectieve metingen gedaan 😉
Voor de prijs hoef je zo’n “gezonde koekenpan” niet te laten. Primecook pannen zijn misschien iets duurder dan de bekendste merken bij huishoudelijke zaken, maar het voordeel is veel groter. Met name omdat ze zoveel gezonder zijn tijdens het koken en bakken. Ze bevatten geen schadelijke gifstoffen en dat lijkt me een makkelijke keuze voor iedereen die denkt aan zijn of haar gezondheid.
Meer informatie vind je op Primecook
Cadeautip!
Je kunt de pannen van Primecook cadeau geven en een tekst op de pan laten aanbrengen. Een gezonde pan, met persoonlijke boodschap, hoe leuk is dat! Dit cadeau-idee vind je ook op onze pagina met leuke en origine cadeautjes.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter