De weken vliegen voorbij. Sinds ik met 52 Challenge een running team ben gestart train ik bijna nooit meer alleen. Dat is eigenlijk wel heel lekker, maar ik merk ook dat ik mijn eigen schema een beetje uit het oog begin te verliezen. Ik train ineens op hele andere tijden dan ik zelf gewend ben. Niet meer ’s ochtend vroeg, maar soms tijdens de lunch of juist later op de avond.
In principe is dit helemaal niet erg, want ik begin zo langzaamaan te ontdekken welke tijd voor mij het prettigste is om te trainen. Ik liep altijd in de vroege ochtend, maar ik heb al lang gemerkt dat ik helemaal geen ochtendloper ben.
De stad als hindernisbaan
Vorige week werd ik door Run2Day uitgenodigd om mee te doen met #Boost your run, een testloop. Adidas heeft een nieuwe schoenenlijn die vanuit Run2Day getest werden met een groep lopers. Samen met mijn mede challenger Lotte sloot ik aan bij de groep van zo’n 60 renners. Allemaal kregen we een prachtig paar Adidas Boost schoenen aan en onder leiding van Stadswild trokken we de straten van Amsterdam in.
Hoewel ik inmiddels best een prima conditie heb (ja dat durf ik wel te zeggen nu), was deze training toch wel even van een ander kaliber dan ik gewend ben. Naast stukken rennen zag deze training er uit als een soort bootcamp workout. Opdrukken, burpees, buikspieren, planken, alles kwam aan bod tijdens deze anderhalf uur.
De stad veranderde in een hindernisbaan waarbij we stonden te squaten bij ieder stoplicht en de heuvel op museumplein werd gebruikt om op handen en voeten naar boven en beneden te rennen. Voor het Stedelijk Museum renden we een flinke sessie suicides en zelfs de Vondelkerk werd ingezet om het spreekwoord ‘rondje om de kerk’ kracht bij te zetten.
Eten voor een training
Het was dat de schoenen als slofjes zaten en dat er nog 59 andere mensen mee renden, want al aan het eind van de training voelde ik de spierpijn al opkomen. Ik was trots op mezelf dat ik niet had opgegeven. Het was echt een zware sessie geweest en dat voelde ik aan mijn lijf.
Ik had dan ook nog niets gegeten die avond en dat merkte ik direct. Het is ook moeilijk om te beslissen wat en wanneer je moet eten voor een training. Je wilt immers niet met een steen op je maag aan je training beginnen, maar halverwege neervallen omdat je brandstoffen op zijn is het andere uiterste. Ik zocht mijn heil daarom in het hardlopers kookboek.
Dit kookboek kun je bijna de bijbel der hardlopers noemen. Het staat niet alleen vol goede recepten, er staat ook in beschreven hoe lang je kunt rennen op een bepaalde snack of maaltijd. Het boek is opgedeeld in drie type lopers:
- de ochtend-,
- lunch- en
- avondrenner.
Nooit meer rennen op een lege maag dus want voor iedere renner is er wel een goede snack of maaltijd te bedenken. Zo liep ik afgelopen week een goede zeven kilometer op mijn zelfgebakken kwarkbroodjes en ga ik vandaag een poging wagen op mijn quinoa salade met amandel en kikkererwten. Ik moet daar volgens het boek voldoende brandstof mee opbouwen voor een training van 8,5 kilometer. Oordeel zelf, hoe lang kun jij er op rennen?
Quinoa salade met avocado, amandel en kikkererwten
- 100 gram quinoa
- 65 gram kikkererwten
- 25 amandelen kort roosteren
- 1 tl citroenschil
- sap van een halve citroen
- ¼ avocado
- 1 tomaat in blokjes
- 1 bouillonblokje
- 100 gram broccoli in roosjes kort gekookt of gestoomd
- eventueel verse kruiden als munt, koriander, peterselie, peper en zout
(bron: Het hardlopers kookboek, Miriam van Reijen & Barbara Kerkhof)
Bereid de quinoa volgens de verpakking met de bouillon en vermeng het vervolgens met de rest van de ingrediënten.
Smakelijk eten en natuurlijk veel ren plezier!
Dit blogartikel is geschreven door Esther van 52challenge.nl. Wil je nog een preview van haar training, bekijk dan het filmpje:
Esther Vogel
Laatste berichten van Esther Vogel (toon alles)
- Halve Marathon: Een droom in duigen - 18 september 2014
- Halve Marathon: niet sportief, wel doorzettingsvermogen - 4 september 2014
- Halve Marathon: oh oh blessures - 21 augustus 2014
Laat een reactie achter