Eén van de meest gezochte diëten op internet van 2013 was het caveman dieet, ook wel het oerdieet of het paleodieet genoemd. Goede reden om eens te kijken wat het oerdieet voorschrijft.
Het ligt voor de hand, met het oerdieet ga je terug naar de oertijd. Je eet zoals de caveman, of wel de holbewoner. Want dat was voeding in de meest pure vorm en daardoor het meest geschikt voor ons lichaam. Aldus het cavemandieet.
Het dieet is tarwe-vrij, je eet geen zetmeel, geen gluten en het is zuivel- en peulvruchtenvrij.
Niet alleen een ander eetpatroon.
Daarnaast wordt er van je verlangd dat je meer beweegt. Je moet wat doen voor je eten. Lopend of fietsend naar de supermarkt, geen lift nemen maar de trap enzovoort. De hele dag zoveel mogelijk bewegen. En dat je aan je voedsel ruikt, het voelt, met je handen eet… Je maakt veel meer contact met het voedsel.
Wat mag je wel eten?
- groenten
- fruit
- vlees (van graseters en van dieren die veel ruimte hebben gehad)
- vis
- noten
- eieren
- honing (met mate)
Wat mag je niet eten?
- granen
- peulvruchten
- zuivel
- zout
- suiker
Kortom, alles wat je in de natuur kunt vinden mag je eten, de rest niet. Waarom granen dan niet? Dit is afkomstig uit de landbouw en dat bestond ook nog niet toen onze verre voorouders jagers waren. Men gaat er bij het oerdieet vanuit dat je lichaam nog steeds het beste die voedingsmiddelen verwerkt zoals die in de oertijd beschikbaar waren.
Kritiek
Er is veel kritiek op het dieet bij dietisten en antropologen. Nu is dat niet zo gek, bij vrijwel elk dieet zijn er wel tegenstanders. Maar men trekt vooral twijfels bij het niet mogen eten van granen. De conclusie dat oermensen dit niet aten, lijkt niet bewezen te zijn. Men denkt namelijk dat de oermens juist veel gras en graszaden at, dat valt ook onder graan.
Wat vinden wij?
Gezonder eten is natuurlijk altijd goed. En bewegen ook. Maar zodra je echt precies volgens het principe gaat leven, sla je volgens ons enigszins door en zul je vroeg of laat weer met het dieet stoppen omdat het niet vol te houden is. Dit geldt overigens voor veel diëten natuurlijk.
Wel kan het een handig geheugensteuntje zijn als je iets wilt eten. Je kunt je dan afvragen is dit eten puur en gezond voor mij? Dan kun je het met een gerust hart eten, terwijl je minder van bewerkte voeding gaat eten. En iets doen in de vorm van bewegen voor je voeding, is natuurlijk ook een uitstekend streven. Haal dus de goede elementen uit het dieet, beweeg meer, vermijd slecht voedsel en dan zul je je ongetwijfeld fitter en gezonder voelen en zul je afvallen.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter