De eerste vraag die waarschijnlijk in je opkomt is: “Wat is überhaupt de ‘Orchideeën Hypothese’? De orchideeën hypothese is een theorie die kinderen metaforisch vergelijkt met een orchidee of een paardenbloem. De theorie gaat er vanuit dat paardenbloemen over het algemeen gedijen onder alle omstandigheden.
Orchideeën zijn zeer kwetsbare bloemen en gedijen alleen als ze de juiste verzorging krijgen. Volgens de Orchideeën Hypothese ontwikkelen de paardenbloem kinderen zich over het algemeen goed onder allerlei omstandigheden. Terwijl de orchideeën kinderen zich alleen maar op een goede manier kunnen ontwikkelen wanneer de omgeving waarin ze opgroeien goed is.
Paardenbloemen en orchideeën
Hoe kan wetenschap van deze hypothese jou helpen in het heden, nu jij allang volwassen bent? Voordat ik je daar iets over vertel moet ik eerst nog even wat meer uitleggen over de Orchideeën Hypothese. Het verschil tussen een ‘paardenbloem kind’ en een ‘orchideeën kind’ zit in het feit dat orchideeën kinderen de neiging hebben sterk te reageren op zowel externe als interne prikkels.
Deze overgevoeligheid voor prikkels maakt dat deze kinderen gevoeliger zijn voor stress, burn-out en depressie. Wanneer jij van jezelf weet dat jij sterk reageert op prikkels dan kan het best zijn dat jij een ‘orchideeën kind’ bent.
De juiste omstandigheden
Wanneer jij als ‘orchideeën kind’ niet bent opgegroeid onder de juiste omstandigheden, dan is de kans groot dat jij nu in je volwassen leven nog niet tot volledige ‘bloei’ bent gekomen. Een orchidee die niet goed verzorgd wordt, verlept.
Nu wil ik niet zeggen dat jij verlept bent, maar wellicht heb je wel last van chronisch stress, vermoeidheid, futloosheid, depressie en/of vage lichamelijke klachten? Omdat jij kwetsbaarder bent, gedij jij niet onder dezelfde omstandigheden als vele anderen. Jij hebt net iets andere omstandigheden nodig.
Aansluiting met hoogsensitiviteit
De orchideeën hypothese sluit wat mij betreft naadloos aan bij het door Elaine Aron onder de aandacht gebrachte fenomeen van ‘hoogsensitiviteit’. Hoogsensitiviteit wordt een steeds meer geaccepteerd verschijnsel. Wellicht dat je wel eens van ‘nieuwetijds-kinderen’ hebt gehoord. Dit zijn in mijn ogen de ‘orchideeën kinderen’ uit de orchideeën hypothese.
Het zijn gevoelige kinderen die opgroeien als gevoelige volwassenen en erg goed voor zichzelf moeten zorgen zodat ze niet continu overprikkeld raken.
De gemene deler neigt naar introvertheid
Uit onderzoek is ook nog eens gebleken dat er een verband bestaat tussen hoogsensitiviteit en introvertheid. Dit is niet een helemaal waterdicht onderzoek, want er zijn ook mensen die én hoogsensitief zijn én extravert. Maar de gemene deler onder de hoogsensitieven neigt toch wel naar introvertheid. En dat is zeker niet hetzelfde.
Net zo min als verlegenheid niet hetzelfde is als introvertheid. Wanneer jij hoogsensitief bent en daarnaast óók introvert, dan heb je slechts meer uitdagingen, maar nog steeds, onder de juiste omstandigheden, de potentie om te excelleren en tot volledige bloei te komen.
Acceptatie
Het ‘weten’ dat er zoiets bestaat als de ‘Orchideeën Hypothese’, kan helpen om voor jezelf te accepteren dat je ‘anders’ bent en jij je niet continu hoeft te meten met de paardenbloemen in deze wereld.
Nee, want jij bent een orchidee en jij hebt slechts andere verzorging nodig. Dat is het verschil. Nu jij dit weet, kun je vanaf nu de juiste ‘voeding’ aan jezelf geven. En dat doe je door goed naar de signalen van je lichaam te luisteren.
Er is niets mis met jou
Alleen door goed te luisteren naar je lichaam weet je wat je nodig hebt en kun je ernaar handelen. Dit is hoogstwaarschijnlijk zeer nieuw voor de meeste ‘orchideeën’.
De kans is namelijk groot dat jij je al je hele leven probeert te meten aan de ‘paardenbloemen’. Hierbij ga jij continu voorbij aan wat jij wilt en wat goed voor je is. Maar dat hoeft dus niet. Je bent wellicht een beetje anders, maar er is niets mis met jou. Echt niet!
Kom weer in contact met je lichaam
Weer in contact komen met wat je lichaam nodig heeft, kun je onder andere doen door te ‘gronden’. Dit klinkt wellicht wat onbekend, maar het betekent eigenlijk dat je de grond weer onder je voeten gaat voelen en goed contact maakt met je lichaam.
Hoe doe je dat? Gronden?
- Ga staan, met je voeten plat op de grond, liefst zonder schoenen.
- Zet je voeten nu op heupbreedte.
- Zorg dat je knieën niet op slot staan, dus buig ze heel licht.
- Laat je armen gewoon langs je lichaam hangen.
- Sluit je ogen of concentreer je op één punt en haal diep adem tot in je buik.
- Stel je vervolgens voor dat er wortels vanuit de onderkant van je voeten de grond in schieten waardoor je steeds steviger komt te staan.
Dat is de basis van gronden. Doe dit minimaal één keer per dag. Je kunt dit fantastisch combineren met je douchemoment in de ochtend of de avond. Als je staat te wachten op de trein, de lift of in de rij voor de kassa. Maak het niet ingewikkelder dan het is. Een paar seconden gronden helpt al. Op deze manier raak je meer en meer in contact met je lichaam zodat je steeds beter gaat aanvoelen wat je nu werkelijk nodig hebt.
Bianca van Compass-of-life (red: niet meer actief) heeft ons dit interessante inzicht gegeven. Bedankt!
Laatste berichten van Bianca van de Stadt (toon alles)
- 7 tips om je productiviteit te verhogen - 30 september 2015
- 7 Slechte gewoontes waar je snel mee moet breken - 17 juli 2015
- Onderbrekingen door anderen terwijl ik net lekker werk - 14 december 2014
Laat een reactie achter