Waterstofsulfide, wat is dat eigenlijk? En is dat slecht voor je of juist goed?
Waarschijnlijk heb je er tot voorkort nog nooit van gehoord. Voorheen was de naam van Waterstofsulfide: zwavelwaterstof. Dit is een sterk ruikend en kleurloos giftig gas, dat ontstaat bij het rotten van zwavelhoudende organische stoffen, zoals bijvoorbeeld eiwitten.
Rotte eieren
Een grote hoeveelheid van dit giftige gas, kan dodelijke gevolgen hebben. Deze eiwitten dienen dan wel Cysteïne of methionini bevatten. Zo zijn rotte eieren de meest voorkomende manier, waarop dit fenomeen zich kan voordoen en dit is bovendien de precies hoe deze giftige gas ruikt. Een rotte-eieren-lucht heeft iedereen wel eens geroken, het hoeft dus niet per se veroorzaakt te worden door eieren!
Want waterstofsulfide komt ook voor in ‘zuur’ aardgas en darmgas, zoals de afbraakproducten van knoflook en uien. Maar ook het rottingsproces van overleden dieren kan waterstofsulfide tot stand brengen.
Waterstofsulfide kan overal in de natuur voorkomen. Ook bij verschillende bedrijven zou deze stof kunnen voorkomen, zoals bij: boerderijen, bierbrouwerijen, productieplatforms en riolering- en waterzuiveringinstallaties.
Waterstofsulfide kan zeer gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Daar komen we zo op terug.
Ook gezond?
Uit recent onderzoek van de Universiteit van Exeter blijkt, dat een kleine concentratie van de waterstofsulfide kan bijdragen aan het voorkomen van gezondheidsklachten. De universiteit heeft namelijk ontdekt dat het lichaam zelf waterstofsulfide aanmaakt, op het moment dat het vecht tegen een ziekte. Cellen blijken dus veel makkelijker te overleven bij het toevoegen van een kleine hoeveelheid waterstofsulfide.
Volgens onderzoekers beschermt deze kleine hoeveelheid waterstofsulfide bovendieen tegen hart-en vaatziekten, stressklachten en Alhzeimer. Daarnaast vertraagd het ontstekingsprocessen en het versterkt de rode bloedlichaampjes.
Scheetjes en knoflook
Doordat er ook een kleine hoeveelheid van waterstofsulfide vrijkomt bij het laten van een scheet, is aan je scheten ruiken gezond.. Echter zijn er ook fijnere manieren om deze stof binnen te krijgen. Daarvoor is de belangrijkste voedingsbron: knoflook.
Maar pas op….
Als je de geur teveel inademt, kan dat gevolgen hebben voor je gezondheid. De geur kun je al in kleine hoeveelheden ruiken. Echter, als de intensiteit van de blootstelling aan waterstofsulfide toeneemt, dan neemt de waarneembare geur af, doordat de geurgevoeligheid achteruit gaat.
Door de waterstofsulfide en haar giftigheid in te ademen, ook in lage hoeveelheden en gedurende een langere tijd, dan kunnen de effecten groot zijn. Deze stof is zeer giftig, werkt irriterend op je ogen en is bovendien licht ontvlambaar, dan wel explosief. Bij hoge inname kan het zelfs de dood tot gevolg hebben!
Giftige werking
De giftige werking van waterstofsulfide is nog onbekend, maar men vermoedt dat het gas hemoglobine inactiveert. Onderstaande effecten komen voor op het moment dat iemand wordt blootgesteld aan een hoeveelheid. Deze concentratie hoeveelheid van het giftige gas, wordt aangegeven in ppm.
- 0,1 ppm: De geurdrempel. Dat betekent dat de geur waarneembaar is voor mensen.
- < 1,6 ppm: geen negatieve effecten bij een blootstelling van acht uur per dag
- 10–20 ppm: laagste concentratie waarbij oogirritatie kan ontstaan
- 50–100 ppm: schade aan de ogen en ademhalingsorganen
- 100–150 ppm: reukorgaan verlamd na een paar keer ademhalen, en de geur wordt niet meer waargenomen
- 320–530 ppm: optreden van longembolie met mogelijk fatale consequenties
- 530–1000 ppm: beïnvloedt het centraal zenuwstelsel, vlugge ademhaling
- 800 ppm: dodelijk voor 50% van de mensenbij 5 minuten blootstelling
- > 1000 ppm: onmiddellijke bewusteloosheid en uitval van het ademhalingsapparaat, soms na één keer ademhalen
Duidelijk is dus dat hoge concentraties van waterstofsulfide kunnen leiden tot ernstig lichamelijke gevolgen of zelfs een dodelijke afloop kunnen hebben. Lees verder: gevaren waterstofsulfide
Veiligheidsmaatregelen als je blootgesteld wordt aan waterstofsulfide:
Ruik je in huis, op kantoor, buiten of waar dan ook, zo’n hevige rotte-eieren-lucht? Wees dan waakzaam en blijf niet in de omgeving waar je deze geur ruikt. Als de oorzaak niet duidelijk is, schakel je het beste professionals in, die kunnen achterhalen waar deze rotte-eieren-lucht door veroorzaakt wordt en zo nodig de bron verwijderen.
Mocht je in een gebied komen waar waterstofsulfide kan vrijkomen, dan zou je de volgende voorzorgsmaatregelen kunnen nemen:
- Het dragen van een alarmerende gasmeter (alarm vanaf 1,6 ppm)
- Een vluchtmasker bij je hebben (met B-filter), houd er wel rekening mee dat deze slechts korte tijd beschermend werken.
Maar wat doe je dan, als het alarm af gaat? Houd je adem in, totdat je het vluchtmasker hebt opgezet en verlaat zo snel mogelijk de plek.
Bronnen:
http://www.exeter.ac.uk/news/research/title_393168_en.html
Bronvermelding is Wikipedia.. Echter staat daar geen bron bij vernoemd, dus slecht verifieerbaar.
https://www.strooming.nl/binnenmilieu/blog/waterstofsulfide/
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter