Je kent ze wel, die lastige mensen. De collega waar je niet mee door één deur kan, de buurman die zijn muziek altijd hard aanzet, precies op het moment dat jij wil gaan slapen, de schoonzus die steeds weer iets op de inrichting van je woonkamer aan te merken heeft. Kortom, lastige mensen. Het liefst gaan we ze zo veel mogelijk uit de weg.
We maken geen vrienden met iemand die het bloed onder onze nagels vandaan haalt. Hoewel dit vaak een goede oplossing is, is het niet altijd mogelijk. Je hebt weinig invloed op wie je collega’s, buren en familie zijn. We zullen dus een manier moeten vinden om met ze om te gaan. Maar hoe doen we dat?
Andere mensen kun je niet veranderen
Ten eerste is het belangrijk dat we ons één ding heel goed beseffen. We hebben geen directe invloed op een ander, maar wel op onszelf. We kunnen nu eenmaal niet bepalen wat een ander denkt en voelt. Het tweede belangrijke punt is dat een interactie altijd een over en weer spel is. Persoon A reageert op
persoon B en andersom. Er is nooit één persoon die de interactie bepaalt.
Mensen reageren altijd op elkaar. Als ik bijvoorbeeld boos op mijn buurman afstap, dan zal deze naar alle waarschijnlijkheid in de verdediging schieten en boos reageren. Hierdoor word ik nog bozer en zo kan de boel escaleren. Deze cirkel kan ik doorbreken door mijn eigen reacties aan te passen om zo een indirecte invloed op de ander uit te kunnen oefenen.
Stel je voor dat je een collega hebt die altijd te laat is met het inleveren van zijn opdrachten waardoor jij steeds op hem moet wachten en dus niet verder kan werken. Je hebt meerdere keren gevraagd of hij hierop wil letten, zelfs tot het punt dat je hem deadlines geeft. Niets lijkt echter te helpen en je merkt dat de frustraties steeds hoger oplopen. Wat nu?
Je eigen reactie bepaalt het verloop
Punt één, je kunt een ander niet veranderen. En punt twee, hij reageert op jou en andersom zouden de oplossing kunnen bieden. Je kunt je eigen reacties aanpassen zodat je bij hem iets anders teweeg brengt. Waarschijnlijk wordt hij alleen maar koppiger naarmate je meer dreigt, dus kan je proberen het tegenovergestelde te doen.
Zeg hem bijvoorbeeld dat je het zo fijn vindt dat hij echt de tijd neemt om de opdrachten goed te maken. Op deze manier haal je de strijd eruit, waardoor hij niets meer heeft om tegenin te gaan. De kans is groot dat hij de volgende keer op tijd is.
Probeer het maar eens. De volgende keer dat iemand op je afstapt doe je iets heel anders dan je normaal zou doen. Dit zal, naast verwarring, een hele andere reactie teweeg brengen. Hoe meer we hiermee experimenteren, hoe meer we ontdekken dat wat we zelf doen een grote invloed kan hebben op de reactie van de ander.
We kunnen van de lastige mensen afkomen, niet door de ‘mensen’ weg te halen, maar het ‘lastige’. Wie weet ontdekken we dat die schoonzus zelfs nog iets leuks te vertellen heeft ook.
Psycholoog Dea Boom van Psychologenpraktijk Boom bedankt voor dit leuke artikel.
T.Huisman zegt
Ik heb begrepen dat je er positief op moet reageren en dan is de reactie ook meer positief. Ik weet niet of dit bij iedereen zo is maar sommigen gaan achter je rug om te werk, en die zijn met meer. Ze doen dingen die onacceptabel zijn en luisteren helemaal niet. Als je zegt dat je iets niet wilt dan doen ze het juist wel. Niets kun je goed bij hun doen. Je kunt er geen invloed op uit oefenen dan dat je kunt bemiddelen.