Wil je voor de eerste keer naar de sauna en heb je geen idee hoe dat gaat en wat je mee moet nemen? We vertellen het je graag, want de sauna is pure ontspanning voor je lichaam. Een echte aanrader, passend bij een gezonde leefstijl. Hieronder lees je alles over de sauna!
Welke sauna?
Als je voor het eerst naar de sauna gaat, is het misschien juist wel prettig om naar een grotere bekende sauna te gaan. Daar is het meestal druk en je kunt rustig wennen zonder dat je opvalt bij mensen. In een kleine rustige sauna, kun je je veel meer bekeken voelen.
Kijk wel eerst op de website of er bijzonderheden zijn. Zoals speciale dagen voor dames, of badkledingdagen. Als het aan ons ligt, ga je meteen het ‘diepe’ in, dus gewoon op een reguliere dag. Want je zult merken dat het reuze meevalt zo’n gemengd bezoek, en het heerlijk is om zonder kleding te zweten en af te koelen.
Reserveren
Bij de meeste sauna’s moet je eerst reserveren om zeker te zijn dat je binnenkomt. Sauna’s zijn namelijk erg populair en ze kunnen niet onbeperkt mensen toelaten. Bij Spaonline.com vind je veel sauna’s, inclusief aanbiedingen. Je kunt ook zoeken op onze site Vakanties met Wellness. Hier hebben we een pagina met sauna’s in Nederland.
Wat neem ik mee naar de sauna?
Bij veel sauna’s kun je alles bij de receptie huren, maar ik vind het altijd fijn om mijn eigen spullen mee te nemen. Die zijn ook heel herkenbaar.
- Onmisbaar is een badjas. En weet dat heel veel mensen daar een witte badjas aan hebben. Dus zorg dat je badjas goed te herkennen is met bijvoorbeeld je naam. Of neem een meer opvallende badjas mee. Bij het Badjasparadijs hebben ze veel keuze en ook hele opvallende badjassen. Ik kwam bij fonQ ook een badjas die ik helemaal geweldig vind.Een iets langere badjas is fijner dan een korte. Want dat zit veel comfortabeler als je iets gaat eten of wat gaat drinken in het restaurant. Zorg dat de badjas ook goed dicht kan. Sommige badjassen hebben een rits, maar dat heeft ook voor- en nadelen.
- Badslippers heb je ook nodig. Zorg voor schone kunststof badslippers met een stevige grip, want de vloeren kunnen nat en glad zijn. Je ziet ook veel teenslippers in de sauna. Ook hier geldt dat herkenbare slippers veel makkelijker zijn, dan slippers die je heel veel ziet. Je slippers staan wel vaak onbeheerd ergens, dus neem niet de allerduurste mee. Er raakt wel eens iets per ongeluk zoek in de sauna…
- Ik neem vrijwel altijd twee handdoeken mee. Want je zult je vaak afdrogen en één handdoek is al snel nat. Bovendien gebruik je je handdoek ook om op te zitten in de sauna. Het fijnste is als de handdoek niet te klein is. Juist omdat hij snel nat is en ook als je wilt liggen op je handdoek in de sauna. Het is natuurlijk wel een gezeul met twee grote handdoeken. Daarom neem ik tegenwoordig vaak één hammamdoek mee om mij af te drogen, terwijl ik de andere (gewone) badhanddoek gebruik om op te zitten.En je begrijpt het misschien al, zorg dat je badhanddoek makkelijk te herkennen is. Als je bijvoorbeeld gaat zwemmen, hangt je handdoek aan een haakje en dan wil je je eigen handdoek snel kunnen terug vinden.
Dus echt een musthave in de sauna, is een badjas, slippers en handdoeken.
Wat kan ik nog meer meenemen?
Je kunt niet veel meenemen, er mag ook geen tas mee in de saunaruimte zelf. Die laat je achter in de kleedkamer, in een kluisje. Soms kun je wel een plastic doorschijnend tasje gebruiken van de sauna zelf. Hierin kun je bijvoorbeeld je favoriete boek meenemen. Of je leesbril.
Ik haal op het eind meestal ook mijn favoriete shampoo op uit mijn kluisje. Die vind ik prettiger dan de shampoo die je bij de douches vindt. Ook vind je hier vrijwel altijd showergel.
Voor alle duidelijkheid, mobiele telefoons en tablets zijn absoluut verboden in de saunaruimte. Dat geeft naast rust, ook veel meer privacy uiteraard. Er kunnen niet stiekem foto’s of filmpjes gemaakt worden. Er wordt hier ook heel streng op gelet door het personeel.
Ik ben in de sauna en nu?
Je meldt je aan bij de receptie. Je krijgt vaak een armbandje waarmee je je kluisje kunt openmaken. Ze zullen vragen of je iets nodig hebt, zoals een badjas of slippers. Ook kun je eventueel nog arrangementen boeken of een plek in het restaurant reserveren. Maar dat hoeft allemaal niet. Ik vind het al heerlijk om zonder afspraken door de sauna te banjeren en het lukt vrijwel altijd om later nog te beslissen of ik daar nog iets wil eten. Hapjes en drinken kun je altijd tussendoor bestellen.
Soms kun je ook nog kiezen voor een rondleiding. Meestal moet je dat bij het reserveren al opgeven. Een rondleiding is fijn, maar zeker niet per se noodzakelijk.
Kleedkamer
Oké, je bent klaar bij de receptie en je wordt naar de kleedkamer door verwezen. Voor veel mensen is het even schrikken dat de kleedkamers meteen gemengd zijn. Mannen en vrouwen kleden zich bij elkaar om. Voor veel mensen is dit het meest ongemakkelijke van de sauna. Je kleedt je uit, terwijl er mensen bij staan die zich misschien net hebben aangekleed. Of je ziet mensen meteen volledig naakt nog van alles doen in hun kluisje.
Iedereen krijgt een eigen kluis voor je spullen. Zoek je kluisje op. Het is vervolgens de bedoeling dat jij je ook uitkleedt… De een zal daar minder moeite mee hebben, dan de andere, maar geloof me, het went! Leg je badjas alvast klaar, dan kan je die meteen aandoen. Desnoods houd je alleen je slip nog aan, trek je alvast je badjas aan en daarna pas je ondergoed. Vergeet je slippers niet en neem je handdoek(en) mee.
Oja, doe sieraden af… Sowieso niet prettig als je je ring, ketting of oorbel voelt branden van de hitte…
En nu voor het eerst de sauna in!
Als je je nu niet hoeft te melden voor de rondleiding, zou ik je aanraden om eerst zelf op ontdekkingstocht te gaan. Je hebt je badjas aan, je bent dus volledig bedekt en je gaat de saunaruimte in. Dat zijn vaak gangen of direct een open ruimte waarin van alles al te zien is. Op drukke momenten kan de drukte je zelfs wat overvallen (in de ochtend is het vaak rustiger). Ga lekker even wandelen om te zien wat er allemaal te doen is. Voor elke sauna staan bordjes waarop staat wat voor sauna het is. Er zijn zoveel soorten sauna’s. Maar er zijn ook doucheruimtes, voetenbadjes, zwembad(en), whirlpools, kruidenbaden, stoomsauna’s, enz.. Daarnaast vind je bij de grotere sauna’s vaak meerder restaurants en zitjes waar je heerlijk kunt relaxen.
En ja, je ziet blote mensen. Jong, oud, mannen, vrouwen, dik, dun, behaard, onbehaard, met tattoos of zonder, met opvallende littekens, enzovoort. Ik heb zelfs al diverse keren vrouwen gezien met één borst. Confronterend? Nee helemaal niet, ik vind het fantastisch dat die vrouwen gewoon genieten en daar maling aan hebben. Het voelt daar ook niet gek. En je kunt ook mensen zien met een halve arm. Sowieso is iedereen anders. En iedereen is daar in zijn naaktheid min of meer kwetsbaar. Hoe je er ook uit ziet. Als je er wat langer bent, zul je merken dat je veel minder let op de mensen, maar dat je vooral zelf aan het genieten bent. En het is ook leerzaam om te zien dat vrijwel niemand perfect is, dames!
Waar begin ik mee in de sauna?
Bedenk even of je nog naar het toilet moet. Daarna ga je eerst naar de doucheruimtes, hang je badjas en de handdoeken op een haakje en ga je lekker afspoelen.
Je droogt je af na het douchen en je mag je badjas weer aan. Ik raad je nu aan om of bij een voetenbadje te beginnen (vaak kan je dan je handdoek nog om je heen slaan, maar pas op dat het zitje niet nat is. Kijk even wat anderen doen). Vind je een voetenbadje niets, dan kies je een sauna uit om mee te beginnen. Doe beslist niet meteen mee met een opgieting als je er voor het eerst komt. Voor zo’n sauna zie je vaak al veel mensen staan. Een opgieting is zo heet en heftig, je kunt het beter rustig opbouwen.
Een sauna van zo’n 85 graden is fijn om mee te beginnen. In ieder geval een droge sauna. Meestal staat er 15 minuten voor een sauna. Maar dat hoeft helemaal niet. Heb je het na twee minuten al gezien en word je bijvoorbeeld duizelig? Loop dan gerust weg. Je gaat het vanzelf wel langer volhouden. Schrik niet van de temperatuur die aangegeven wordt. Het valt vaak in eerste instantie reuze mee.
Hoe gaat het dan in de sauna zelf?
We hebben het dus nu over een houten sauna waar je bewust heen gaat. Je kunt gewoon naar binnen wanneer jij dat wilt. Gluur eventueel even door het raampje bij de deur om te zien of er nog plek is.
In veel van die saunaruimtes is bij de ingang een kapstok. Hier hang je je badjas op en één handdoek. Meestal doe je ook je slippers uit. Je neemt een grote handdoek mee naar binnen. Ben je een beginner en nog onzeker? Ga dan op de onderste bank zitten. Ook al ligt iedereen, je mag gewoon zitten. Op je handdoek. Je mag ook gaan liggen op je handdoek. Je zit of ligt daar dus naakt. Hoe hoger je gaat zitten of liggen, des te warmer het is.
Ben je met iemand anders. Denk er dan aan dat je in de meeste sauna’s niet mag praten! Soms gebeurt het toch, maar er zijn ook mensen die dat heel vervelend vindt. Als je weer buiten de sauna bent, dan kun je weer naar hartenlust bijpraten!
Afkoelen
Ook is het belangrijk dat je je eigen gevoel volgt als je met iemand anders bent. Ga er gewoon uit als je het niet meer volhoudt. Je kunt dan alvast koud gaan douchen om af te koelen. In de winter is het buiten rondlopen (naakt!) ook heerlijk.
Het is wel belangrijk dat je afkoelt. Een koude stortdouche of een dompelbad is niet voor iedereen geschikt, maar probeer zeker koud te douchen. Pas na de koude douche ga je je afdrogen en mag je badjas weer aan.
Je zult ook naar elke saunabeurt warmer worden en meer moeite hebben om af te koelen. Wie weet verlang je aan het eind van de dag zelf naar het koude dompelbad!
En daarna?
Na de eerste sauna en het afkoelen, kun je tussendoor bijvoorbeeld naar een kruidenbad gaan, even zwemmen of naar de whirlpool. Daarna ga je weer even onder de douche afspoelen (gebruik niet steeds zeep, dan droogt je huid teveel uit!). En je kiest de volgende sauna uit. Gewoon proberen, lees de beschrijving bij de deur. Onderga het en ontdek wat je prettig vindt en wat niet. Kijk hoe andere mensen zich gedragen, dan leer je het snelst wat de bedoeling is.
Wat eten of drinken
In sommige restaurants mag je geen handdoek mee naar binnen nemen. Dus kijk even goed naar de regels. Je zorgt dat je je badjas aan hebt en goed hebt dichtgeknoopt. Daarna zoek je een leuk plekje uit om lekker even te zitten met een drankje of ga bij een tafeltje om te lunchen of te dineren. Je kunt je portemonnee in je kluisje houden. Meestal scannen ze je polsbandje van je kluisje en dan komt alles op je rekening te staan.
In de loungehoek kun je vaak tijdschriften vinden. Of je gaat wat lezen in je eigen boek. Je kunt ook gezellig praten of gewoon wat wegdromen. In sommige ruimtes vind je zelfs bedden waar je heerlijk even een dutje kunt gaan doen.
Extra’s
Je kunt in de meeste sauna’s allerlei extra arrangementen boeken, zoals massages en schoonheidsbehandelingen. Je krijgt dan een tijd mee en op de afgesproken tijd meld je je voor de behandeling. Dit is uiteraard heerlijk, al kan de tijdsdruk ook wel eens het relaxte gevoel van niets hoeven, wegnemen. Doe vooral waar je je prettig bij voelt en waar je zin in hebt!
Regels in de sauna
Per sauna zijn er eigen regels, maar een aantal komen vaak terug. Denk aan:
- Niet praten in stiltesauna’s (dat zijn de meeste sauna’s!).
- Geen mobiele telefoons, tablets, enzovoort.
- Geen ongewenste en geen gewenste intimiteiten. Dus een klein knuffeltje met man of vriend mag, maar niets aanstootgevends
- Minimumleeftijd. Bijvoorbeeld saunabezoek vanaf 16 jaar.
- Hygiëne, zoals douchen voor je de sauna betreedt.
- In dichte badjas naar een restaurant (handdoeken mogen niet altijd mee).
Kijk voor de exacte regels op de site van de sauna die je wilt bezoeken!
Genieten!
Kortom, ga heerlijk genieten en ontspannen in de sauna. Je komt mentaal tot rust, je lichaam is ontspannen en je huid helemaal zacht. Pure verwennerij.
Tip: ben je helemaal fan van de sauna? Kijk dan ook eens op onze site vakanties met wellness, dan kun je op vakantie (dagelijks) naar de sauna, of je boekt een huisje met een privé sauna!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter