Wanneer je problemen met je gehoor hebt, in mindere of ernstiger mate, dan is het verstandig om een gehoor test bij een audicien af te laten nemen. Maar hoe gaat een gehoortest precies in zijn werk? En wat kun je precies met een professionele gehoor test door een audicien?
Gehoortesten: wat zijn dit?
Als je problemen ervaart met je gehoor, dan kan het zijn dat je gehoor beschadigd is of achteruit aan het gaan is. De redenen hiervoor kunnen diverse zijn. Meestal speelt ouderdom een rol, genetische aanleg of een korte of langdurige blootstelling aan te harde geluiden van bijvoorbeeld muziek of machines. Gehoorspecialisten hebben speciale tests ontwikkeld om te bepalen of er sprake van gehoorschade is, in welke mate en wat hieraan (voor zover mogelijk) gedaan kan worden.
Welke stappen worden er bij een gehoortest doorlopen?
Kom je bij een audicien om een gehoortest te laten afnemen, dan wordt er vaak eerst een screening of basistest afgenomen, die ongeveer 10 minuten tot een kwartier duurt. Er wordt bij een of beide oren getest hoe goed je tonen en frequenties kunt horen. Als blijkt dat er problemen met je gehoor zijn, volgt hierna een uitgebreidere test van 30 minuten of langer, om exacter te bepalen waar het qua horen precies niet goed gaat.
Er zijn diverse soorten hooronderzoeken die toegepast kunnen worden. Een bekende variant is het toondiagram, ook wel bekend als de piepjestest. Deze test controleert hoe je gehoor reageert op pure tonen. Het belangrijkste doel van een test met een toondiagram is om vast te stellen of de cliënt last heeft van geleidings– of perceptieverlies. Een tweede veelvoorkomende gehoor test is het spraakdiagram. Hiermee kan bepaald worden in hoeverre spraak wordt verstaan. Verder zijn er nog diverse zogenoemde objectieve gehoortesten, zoals de tympanometrie. Bij de tympanometrietest meet de gehoorspecialist de beweeglijkheid van het trommelvlies en de weerstand in het middenoor.
Wat kun je met een gehoortest?
Een hoortest laten afnemen is belangrijk om te bepalen of en welk type gehoorproblemen je hebt. Door te kiezen voor een professionele hoortest door een specialist, kan exact vastgesteld worden of en zo ja van welk type gehoorschade sprake is. Is er bekend wat precies de mate en het type gehoorschade is, dan kan de gehoorspecialist maatwerk leveren bij het zoeken naar een oplossing. Vaak wordt er gekozen voor een klein gehoorapparaat, die het gehoor vaak aanzienlijk beter maakt. De audicien helpt met het maken van de juiste keuze hoortoestel en helpt bij het instellen van het hoortoestel. Het is vooral een kwestie van uitproberen en opnieuw afstellen, tot het hoortoestel precies werkt zoals het zou moeten werken. Echt een kwestie van maatwerk dus en daarom is een specialist zo belangrijk bij dit hele proces.
—
Dit artikel tot stand gekomen in samenwerking met een audicien.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter