De kans is groot dat je met Kerstmis een lekker etentje gepland hebt. Ben jij dit jaar de geluksvogel die het etentje mag organiseren, aankleden en voorbereiden? Dan gaat dit artikel goed van pas komen! Het menu is een belangrijk onderdeel van het diner, maar de aankleding van de tafel volgt nauw op nummer twee.
Als de gasten aankomen zien ze een prachtige gedekte tafel, waarbij elk detail precies klopt. Dan is de chique toon zeker gezet. Daarnaast zijn mensen beter in het onthouden van visuele aspecten, zoals de aankleding van het geheel, dan de smaakbeleving. Kortom, bereid de details voor een feestelijke kersttafel goed voor met de volgende tips!
Servetten van kwaliteit
De servetten zullen een groot onderdeel uitmaken van je aankleding, aangezien deze bij elk bord zullen staan. Het is dan ook zeker aan te raden om eenmalig te investeren in iets duurdere servetten, dan je gewend bent. Het materiaal “linnen” leent zich hier perfect voor. Het geeft een chique uitstraling aan de tafel en bovendien kun je er eenvoudig een mooie creatie mee maken. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar gelukkig staat YouTube vol met handige tutorials voor het vouwen van servetten.
Geen rode loper, maar een…
Tafelloper! Dit is een accessoire waarmee je iedere tafel met één handeling naar een chique tafel omtovert. De kleur van je tafelloper hangt samen met de themakleur die je bepaalt voor je kerstdiner. Als je kiest voor een zilver/blauw thema, pas je de tafelloper daar eenvoudig op aan.
Heb je tijd genoeg om je diner voor te bereiden en klinkt een budgetoptie je zeer goed in de oren? Dan kun je op zoek gaan naar een lap stof, op een markt of een naaiwinkeltje. Vervolgens snijd of knip je deze zelf in het gewenste formaat.
Kaarzen
Kaarzen mogen natuurlijk niet ontbreken op je kersttafel. Je kunt grote kaarzenstandaards neerzetten, maar je kunt ook op elk bord een waxinelichtje in een klein vaasje neerzetten. Met bijvoorbeeld een kersttak er naast. Heel eenvoudig, maar het staat meteen heel feestelijk!
Mooie borden
Het hoeft tegenwoordig niet allemaal meer uit dezelfde serie te komen, maar natuurlijk zien de borden er op de kersttafel er wel puntgaaf uit!
Denk ook eens aan een groot onderbord en zet daar een kleiner bord op. Dat straalt ook meteen al iets feestelijks uit. In plaats van witte of lichtgekleurde borden, kun je ook juist kiezen voor zwarte of donkere borden. Dat geeft de mooi gedekte kersttafel meteen een chique look!
Flowerpower
De kracht van bloemen is… ze werken altijd en iedereen wordt er vrolijk van! Ook met bloemen kun je een flinke toon zetten, dus zorg ervoor dat je van tevoren duidelijk hebt hoe klassiek je de tafel wilt maken. Voor een chique uitstraling, kun je een simpele witte bos bloemen kopen. Vervolgens spuit je een aantal lege flessen wijn in een prachtige zilverkleur, en stop je één bloemsteel in je zelfgemaakte vaas.
Als je diner een wat fleurigere kant op gaat, dan zijn felgekleurde bloemen echt een aanrader! Maak het lekker kleurrijk door verschillende kleuren en soorten met elkaar te combineren. Wil je echt iets origineels? Knip de steeltjes van de bloemen af en laat de bloemen drijven in een schaal water. Dit geeft absoluut een gaaf effect!
Outfit keuze
Je eigen outfit speelt ook een belangrijke rol in het totaalplaatje. Als je de gasten informeert over een dresscode, dan moet jij je er natuurlijk ook aan houden. Gelukkig kun je accessoires inzetten om de themakleur van de tafel er voorzichtig in te verwerken. Dit kan met sieraden, make-up of een sjaaltje, maar ook kun je zelfs je telefoonhoesje hierop aanpassen. (Tip, je kunt ook denken aan een zelfontworpen hoesje). Zo wordt het heel eenvoudig om jouw lichtblauwe, zilveren of glitter thema toe te voegen aan je outfit.
Tafel op de juiste manier dekken
Of je je eraan wilt houden mag je helemaal zelf bepalen, maar er bestaan een aantal ‘regels’ om je tafel precies te dekken zoals het hoort:
- Het bestek; aan welke kant moet wat ook alweer? De messen en eventuele lepels, mogen rechts van het bord liggen en de vorken dus links. Bestek voor het dessert mag dan juist weer bovenaan het bord liggen.
- De volgorde van het bestek is gebaseerd op de volgorde van de gangen. Het bestek voor de eerste gang ligt helemaal aan de buitenkant en zo gemakkelijk te pakken.
- Als je de vorken links van het bord vrij stak naast elkaar legt, geeft dit niet zo’n chique uitstraling. Kies in plaats daarvan voor een dakpantechniek, waarbij de buitenste vorken iets verder naar boven liggen dan de andere eerdere vorken.
- Leg het servet, gevouwen en al, op het bord (dus niet ernaast).
- Ook wijnglazen kunnen in meervoud voorkomen. Gebruik voor rode wijn een groter glas dan voor de witte wijn. Zet dit in een diagonale lijn neer, ook weer op basis van de gangen. Je kunt ook een waterglas bij elk bord plaatsen. Meerdere glazen op de tafel stralen meteen al meer luxe uit.
De accessoires die je dit jaar gebruikt, kun je volgend jaar ook weer goed hergebruiken. Zorg er in ieder geval voor dat je, voordat de gasten komen, een foto van jouw gedekte tafel maakt en dit opslaat op je geheugenkaart of in de cloud. Zo weet je volgend jaar nog precies hoe het allemaal precies stond en heb je een fijne herinnering te pakken!
Nu ben ik nieuwsgierig, welke kleur kies jij het liefst als themakleur bij een etentje?
—
Met dank aan Marieke van Smartphonehoesjes voor de inspiratie!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter