Het ontbijt begint weer steeds populairder te worden na een periode van intermittent fasting. Nu vinden wij zeker niet dat je aan trends mee moet doen als het om voeding gaat. Het belangrijkste is om goed bij jezelf te voelen wat voor jou het beste is.
Over intermittent fasting en de voordelen hiervan hebben we al veel geschreven. In veel gevallen wordt het ontbijt dan overgeslagen en eet iemand tussen 12 uur ’s middags en 8 uur ’s avonds.
Het is goed om te weten dat ontbijten ook een aantal voordelen heeft. Zo kun je afwegen wat voor jou het belangrijkste is.
4 Voordelen van ontbijten
1 Verbeterde stofwisseling:
Het ontbijt helpt je stofwisseling op gang te brengen na de nachtelijke vastenperiode. Door ’s ochtends te eten, geef je je lichaam de energie die het nodig heeft om de dag te beginnen en de stofwisseling op gang te brengen. Dit kan helpen om de verbranding van calorieën gedurende de dag te stimuleren. Handig als je wilt afvallen.
2 Beheersing van de eetlust:
Een voedzaam ontbijt kan helpen om je eetlust gedurende de dag onder controle te houden. Het zorgt voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder geneigd bent om later op de dag naar ongezonde snacks of grote maaltijden te grijpen. Dit kan op zijn beurt helpen om gewichtstoename te voorkomen.
3 Betere voedingsinname:
Een uitgebalanceerd ontbijt kan een belangrijke bijdrage leveren aan je dagelijkse voedingsbehoeften. Door voedzame voedingsmiddelen in je ontbijt op te nemen, zoals volkoren granen, eiwitten, gezonde vetten en fruit, kun je belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen, zoals vezels, vitamines en mineralen. Dit draagt bij aan een gezond voedingspatroon.
4 Verbeterde concentratie en prestaties:
Een goed ontbijt kan je helpen om je beter te concentreren en productiever te zijn gedurende de ochtend. Het voorziet je hersenen van de nodige energie en voedingsstoffen, wat kan leiden tot een betere cognitieve functie, geheugen en alertheid.
3 Fouten die veel gemaakt worden tijdens het ontbijt
Als je dan ontbijt, dan is het wel handig om het meteen goed te doen, zodat je echt een goede start hebt. Je eerste maaltijd is de belangrijkste maaltijd, omdat het de toon zet voor de rest van de dag. Ontbijt betekent simpelweg “het vasten verbreken”, dus zorg ervoor dat je de fouten vermijdt die hieronder staan.
Dit geldt overigens altijd voor de eerste maaltijd na de nacht, hoe laat die ook is!
Welke fouten worden vaak gemaakt tijdens het ontbijt?
- Te weinig eiwitten bij de maaltijd. Eiwitten verzadigen goed, helpen om je spieren op te bouwen en helpen bij een gezond gewicht. Streef ernaar om minimaal 25-30 gram eiwitten binnen te krijgen bij je eerste maaltijd. Ter verduidelijking, een gekookt eitje bevat gemiddeld 13 gram eiwitten. Je kunt ook aan kwark denken, 250 gram kwark bevat ongeveer 25 gram aan eiwitten.
- Te weinig vezels binnen. Vezels helpen je bloedsuikerspiegel onder controle te houden, verbeteren je darmbacteriën en houden je, net als eiwitten, goed verzadigd. Volgens het Institute of Medicine hebben vrouwen 25 gram vezels per dag nodig en mannen 38 gram per dag. Vezels vind je bijvoorbeeld in volkoren brood, volkoren crackers en ontbijtgranen zoals muesli (kies voor ongezoet!).
- Je eet het ontbijt alsof het een toetje is. Dat betekent dat je ontbijt te zoet is. Als je ’s ochtends als eerste veel suiker eet (ook vruchtensuiker), kan het zijn dat je er de rest van de dag naar snakt. Het leidt ook tot energiecrashes vanwege het feit dat deze voedingsmiddelen je bloedsuikerspiegel doen stijgen. Dus ook geen verse jus d’orange…
Moe voelen na het ontbijt?
Dat komt dus door het derde punt hierboven. Sommige mensen worden juist een beetje slaperig na een ontbijt. Dat kan komen door schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Het is aan te raden om dan anders te gaan ontbijten, geen zoet (ook geen fruit) en granen meer, maar hartig en eiwitten.
Een goed ontbijt voor mensen die vaak een dipje hebben na het ontbijt is een omelet met groenten, of kwark met wat noten. Dat geldt ook voor het eten van een croissantje bijvoorbeeld. Wil je dat wel heel graag in het weekend? Combineer het dan met een schaaltje yoghurt en eet verder geen zoetigheid.
In het boek Glucose Revolutie leer je hoe belangrijk het is om in de juiste volgorde te eten om dit soort dipjes )(bloedsuikerschommelingen) te voorkomen.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Wat je kunt doen als jij en je partner later in het leven uit elkaar gaan - 1 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
Leroy zegt
Hi Jenny, wat een leuk en leerzaam artikel! We krijgen inderdaad helaas te weinig vezels binnen in Nederland. Ik heb laatst een artikel geschreven over gezonde muesli’s (met veel vezels), mijn top 10 staat op winkelmandje .nl
Misschien wil je het eens lezen? 😄
Gezonde groet,
Leroy