Laten we eerst even duidelijk maken dat we met zelfvertrouwen niet arrogant en bitchy bedoelen. Vaak hebben mensen die zich zo gedragen eigenlijk maar weinig zelfvertrouwen. Of voelen ze zich beter dan anderen. Dat is wat anders dan gezond zelfvertrouwen hebben. Hieronder leg ik uit wat zelfvertrouwen is en waarom dat zo belangrijk voor je gezondheid is.
Wat is zelfvertrouwen eigenlijk?
Zelfvertrouwen is het geloof dat je in je eigen kunnen hebt. Je hebt vertrouwen dat je op eigen kracht iets aankunt en je accepteert dat er soms tegenvallers zijn.
(lees hieronder verder)
Zelfvertrouwen brengt je verder, maakt je een aardiger en positiever mens en dat werkt door in allerlei andere eigenschappen. Het is ook goed voor je gezondheid.
Niemand zal op elk vlak even veel zelfvertrouwen hebben. Zo kun je bijvoorbeeld veel zelfvertrouwen hebben als het gaat om koken. Je bent vaardig, je durft te experimenteren en je vertrouwt erop dat je gasten het lekker vinden. Maar op gebied van sporten heb je misschien minder zelfvertrouwen en schaam je je wellicht zelfs een beetje om jouw manier van bewegen.
Iedereen kan aan zelfvertrouwen werken. Dat betekent niet dat je alles heel goed moet kunnen. Je kunt wel het zelfvertrouwen ontwikkelen, dat wat je doet, je zo goed mogelijk doet. Binnen jouw capaciteiten en je accepteert dit gegeven.
In een andere blog gaan we er dieper op in wat je kunt doen om je zelfvertrouwen te vergroten. In deze blog willen we je graag vertellen waarom zelfvertrouwen zo goed voor jou is én de mensen om je heen.
Waarom is zelfvertrouwen zo belangrijk?
Er zijn een aantal grote voordelen als je veel zelfvertrouwen hebt. We hebben die hieronder opgesomd.
1 Je hebt minder last van kritiek
Je laat je minder beïnvloeden door anderen en je bewandelt je eigen weg. Je bent dus veel meer jezelf en dat is veel gezonder dan dat je iets doet omdat een ander er iets van vindt. Je neemt goede verbeterpunten aan, maar je laat je niet weerhouden van je plan door allerlei mensen met een mening. Je legt dit gewoon naast jezelf neer, omdat je in jezelf gelooft.
2 Je hebt meer respect voor jezelf
Je weet wat goed of slecht voor je is. Je zorgt goed voor jezelf. Je eigenwaarde is groot en je vindt het belangrijk dat je goed blijft functioneren. Bijvoorbeeld door gezond te eten, te sporten, of regelmatig te rusten.
3 Je bent flexibeler
Je accepteert dat dingen vaak niet zo gaan als gepland. Je raakt niet van de wijs, maar je past je aan de situatie aan.
4 Je hebt minder angsten
Misschien voelt niet altijd alles even comfortabel om te doen, maar je zet wel door en je geeft het een kans. Je weet dat het misschien een beetje eng voelt, maar je accepteert het gevoel en je laat het niet de overhand nemen.
5 Je twijfelt en piekert minder
Mensen met weinig zelfvertrouwen twijfelen erg vaak of zij wel de juiste beslissing nemen. Mensen met zelfvertrouwen weten dat een beslissing nemen nodig is, denken er goed over na en hakken sneller de knoop door. Vervolgens gaan ze er dan gewoon voor en ze blijven niet achterom kijken. Wat de uitkomst ook is.
6 Je hebt meer succes
Zelfvertrouwen opent deuren. Je weet dat je af en toe iets nieuws moet proberen om verder te komen. Mensen met zelfvertrouwen durven iets nieuws te proberen. Een nieuwe studie, een nieuwe baan. Met vallen en opstaan, zullen zij er komen!
7 Je loopt niet met de mensenmassa mee en je durft je mening te geven
Zelfverzekerde mensen durven hun eigen koers te bepalen. Niet om te schoppen, maar omdat zij geloven in wat zij doen en waar zij voor staan. Ze kunnen goed aangeven wat ze willen. Of wat ze niet willen, ook binnen een groep.
8 Je accepteert dat andere mensen ook niet perfect zijn
De sociale omgang met anderen is realistischer. Soms word je wel eens gekwetst, maar je durft dit uit te spreken en iemand een nieuwe kans te geven. Dit voelt veel beter dan in boosheid te blijven hangen of het contact zelfs te verbreken.
9 Je weet dat het gras niet groener is bij de buren
Die gedachte geeft rust in je hoofd, Want onzekere mensen hebben altijd het idee dat ze iets niet goed doen, dat een ander het beter heeft. Maar zelfbewuste mensen weten dat overal wel iets is en kunnen oprecht blij voor iemand anders zijn als het hen wel goed gaat.
10 Je bent positiever
Tegenslag is er altijd, maar je herstelt sneller en je kunt er toch weer een positieve draai aan geven.
Kortom, zelfbewuste, zelfverzekerde mensen zijn en voelen zich sterker. Ze zijn stabieler in hun emoties en hebben veel minder last van stress. Daardoor voel je je gelukkiger en meer tevreden. Dit komt je gezondheid absoluut ten goede.
Bovendien, mensen met zelfvertrouwen stralen een rust uit en veel mensen gaan graag met hen om. Er kan wel een gevaar zijn dat onzekere mensen teveel ‘gaan hangen’ aan iemand die juist zelfverzekerd is. Op het moment dat iemand met zelfvertrouwen dan de grenzen aan geeft, kan iemand die onzeker is, dit als een directe aanval zien en de situatie laten escaleren.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Wat je kunt doen als jij en je partner later in het leven uit elkaar gaan - 1 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
Laat een reactie achter