Waarom zelfvertrouwen goed is voor je gezondheid
Heb je zelfvertrouwen nodig om de verantwoordelijkheid te kunnen nemen voor je eigen leven? Goeie vraag! In de psychologie van Friedrich Nietzsche (1844-1900) staat het individu centraal. Je leeft in relatie tot anderen en je leeft in allerlei verbanden. Maar je hebt in eerste plaats ook met jezelf te maken.
In de eerste plaats ben je verantwoordelijk voor jouw eigen leven. Gedurende je leven staat groei centraal, je blijft je voortdurend ontwikkelen. Dit is een doorlopend proces dat je leven lang doorgaat. Eén van de grootste verantwoordelijkheden in je leven is dan ook dat je zorgt voor je eigen ontplooiing en gezondheid. Een gezonde geest in een gezond lichaam, die spreuk ken je vast wel! Pas daarna kun je van betekenis zijn voor anderen en de wereld om je heen.
“Zelfvertrouwen is: zeker zijn van jezelf, zeker zijn van je eigen mogelijkheden en je eigen grenzen kennen. En in dit rijtje past ook zeker zijn van wat goed is voor jouw gezondheid”.
Een negatief zelfbeeld
Jezelf beoordelen als goed of slecht helpt natuurlijk niet echt voor een goed zelfvertrouwen of een goed gevoel van eigenwaarde. Want meestal beoordeel je dat op basis van prestaties en niet op wie je in wezen bent. Dat is wat veel mensen doen, waardoor het gewoon lijkt om jezelf een stempel op te drukken. Dus eigenlijk begint zelfvertrouwen met zelfacceptatie. Kun jij jezelf accepteren, zonder te vergelijken met anderen: je bent goed zoals je bent, toch?
Een negatief zelfbeeld zorgt ook voor de nodige stress, wat een gezonde leefstijl behoorlijk in de weg kan staan. Durf de tijd voor jezelf vrij te maken om te ontspannen en te doen wat jij leuk vind. Wedden dat je er een leuker en gezonder mens van wordt?
Hoe staat het met jouw zelfvertrouwen?
Een goed vertrouwen in jezelf is de basis om een gezonde leefstijl vast te houden. Heb jij voldoende zelfvertrouwen, of is die te vaak geschonden? Dat kun je herstellen met bachbloesem Larch. Of ben jij het Hornbeam-type die beslissingen steeds uitstelt, omdat je niet kunt kiezen. Het is goed om er bij stil te staan wat jouw sterke kanten en valkuilen zijn. En die valkuilen kun je natuurlijk als een negatief iets, maar je kunt er ook je kracht uit halen, samen met bachbloesems.
Zelfvertrouwen is ook je eigen keuzes durven te maken, en je niet te laten beïnvloeden door anderen. Luister beleefd naar de tips die je krijgt en neem daarna de tijd om na te denken en bij jezelf te voelen of het bij je past. Wat voor de één gezond is, bijvoorbeeld intensief sporten, is voor de ander een ramp. Weet wat bij jou past!
Heb jij voldoende zelfvertrouwen om je goede voornemens, zoals bijvoorbeeld afvallen waar te maken?
Laatste berichten van Jolanda Huijsmans (toon alles)
- Zijn bachbloesems onzin, of het proberen waard? - 19 maart 2020
- Hoe kunnen Bachbloesems helpen met beter slapen? - 26 februari 2020
- Lucht zuiveren in je huis - 11 december 2019
Laat een reactie achter