Herken je dat? Je bent lekker bezig, je voelt je goed en ineens slaat je gevoel om. Je weet soms niet eens waarom. Plotseling voel je je onrustig, ongemakkelijk, misschien zelfs een beetje bozig of angstig. Heel vaak is de omgeving waarin je zit een van de oorzaken. In dit artikel naast activiteiten die je kunt doen, ook vooral de tip om naar buiten te gaan!
Vaak gaan we dan van alles bedenken waarom we ons zo voelen. Je wilt er een verklaring voor. Soms is die er ook, maar dan snap je niet dat het je nu raakt. Terwijl je een andere keer je schouders erover ophaalde. Of het is een herinnering die vanuit het niets terugkomt in je gedachten. Bijvoorbeeld iets waarvoor je je schaamde. Ineens is dat gevoel er weer, terwijl je het al lang achter je had gelaten, dacht je… Het onrustige gevoel kan ook door helemaal niks komen. Zomaar. Zonder reden.
Het is alsof ons hoofd een loopje met je neemt. En eigenlijk doet je hoofd dat ook. Als je gevoelens hebt van blij zijn, enthousiasme, opgewonden zijn, dan hoor je ons niet klagen. Maar hebben we een onrustig, nerveus, bang of bozig gevoel, dan willen we dat niet. Je hebt die onrustige gevoelens wel, maar gelukkig wil dat niet zeggen dat er ook echt wat is! Het zijn je gedachten, je emoties, die je even op een negatieve manier prikkelen. Soms geheel uit het niets.
Herkenbare gevoelens
Het is goed om te weten dat heel veel mensen dit soort emoties en stemmingswisselingen hebben. Er is niks aan de hand! Het is natuurlijk anders als je echt heel depressief bent gedurende lange tijd. Maar daar hebben we het nu niet over. Het is een onbestemd, onrustig gevoel. Zomaar op een avond. Of bij het opstaan. En eigenlijk weet je ook wel, dit gevoel gaat weer voorbij (net als hele positieve gevoelens, die zijn ook eindig).
Wat kun je er aan doen?
Ondanks dat veel mensen dit herkennen, is het toch wel fijn als je er iets aan kunt doen.
Het helpt als je het accepteert. Oké, mijn gevoel slaat even om. Zomaar uit het niets. Dat is niet zo fijn, maar het gaat over. Hoe meer aandacht je het geeft, des te meer ga je het gevoel voeden. Je blijft er steeds langer in hangen. Alles dat je aandacht geeft groeit!
Gelukkig kun je er wel iets aan doen:
1 Vitamine D
Iets dat goed kan helpen, is het slikken van vitamine D. Zeker als je veel last hebt van dit soort stemmingswisselingen. Je kunt een tekort hebben (dat hebben namelijk veel mensen, zeker in de winter). Ook als je een gewoon vitamine D level hebt, kan het geen kwaad om af en toe een extra supplement te slikken. Het is één van de weinige vitamines ,die door steeds meer artsen wordt aangeraden om heel veel verschillende redenen (zie mijn eerdere blog over vitamine D).
We willen je echt niet onnodig vitamines laten slikken, maar je kunt dit absoluut eens uitproberen of het voor jou ook werkt. Bij mij werkt het heel goed en ik merk meteen verschil in mijn gedrag en gevoelens als ik geen vitamine D heb geslikt.
Klinkt bijna kinderachtig, maar het is echt zo. Nu heb ik zelf wel een flink en onbegrepen vitamine D tekort, dus ik moet ook wel hoge(re) hoeveelheden slikken. Ik red het niet op wandelen in de buitenlucht, gewone multi-vitamines en het eten van vette vis. Er was wat extra aanvulling nodig. En ik merk dat ik echt lekkerder in mijn vel zit nu ik een hogere dosering slik! Normaal gesproken kun je overigens een normale dosering nemen hoor.
Overigens, ook bij mensen met een echte depressie, wordt steeds vaker (extra) vitamine D voorgeschreven.
Let op dat je vitamine D bij het eten inneemt, dan wordt het beter opgenomen. Ik ben overgestapt naar vitamine D capsules die gecombineerd zijn met vetzuren (kokosolie). Dat is geen must overigens, doe waar je je goed bij voelt. De RIVM heeft een goed onderbouwd stuk geschreven over wel of niet vitamine D innemen.
2 Wandelen of fietsen
Bij een onbestemd, onrustig gevoel in je buik of hoofd, is het ook heel goed om te gaan wandelen. In het begin zullen je gedachtes over elkaar heen buitelen en ben je misschien nog steeds bezig om redenen te vinden voor die negatieve emoties die je voelt. Na 20 minuten of een half uurtje wandelen, merk je dat het naar de achtergrond verdwijnt. Je ziet de mooie dingen om je heen en je richt je weer meer op de buitenwereld in plaats van hele gesprekken met jezelf te houden.
Je kunt jezelf ook uitdagen om wat langer te wandelen. Wees trots op jezelf, ook dat verdringt de nerveuze gevoelens. Op de bekende website Wanda Wandelt krijg je tips en kun je online trainingen volgen om te leren langer achter elkaar te wandelen.
Ben je meer een fietser? Dat kan natuurlijk ook. Ga lekker alleen op pad en laat alle nare, onbestemde gevoelens wegvliegen in de wind! Onze blogger Jolanda heeft ook een leuk blog geschreven over fietsen in de zomervakantie. Je kunt het natuurlijk iedere dag doen!
3 In bad
Neem lekker een bad en laat je helemaal onderdompelen in het warme gevoel van het water. In het begin ben je misschien nog gespannen en onrustig. Maar het gevoel verdwijnt langzaam naar de achtergrond als je steeds meer ontspant. Je kunt extra genieten van een heerlijk geurende badolie. Lavendel en Pachouli helpen je extra te ontspannen.
Blijf je een beetje bozig op bepaalde mensen en situaties en komt dit gevoel zomaar weer uit het niets weer opnieuw op ploppen? Spoel het dan weg door het putje. Ik vind dat altijd heerlijk om te doen, na het badderen, maar ook tijdens het douchen. Ik heb geen zin in boosheid, negatieve emoties en doe daarom alsof ik ze door het putje wegspoel. Hoe flauw het misschien klinkt, het lucht enorm op! ;-))
4 Muziek, lezen, film
Ga in een andere flow. Laat je niet afleiden door je eigen gevoelens, maar duik in een boek. Ik weet dat Vanessa echt verslaafd is aan het lezen in haar e-reader met Kobo Plus-abonnement. Hierdoor kun je onbeperkt lezen.
Of ontspan met muziek of een goede film. Je hoeft dan niet meer te denken, je wordt meegenomen door de sfeer van anderen. Dat werkt rustgevend, want je gedachten zet je in feite even uit. En die gedachten/gevoelens gaven je net zo’n onrustig gevoel. Dat verdwijnt helemaal door de aandacht op iets anders te leggen.
5 Sporten
Lekker hardlopen, fitnessen, tennissen of wat dan ook, helpt om je gedachten te verzetten. Je krijgt door sporten zelfs een lekker gevoel, iets negatiefs, wordt iets positiefs. Gebruik sport alleen niet als een vlucht. Dan is er nog steeds stress en dat heeft een negatief effect op je geest en lichaam. Daar schiet je niet veel mee op, dan kun je beter uitzoeken waarom je zo vaak niet goed in je vel zit.
Buiten sporten heeft nog meer voordeel, omdat je dan gelijk wat Vitamine D op kunt bouwen. Bekijk ook de andere voordelen van buiten sporten.
6 Schrijf het op en onderzoek jezelf
Blijft het onbestemde gevoel en zit je vaak niet goed in jezelf? Probeer dan eens te achterhalen waar het vandaan komt. Schrijf op hoe je je voelt. Lekker vrijuit. Stel jezelf dan de volgende vragen:
- Is het terecht dat ik dit gevoel heb?
- Kan ik iets aan de situatie oplossen waarvan ik denk dat het dit gevoel oproept?
- Wat zou ik een vriendin of vriend aanraden in dit geval?
Door te schrijven en jezelf te onderzoeken, kun je tot veel inzichten komen. Je kunt er wat aan doen, of besluiten dat het nu eenmaal even zo is. Het bijhouden van een dagboek kan je echt goed helpen. Er zijn echt hele leuke dagboeken voor volwassenen. Ik krijg gelijk zin om te schrijven & tekenen.
Veel succes en een hele fijne dag!
Bronnen:
- dosering vitamine D: RIVM
- effect etherische lavendel olie: NCBI
- lezen en ontspannen: Volkskrant
- sporen en ontspannen: alles over sport
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter