Stijlvol en gezond interieur? Kies voor luchtzuiverende planten!
In een stijlvol ingericht interieur zijn kamerplanten onmisbaar. Bekijk een willekeurig woonblad en je zult al snel zien dat op elke interieurfoto een of meerdere kamerplanten zichtbaar zijn. Niet zonder reden natuurlijk. Kamerplanten zorgen namelijk voor een warme en opgewekte sfeer in huis.
Kamerplanten passen perfect binnen de moderne woontrend; Scandinavisch wonen. Naast het feit dat ze een stijlvolle toevoeging zijn voor ieder interieur, brengen planten andere voordelen met zich mee. Veel kamerplanten hebben namelijk een gunstig effect op je gezondheid! Vooral luchtzuiverende planten brengen veel gezondheidsvoordelen met zich mee.
Wat zijn luchtzuiverende planten?
Luchtzuiverende planten produceren zuurstof. Daarnaast zorgen deze planten, zoals de naam al doet vermoeden, voor schonere lucht in huis. In veel (slecht geventileerde) ruimtes
bevinden zich microscopisch kleine stofdeeltjes (fijnstof) die schadelijk zijn voor de gezondheid. Als de lucht in huis ook nog droog is, adem je de fijnstof sneller in, wat gezondheidsklachten kan veroorzaken.
Enkele gezondheidsklachten die ontstaan bij slecht geventileerde ruimtes zijn hoofdpijn, geïrriteerde huid, slijmvliezen en ogen. Ook pijn bij het slikken behoort tot de symptomen. Het plaatsen van luchtzuiverende planten kan deze klachten voorkomen.
De beste luchtzuiverende planten
Er bestaan meerdere luchtzuiverende planten en iedere plant zuivert een andere hoeveelheid lucht. Bovendien heeft iedere plant een eigen ‘specialisme’, als het op ‘fijnstofbestrijding’ aankomt. De beste luchtzuiverende planten zijn de Kentiapalm, de Sansevieria en de Spathiphyllum.
Kentiapalm
De Kentiapalm is een zeer geschikte kamerplant omdat hij erg leuk is om te zien. De plant is struikvormig en heeft sterke luchtzuiverende eigenschappen. De plant produceert overdag de grootste hoeveelheid zuurstof.
Sansevieria
De Sansevieria wordt ook wel ‘vrouwentongen’ genoemd. Dit komt door de dikke puntvormige bladeren. Sansevieria’s zijn zeer geschikte slaapkamerplanten omdat zij, in tegenstelling tot andere planten, vooral ‘s nachts zuurstof produceren.
Spathiphyllum
De Spathiphyllum, ook wel lepelplant genoemd, is een langwerpige kamerplant met donkergroene bladeren. De plant is herkenbaar aan haar puntvormige witte bloem. De lepelplant is gemakkelijk te verzorgen en groeit het beste in de schaduw.
Mijn eigen planten
Ik wilde ook graag nog twee grotere planten voor in huis. We hebben een ruime woonkamer, maar de planten die er staan zijn klein. We wonen bovendien dicht bij een drukke provinciale weg, treinbaan en de vliegtuigen vliegen laag over. Luchtzuiverende planten zijn dan eigenlijk de beste keuze tegen de verkeersvervuiling!
Op advies van Fleur.nl heb ik gekozen voor de Kentiapalm. Via de post planten bestellen had ik nog niet eerder gedaan. Maar eigenlijk is dit wel handig, want grotere (of meerdere) planten vervoeren is best lastig.
De twee planten werden in een grote doos bezorgd via PostNL. In de doos waren de planten nog eens goed omwikkeld met folie. De planten zagen er heel goed uit, we zijn er erg blij mee!
Trend
Luchtzuiverende planten zijn niet alleen goed voor je gezondheid, het is ook een ware woontrend. Want planten staan prachtig in een interieur én steeds meer mensen gaan de voordelen van specifieke planten inzien. Niet alleen in de woning, maar ook op kantoor.
Een aantal belangrijke eigenschappen van luchtzuiverende planten zijn o.a.:
- Omzetten van koolstofmonoxide (CO2) tot Zuurstof (O2)
- Verhogen van de zuurstofconcentratie en vermindering van het “Sick Building Syndrome”
- Lucht zuiveren van fijnstof
- Verbeteren van de akoestiek
- Verbeteren van welzijnsgevoel
Ik wil in ieder geval Fleur.nl bedanken voor hun goede adviezen over luchtzuiverende planten (hier vind je nog meer info).
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter