Je hebt het eigenlijk prima voor elkaar. Er zijn altijd wel wat kleine verbeterpunten of ergernissen, maar in grote lijnen gaat je leven gewoon goed en zijn er weinig problemen.
Je hebt alle reden om tevreden te zijn met hoe alles nu gaat. Toch voel je onrust. Je hebt het gevoel dat je niet doet wat je moet doen, of je weet eigenlijk niet zo goed wat het onrustige gevoel wil zeggen.
Meer mensen dan je denkt, zullen dit onrustige gevoel herkennen. Het kan lastig zijn om hierover te praten of om hiermee iets te doen, want alles gaat immers best goed. Maar als je er niets aan doet, kan het veranderen in piekeren en/of stress. Niet zo gezond. Ik ga hieronder uitleggen hoe dat onrustige gevoel kan ontstaan en wat je hier tegen kunt doen.
Wat zijn oorzaken van onrustige gevoelens?
Nogmaals, we gaan ervan uit dat je geen grote problemen hebt en dat alles best op orde is in je leven. Onrustige gevoelens kunnen dan als luxe problemen worden gezien, maar het vreet ondertussen wel aan je. Het maakt je gespannen of geeft stress. Misschien niet altijd even erg, toch kan het wel een grote invloed hebben op je gedachten en wat je doet. Het kan zelfs leiden tot impulsieve beslissingen die alles lijken op te lossen, maar het in werkelijkheid alleen maar erger maken.
Weet dat je niet de enige bent. Er zijn een aantal oorzaken die dit onrustige gevoel kunnen veroorzaken. Inzicht helpt om er anders mee om te gaan.
Oorzaken onrustige gevoelens terwijl alles best goed gaat:
1. Je hebt het idee dat er meer van je wordt verwacht dan er nu uitkomt
Soms gaat alles lekker en goed en voelt dat té makkelijk. Je bent opgegroeid met het idee dat je hard moet werken en dat dingen moeite kosten. Nu gaat het goed en best makkelijk en je hebt het idee dat dit niet mag.
2. Je moet ongesteld worden
Een beetje open deur, maar wel een die vaak vergeten wordt op het moment dat je er last van hebt. In de fase voor de menstruatie kun je je een beetje narrig voelen. Opstandig, onrustig. Zonder duidelijke reden.
3. Je lichaam krijgt niet genoeg goede voedingsstoffen
Deze oorzaak wordt vaak niet genoemd, maar voeding heeft grote invloed op je welzijn. Niet alleen is de invloed groot op je fysieke gezondheid, ook op je mentale gezondheid. Door slechte voeding (veel suiker, weinig voedingswaarde), ga je je vaak juist slechter voelen. Alleen op kort termijn kan het even een goed gevoel geven. Van gezonde voeding met veel voedingswaarde ga je je juist beter voelen. Misschien niet direct als je een appel eet, maar als je een paar dagen grotendeels gezond eet, ga je al snel het verschil ervaren.
Daarnaast is van vitamine D is bekend, dat bij een tekort vermoeidheid kan veroorzaken, maar ook een gevoel van ‘niet-lekker-in-je-vel-zitten’.
4. Eigenlijk vind je het leven nu saai, je mist spanning
Je hebt een fijne partner, een prima woning, leuk werk. Je dagen zijn gevuld, maar wel veel van hetzelfde. Sommige mensen missen juist het gevoel van spanning. Zoeken naar meer onvoorspelbaarheid.
5. Het gevoel van dat het misschien nog beter kan
Het voelt wel goed allemaal, maar is die andere man of vrouw niet toch leuker als partner? Moet je toch niet eens een andere baan zoeken, want dat doen anderen ook. Is het niet beter om een huisje in Frankrijk te kopen? Eigenlijk kun je niet goed zien wat je nu hebt, maar ben je altijd zoekende.
6. Onrust vanuit teleurstelling
Er is geen reden toe, maar eigenlijk overvalt je het gevoel: is dit nu alles? Je had het idee dat alles meer impact zou hebben, dat je belangrijker zou zijn, dat alles grootser zou zijn. En nu is het gewoon gewoon.
7. Je hebt te weinig tijd
Alles gaat goed, maar je hebt altijd het idee dat je maar bezig bent en dat je weinig tijd voor jezelf hebt. Of dat je nooit echt even de tijd voor iets kan nemen, omdat dan een kind van school gehaald moet worden, een vergadering begint, de sportles roept of de hond uitgelaten moet worden. Het kan ook met overprikkeling te maken hebben. Er is nauwelijks meer rust.
8. Verslavingen houden je in de ban
Echte verslavingen zijn natuurlijk sowieso een probleem. Daar hebben we het nu niet over. Het gaat om kleine, zogenaamde onschuldige verslavingen, die ook een gevoel van onrust geven. Zoals het steeds willen checken van social media, online games spelen, per se willen sporten of zoveel stappen zetten, niet zonder koffie kunnen, enzovoort.
9. Perfectionistisch gedrag
Als je alles perfect wilt doen, stel je vaak te hoge eisen aan jezelf, maar vaak ook aan je omgeving. Je verwachtingen kunnen wat onrealistisch worden en de lat ligt te hoog. Terwijl alles eigenlijk prima gaat, zie je toch steeds reden om iets nog meer te verbeteren.
10. Je kijkt te veel naar anderen
Eigenlijk gaat alles heel goed, maar het lijkt alsof andere mensen het beter voor elkaar hebben. Sociale media kan een grote rol spelen, maar ook de verhalen aan de koffietafel met collega’s kunnen dit gevoel oproepen. Je hebt het idee dat je te weinig leuks doet ten opzichte van anderen. Of dat je er minder leuk uitziet. Of dat zij een leukere baan hebben. Je kunt niet goed relativeren dat zij ook alleen maar één kant van zichzelf laten zien.
Welke oorzaak of oorzaken van onrust herken je bij jezelf?
Door meer inzicht te krijgen in de oorzaak van jouw onrustige gevoelens, krijg je ook meer handvatten om er wat aan te doen. We geven daarnaast hieronder tips wat je kunt doen aan die onrustige gevoelens.
Misschien vind je dit artikel ook interessant om te lezen?
Vanuit het niets ineens onrustige en nerveuze gevoelens
Tips tegen onrustige gevoelens waar eigenlijk geen reden voor is
1 Zorg goed voor jezelf
Je zult direct merken dat je beter in je vel zit, als je goed voor jezelf zorgt. En dan bedoel ik met name, zorgen voor dagelijks goede voedingsstoffen, voldoende slapen en regelmatig bewegen. Ook de buitenlucht is belangrijk voor je welzijn. Het is een wonderbaarlijk iets dat voeding, beweging, buitenlucht en slaap zoveel invloed heeft op je mentale gezondheid. Probeer het maar eens, als je weet dat hieraan nog wel wat te verbeteren is. Is de basis goed, maar voel je nog steeds onrustige gevoelens die je niet kunt plaatsen? Overweeg dan om dagelijks een vitamine D-supplement te gebruiken. Het kan geen kwaad en veel mensen voelen zich beter als vitamine D wordt aangevuld. Merk je na enkele weken niks, dan moet het toch in andere zaken zoeken. Hieronder vind je meer tips.
2 Stel minder hoge eisen aan jezelf
Voel je je onrustig vanuit een drang naar perfectie? Of wil je per se in het weekend ook alleen maar leuke dingen doen om daar maandagochtend over te kunnen praten tijdens de koffie met collega’s?
Wat het ook is, je kunt ook denken: goed is goed genoeg. Ik doe wat kan en wat bij mij past, maar ik ga niet allemaal dingen doen om indruk te maken op anderen.
3 Bepaal welk gevoel je wél wilt hebben en hoe je dit kunt krijgen
Vaak wil je iets (anders) doen of iets in je bezit hebben, omdat je denkt dat je je hierdoor anders voelt. Maar meestal ligt de aandacht op het doen en het hebben en niet op het gevoel waar je naar verlangt. Want als je dat gevoel analyseert, kun je het wellicht heel anders oplossen. Stel dat je je leven wat saai vindt en het komt echt uit jezelf (dus het komt niet uit een vergelijking met anderen), dan kun je bedenken wat je kunt doen om je huidige dagelijkse leven meer uitdagend te maken. Zoek bijvoorbeeld meer verbinding met je partner en kijk eens waar jullie verborgen verlangens liggen.
Niet begrepen gevoelens die met onrust gepaard gaan, gaan vaak over een drang naar vrijheid, een drang naar meer avontuur, of juist een drang naar meer rust. Terwijl je in de basis eigenlijk tevreden bent. Dit is vaak niet even 1,2,3 op te lossen. Zeker niet met korte uitspattingen of koopgedrag. Het helpt om er over te praten je echte wensen te ontleden. Stel jezelf steeds de vraag waarom je dat denkt en waarom je dat wilt. Zit de werkelijke onrust niet in andere wensen, zoals bijvoorbeeld vaker tijd doorbrengen met het gezin of familie?
4 Stel jezelf deze vragen als je je onrustig voelt
- Is dit gevoel terecht of niet? Komt dit uit mezelf of wordt dit gevoed door wat ik denk hoe andere mensen over mij denken?
- Kan ik op dit moment iets doen om dit onrustige gevoel minder te maken? Of beter: Wat heb ík nú nodig?
Denk aan even pauzeren, stoppen met bepaald gedrag of bepaalde mensen, wat eten, enzovoort? - Wat kan ik vandaag in ieder geval doen, waar ik een gelukkig(er) gevoel door krijg en wat goed is voor mij?
5 Verban de onrustveroorzakers
Bepaalde situaties of mensen kunnen je heel onrustig maken. Misschien heb je dat nog niet eens zo door. Begint het te knagen om met iemand af te spreken? Vraag je dan of dit nog wel moet. Zie je tegen je eigen verjaardag op vanwege de stress? Waarom vier je het niet in het klein door uit eten te gaan? Geeft social media je onrust? Of bepaalde mensen op social media? Stop er mee of ontvolg hen. Vind je je werk leuk, maar word je onrustig van bepaalde vragen of situaties? Vraag een gesprek aan en kijk of er een oplossing hiervoor is.
6 Accepteren en er anders mee omgaan
Sommige dingen zijn zoals ze zijn en gaan zoals ze gaan. Het leven is voor de meeste mensen niet groots en meeslepend. Geluk zit vaak echt in kleine dingen en tevreden zijn. Accepteren heeft ook vaak met zelfliefde te maken. Als je je gedachten niet goed kunt loslaten, blijf je onrustig. Als je te veel bezig bent met wat andere mensen over jou denken, is het goed om wat meer te doen aan je zelfvertrouwen.
Weet dat je onrustige gevoelens kunt parkeren. Het vergt enige training, maar zal je veel opleveren. Je mag jezelf toespreken dat die niet dienende gedachten genoeg zijn geweest en dat je nu weer kijkt naar wat wél goed gaat. Waar ben je dankbaar voor? Kun je dankbaar zijn voor alle mooie momenten op een dag, hoe klein ze ook zijn?
Tot slot
Het leven is echt niet altijd alleen maar leuk. Zelfs de grootste artiest of voetballer die een droomleven lijkt te hebben, moet hard werken, heeft onzekerheden, moet saaie klusjes doen, moet afzien, enzovoort. Zie in dat onrust zonder reden vaak gevoed wordt door een soort ideaalplaatje. Bestaat dat echt wel? Is het niet te veel kijken door een roze bril? Wat kun je binnen de bestaande omstandigheden doen om je leven leuker te maken? Kleine veranderingen kunnen veel positieve impact hebben. Ook anders leren denken, helpt om je onrustige gevoelens sneller achter je te laten en te leren om meer tevreden te zijn.
Meepraten over oorzaken en oplossingen tegen onrustige gevoelens? Geef hieronder je reactie!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter