Lukt het afvallen niet? Afvallen, het klinkt zo makkelijk, maar in de praktijk is het best lastig. Dat komt onder andere door de vele valkuilen rond afvallen. Hieronder deel ik 7 fouten die cliënten in mijn praktijk vaak maakten voordat ze bij mij kwamen.
Als je succesvol wilt afvallen, is het belangrijk om in ieder geval deze fouten niet te maken!
Wat zijn veelgemaakte fouten als je wilt afvallen?
1 Je wil zo snel mogelijk afvallen.
Als je snel afvalt betekent dit meestal dat je streng aan het diëten bent, overdreven veel aan het sporten bent, een sappenkuur aan het doen bent of bijvoorbeeld bepaalde (gevaarlijke!) pillen neemt om af te vallen. Al deze zaken zijn niet goed voor je lichaam; je krijgt hiermee te weinig belangrijke voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft om te functioneren.
Hoe langer of vaker je bezig bent met bijvoorbeeld een streng dieet en overmatig sporten hoe strenger je hierna moet worden om hetzelfde resultaat te behalen.
Daarnaast is snel afvallen eigenlijk nooit een oplossing die ook op de lange termijn zorgt gewichtsverlies. Op het moment dat je na een streng dieet namelijk weer ‘normaal’ gaat eten kom je meestal gauw weer aan. Je lichaam heeft namelijk lange tijd te weinig goede voeding gekregen.
Op het moment dat je dit wel neemt gaat het lichaam het eten extra vasthouden. Dit doet het lichaam om reserves op te slaan voor een eventuele volgende periode van minder eten (oftewel een volgend dieet).
Op een gezonde manier af te vallen en dit gewicht daarna goed vast te houden kost nou eenmaal wat meer tijd. Een snelle oplossing is er eigenlijk niet en moet je dus ook niet willen.
2 Je springt van het ene dieet naar het andere.
In onze huidige samenleving willen we eigenlijk op elk gebied vooral snel resultaat zien. We hebben geen geduld meer en zoeken naar een snelle beloning.
Tijdens het afvallen kan dit er gauw toe leiden dat iemand van het ene dieet of voedingspatroon hopt naar het andere omdat ze nog geen resultaat zien. Zo eten ze de ene week keto, een volgende week denken ze toch maar intermittent fasting te gaan proberen en de week erop volgen ze een fruitdieet.
Ook hierbij is eigenlijk weer de boodschap; heb geduld! Geloof in het feit dat je uiteindelijk de resultaten wel zal zien maar weet ook dat je lichaam even nodig heeft om te wennen en te starten met afvallen.
Het volgen van een bepaald dieet an sich ben ik over het algemeen niet echt een voorstander van, vooral niet als het gaat om een voorgeschreven dieet. Dit kun je namelijk nooit voor eeuwig volhouden en leert je niet hoe je zelf op een gezonde manier kan eten.
3 Je verbiedt jezelf bepaalde voedingsmiddelen of groepen.
Als we willen afvallen, beginnen we vaak met het schrappen van bepaalde producten uit ons dieet. Zo mogen we geen koekjes meer, eten we geen ijs meer en genieten we niet meer van pizza of patat.
Anderen kiezen ervoor om een hele voedingsgroep te vermijden en eten enorm koolhydraat arm of vermijden juist alle vetten omdat ze deze als dikmakers zien.
In mijn ogen is dit beide nooit een goed idee! Je lichaam heeft namelijk alle voedingsgroepen nodig, dus ook koolhydraten en vetten. Daarnaast is het voornemen om nooit meer iets ongezonds te nemen niet alleen onrealistisch maar ook (mentaal) niet gezond.
Probeer in plaats van het verbieden van producten de inname ervan te verminderen. Zo houd je het langer vol en heb je op lange termijn beter resultaat!
4 Je onderschat hoeveel je eet.
Vaak zijn we ons niet bewust van wat we op een dag precies eten. Enerzijds omdat er vaak tussendoor meer gesnackt wordt dan je door hebt. Om hier meer zicht op te krijgen kan het helpend zijn om een keer een eetdagboekje bij te houden.
Anderzijds zijn we ons vaak te weinig bewust van hoeveel calorieën een maaltijd of product kan bevatten. Denk hierbij aan een gezonde maaltijdsalade met een zeer vette (op mayonaise gebaseerde) saus en de extra suiker die we in onze koffie doen.
Deze stiekeme dikmakers (6 Stiekeme dikmakers (gevoelvooreten.nl)) kunnen ons verder zo gezonde dieet gauw wat teniet doen.
5 Je overschat het effect van sporten.
De gedachten dat we hetgeen we hebben gegeten er wel even af kunnen sporten, moeten we heel gauw laten varen.
Niet alleen omdat het geen gezonde manier is van over eten en sporten na te denken maar vooral omdat het gewoonweg niet waar is.
Sporten is voor enorm veel dingen, zoals je humeur, je gezondheid en je conditie, enorm goed en kan zeker ook wel bijdragen aan je afvalproces maar heeft niet zo’n groot effect als we soms denken. Of je afvalt wordt voor ongeveer 80% bepaald door wat je eet en voor ongeveer 20% door hoeveel je beweegt.
6 Je focust te veel op details.
Het internet staat vol met tips over hoe je het best af kunt vallen. Dit zorgt er soms voor dat we de focus op de verkeerde dingen leggen.
Een voorbeeld hiervan is een te grote focus leggen op de tijdstippen dat je eet omdat je ooit ergens hebt gelezen dat dit iemand heeft geholpen. Natuurlijk is het goed om regelmatig te eten maar of je je lunch nou om 12.00 of om 13.00 uur neemt maakt uiteindelijk vrij weinig uit.
Ook de leus dat je na 8 uur ’s avonds niets meer zou mogen eten is wat mij betreft onzin, dat ligt helemaal aan de indeling van jouw dag. Als je iets na 8 uur eet kom je er niet ineens meer van aan.
Wanneer je de neiging hebt om ’s avonds te veel te snacken kan het natuurlijk wel helpend zijn om voor jezelf een afkaptijd te hebben waarna je (in principe) niets meer wilt nemen. Waar je ’s avonds op de bank nog trek in hebt is namelijk meestal niet de meest gezonde keuze.
Maar maak dit vooral geen te strenge regel! Focus je in plaats daarvan op de basis, zoals genoeg drinken, elke dag groente en fruit, 3-6 eetmomenten etc..
7 Denken dat je het alleen moet kunnen.
Het veranderen van het eetpatroon waar je mogelijk al jarenlang aan gewend bent kan enorm lastig zijn. Gewoontes veranderen is meestal al een uitdaging, maar al helemaal als er overal waar je komt verleidingen zijn om weer terug te vallen in oude gewoontes.
Het is niet voor niets dat meer dan 50% van onze bevolking kampt met overgewicht en er honderden coaches zijn die mensen hier bij begeleiden. Je moet zelf de verandering maken maar je hoeft dat niet alleen te doen! Dus kies voor jouw gezondheid en schakel hulp in waar nodig. Zie ook mijn praktijk: Voedingsbegeleiding | Gevoel voor eten | Den Haag.
Laatste berichten van Rachida Bouasria (toon alles)
- De voor- en nadelen van dagelijks je voeding bijhouden in een app. - 26 oktober 2023
- Tips om regelmatig te leren eten - 21 april 2023
- Wat zijn de 7 meest gemaakte fouten als je wilt afvallen? - 26 februari 2023
Laat een reactie achter