Je kent roggebrood waarschijnlijk als dat brood met de aparte smaak en geur. Maar weet jij dat roggebrood ontzettend gezond is? Zeker wanneer je het vergelijkt met normaal brood. In dit artikel lees je waarom roggebrood zo gezond is.
Wat is roggebrood?
Roggebrood is brood dat gemaakt is van roggemeel, water, zout en gist of zuurdesem. De smaak van roggebrood wordt bepaald door hoe lang het brood wordt gebakken en op welke temperatuur. Roggebrood ligt langer in de oven dan normaal brood en op een lagere temperatuur.
Een normaal brood moet ongeveer 60 tot 120 minuten in de oven, op een temperatuur van 220 graden. Roggebrood daarentegen moet minimaal 2 uur en maximaal 24 uur in de oven, op een temperatuur van 110 graden.
Doordat het roggebrood zo lang in de oven ligt, verandert een groot deel van het zetmeel in suiker. Dit verklaart de zoetige smaak van roggebrood en ook de donkere kleur.
Er zijn verschillende soorten roggebrood in Nederland. Het roggebrood uit Limburg smaakt anders dan het roggebrood uit Friesland. In het zuiden van het land wordt roggebrood korter gebakken dan in het noorden van het land. Daardoor smaakt roggebrood uit het zuiden wat minder zoet en is wat droger. In het zuiden wordt roggebrood ongeveer 2 tot 4 uur gebakken en in het noorden van het land 20 tot 24 uur. Hierdoor is er een groot verschil van textuur en smaak te vinden tussen Fries roggebrood en roggebrood uit Limburg.
Per 1 juli 2022 moet worden aangegeven of het roggebrood een wit, bruin of volkorenbrood is. Dit hangt af van de ingrediënten: bloem, meel of volkorenmeel.
Waarom is roggebrood gezond?
Oké, nu we behandeld hebben wat roggebrood precies is en hoe het gemaakt wordt, is het tijd om in te gaan op hoe gezond roggebrood daadwerkelijk is. Hieronder lees je hoe roggebrood een gezonde toevoeging kan zijn aan jouw dagelijkse voeding.
Roggebrood bevat per 100 gram ongeveer 190 kcal (afhankelijk van waar het vandaan komt) en 36 gram koolhydraten. Volkorenbrood bevat gemiddeld 247 kcal en 41 gram koolhydraten per 100 gram (= bijna 3 sneetjes). Een plak roggebrood weegt overigens wel meer dan een sneetje brood. Een dikke plak roggebrood weegt ongeveer 70 gram.
1 Roggebrood zit vol vezels
Een van de grootste gezondheidsvoordelen van roggebrood is dat het bomvol met voedingsvezels zit. Dit zorgt ervoor dat je een verzadigd gevoel krijgt na het eten. Daarnaast helpen deze vezels met de stoelgang.
In 100 gram roggebrood zit ongeveer 10 gram vezels. Dit is beduidend meer dan “normaal” volkoren brood. Daar zit namelijk 6 gram vezels per 100 gram in. Goede voedingsvezels zijn essentieel voor een gezonde darmflora. En een gezonde darmflora zorgt voor een goede gezondheid. Zo is je darmflora bijvoorbeeld heel belangrijk voor je immuunsysteem.
2 Roggebrood is goed voor je bloedsuikerspiegel
Roggebrood bevat veel complexe koolhydraten en heeft dus een lage glycemische index. Complexe koolhydraten worden langzaam afgebroken in de darmen en hebben hierdoor weinig invloed op jouw bloedsuikerspiegel. Het duurt namelijk even voordat de koolhydraten uit het brood worden omgezet in glucose.
Dit heeft verschillende voordelen.
Ten eerste is het goed voor mensen met diabetes en daarnaast ook handig tijdens het afvallen. Schommelingen in je bloedsuikerspiegel kunnen namelijk een hongergevoel veroorzaken. Ook kan dit ervoor zorgen dat je een energiedip krijgt.
Heb je je ooit afgevraagd waarom je een energiedip krijgt na het eten van iets met veel suiker? Precies, dit komt door je bloedsuikerspiegel.
3 Roggebrood zit vol met vitaminen en mineralen
Naast dat roggebrood vol zit met vezels en dat het goed is voor je bloedsuikerspiegel, is het ook rijk aan vitaminen en mineralen. De belangrijkste vitaminen en mineralen staan hieronder beschreven.
Vitamine E:
Vitamine E is cruciaal voor een goede weerstand en houdt je spierweefsels gezond. Daarnaast helpt vitamine E bij het aanmaken van rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door je lichaam. In roggebrood zit ongeveer 0,9 mg vitamine E per 100 gram. In normaal meergranenbrood zit maar 0,1 mg vitamine E. Wil jij graag meer vitamine E binnenkrijgen, dan zou eten van roggebrood je daarbij kunnen helpen.
Vitamine B6:
Vitamine B6 helpt bij de ontwikkeling van de hersenen, helpt tegen vermoeidheid en houd daarnaast je zenuwstelsel en afweersysteem gezond.
IJzer:
Ook is roggebrood rijk aan ijzer. IJzer ondersteunt rode bloedcellen bij het vervoeren van zuurstof door het lichaam, helpt bij een normale werking van je afweersysteem en helpt cellen energie te produceren. Heb jij niet genoeg ijzer in je lichaam, dan kan roggebrood je hierbij helpen. Vitamine C helpt jouw lichaam bij het opnemen van ijzer.
Dus heb jij een ijzertekort en eet je roggebrood? Neem dan een glaasje jus d’orange of een vitamine C tablet voor het beste resultaat.
Kalium:
In roggebrood zit veel kalium. Er zit zelfs twee keer zoveel kalium in dan in volkoren tarwebrood. Kalium helpt bij een gezonde bloeddruk. Dit komt doordat kalium het bloeddruk verhogende effect van zout tegengaat. Daarnaast helpt kalium bij een goede vochtbalans in je lichaam en een goed functionerend zenuwstelsel.
Conclusie
Roggebrood zit vol met vezels, is goed voor je bloedsuikerspiegel en bevat veel vitamines en mineralen. Roggebrood is dus zonder twijfel gezond te noemen en het kan zeker geen kwaad om dit brood regelmatig te eten.
Het eten van roggebrood is echter niet genoeg om gezond te zijn. Hier heb je een gezonde leefstijl voor nodig. Denk hierbij aan gezonde eetgewoonten, regelmatig bewegen en een gezond gewicht. Kan jij hier wat hulp bij gebruiken?
Neem dan een kijkje bij de “Maatje Minder Methode”. Deze methode is speciaal ontwikkeld voor vrouwen die willen afvallen zonder te jojoën. Tijdens het programma ontwikkel je een gezonde leefstijl waardoor je afslankresultaten levenslang zijn.
Laatste berichten van Jeroen Meijerink (toon alles)
- Hoe gezond is roggebrood? - 24 februari 2022
- Wat is waterkefir en waar is het goed voor? - 11 januari 2022
Laat een reactie achter