Zeker wanneer je al meerdere keren je leefstijl hebt aangepast, dan ken je dat vervelende moment dat je vooruit wilt maar als het ware teruggetrokken wordt door oude gewoontes. Dat ze onweerstaanbaar lijken te worden en de aantrekkingskracht steeds sterker wordt. Vaak wordt dit gezien als een tegenstander die je moet verslaan, maar niets is minder waar.
Het is ook geen teken dat je iets verkeerd doet of dat je niet sterk genoeg bent om je doel te bereiken. Het is gewoon een onderdeel van het proces, genaamd: leefstijlverandering.
Na twee decennia ervaring in dit gebied, ben ik dit ontelbare keren tegengekomen. De meest sterke personen heb ik gebukt zien gaan door dit onzichtbare obstakel. Mocht je hier last van hebben, je bent echt niet alleen. Een leefstijlverandering is namelijk naast een doelstelling ook een proces. Een onbewust proces waarbij je de oude leefstijl los moet laten en dat kan alleen wanneer je hiermee geconfronteerd wordt.
Verwacht dan ook geen rechte lijn richting je doelstelling maar eerder een golvende beweging waarbij je ups en downs mee gaat maken.
De drang naar oude gewoontes is dan ook een normaal onderdeel van het proces. Voor sommige een vervelend obstakel maar (na het lezen van deze blog) ook een prachtige mogelijkheid om het doorzetten makkelijker te maken.
Hiervoor hebben we wel iets meer voorkennis nodig van gewoontes en het onbewuste. We kunnen immers niet bouwen zonder eerst een fundering te leggen!
Lees ook:
Blijvend goede gewoontes aanleren
21 gezonde eetgewoontes van slanke mensen
Hoe kom je aan gewoontes?
Het belangrijkste om te weten is dat elke gewoonte onbewust gevormd wordt, dus zonder dat we dit merken of in de hand hebben. We kunnen dit ook niet direct veranderen en dat merk je door de drang die opeens opkomt.
Bijvoorbeeld bijna onbewust je telefoon naast je oppakken en meteen gaan scrollen op sociale media. Of als je naar de keuken loopt en bijna automatisch een koekje pakt uit de kast.
Leuk feit is dat het niet om de gewoonte zelf gaat, maar wat het je geeft. We gaan ons dus niet richten op de gedraging, gedachte of het product zelf, maar op het effect dat dit op je heeft. Het geeft je een goed gevoel of haalt een vervelend gevoel weg.
Dit effect en dan voornamelijk de verwachting hiervan, is wat de gewoonte in stand houdt. En het mooie is dat we dit helemaal zelf in de hand hebben.
De rol van ons onbewuste bij gewoontes
Ons onbewuste helpt ons om snel en zonder planning te reageren op onszelf, andere mensen en de situaties waarin we ons bevinden. Het woordje reageren is enorm belangrijk, ons onbewuste kan namelijk niet nadenken of vooruit kijken, alleen ervaren en reageren.
Hou je adem even in en je ervaart het vanzelf. Je voelt geen drang of waarschuwing om het niet te doen, maar na enkele momenten voel je de drang om weer adem te halen. Dat is de reactie.
De drang naar oude gewoontes is ook een reactie. Een signaal van je onbewuste dat aangeeft dat je iets mist of ‘nodig hebt’. Vecht hier niet tegen en probeer het ook niet te negeren of te onderdrukken want dat werkt niet. We kunnen het onbewuste niet veranderen, maar wel sturen!
Dit doe je door in je gedachten bezig te zijn met je doel, het proces en het resultaat dat je wilt. Denk hier meerdere keren per dag aan en zorg ervoor dat het je een glimlach geeft. Denk bijvoorbeeld aan hoe je obstakels overkomt, stappen vooruit zet en hoe trots je op jezelf mag zijn.
Ok. Genoeg theorie! Het is tijd om de praktijk in te gaan!
Hoe kun je de drang naar oude gewoontes minder maken?
Voel je de drang opkomen, ga dit niet onderdrukken of hiertegen vechten. Accepteer het als een onderdeel van het proces en stel jezelf de volgende vragen:
Wat verwacht ik hiervan te krijgen?
Geef geen antwoord maar richt je op de toekomst.
Is dit echt wat ik wil?
Geef geen antwoord maar richt je op de toekomst.
Mocht je automatisch antwoord geven in je gedachten, glimlach dan en stel de vraag opnieuw totdat je zelf geen antwoord meer geeft.
Doe dit allemaal terwijl je je onbewuste naar de toekomst stuurt. Richt je aandacht op hoe je wilt leven, wat je wilt bereiken en hoe je jezelf in dit proces wilt zien. Op deze manier haal je jezelf uit het automatisme van de gewoonte en ga je merken dat de drang afzwakt.
Geef jezelf de ruimte om hierin te groeien en je zult merken dat je steeds meer grip op je leefstijl krijgt. Dat de drang naar oude gewoontes steeds zwakker wordt en minder invloed op je zal hebben. Het doorzetten wordt hierdoor alleen maar makkelijker.
Succes!
Sebastiaan Genemans
www.WijGaanVooruit.com
Ontdek de Lifestyle Academy voor meer informatie en praktische oplossingen.
Laatste berichten van Sebastiaan Genemans (toon alles)
- Meer voldoening halen uit je nieuwe leefstijl! - 15 oktober 2023
- Wanneer is het punt dat je mentaal afhaakt? - 12 september 2023
- De drang naar oude gewoontes verminderen - 22 augustus 2023
Laat een reactie achter