Boos, blij of bedroefd? Het is allemaal te zien in ons doen en laten. Gevoelens zijn onze uitlaatklep die gevolgen hebben op onze dagelijkse activiteiten en motivatie. Zit je niet lekker in je vel, heb je verdriet of ben je woedend? Concentreren en functioneren lukt dan niet en je raakt geïrriteerd om de kleinste dingen.
(tekst gaat hieronder verder)
“Negatieve emoties horen niet op de werkvloer”, vinden veel werkgevers. Huilen, schreeuwen en verdriet laten zien is ‘not done’ want het verpest de werksfeer. Aan de andere kant kan het opkroppen van gevoelens voor stressvolle situaties en klachten zorgen. Wat kun je het beste doen om zelfbeheersing niet te verliezen en goed voor de dag te komen?
Lees de 21 tips die helpen met opkikkeren:
- tel tot tien en haal diep adem
- blijf kalm in voor- en tegenspoed
- leef in het heden
- haal geen oude koeien uit sloot
- schrijf je problemen van je af
- zorg goed voor jezelf
- eet een lekker comfort food
- zoek afleiding
- doe iets waarin je heel goed bent
- sport, mediteer of ga wandelen
- luister naar je favoriete muziek
- kleed je goed en kleurrijk
- kook en draag meer groen & oranje
- probeer positief te blijven
- praat met optimistische mensen
- geniet van de zonnestralen
- wees dankbaar voor de kleinste dingen
- ruim je werkplek op
- maak een gezonde tapas en smul
- gebruik rustgevende kruiden
- bewonder de prachtige natuur
Hou je van de wereldkeuken? Probeer dan het recept van chana masala uit en fleur je humeur op.
Recept Chana masala (een echte opkikker)
Laat je niet ergeren door de harde wind en regen, opkikkeren doe je met dit wereldgerecht van kikkererwten. Ja, je leest het goed, die schattige witte erwten bevatten een feel good stofje wat je humeur opfleurt. En de Indiase geuren en kleuren zijn een echte oppepper voor je afweersysteem. Dit verleidelijk verrukkelijk street food gemaakt van kikkererwten, kruiden en tomaten is een heerlijke vleesvervanger. Geniet van de exotische sferen in je eigen keuken.
Ingrediënten
- 500 gr gekookte kikkererwten
- 250 gr tomaten
- 2 middelgrote uien
- 2-3 teentjes knoflook
- 2 cm gember
- 1 citroen
- 3 el olie
- 2-3 laurierblaadjes
- 1 tl komijnzaadjes
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl kardemompoeder
- 2 tl kurkumapoeder
- 2 tl garam masala
- zout en chilipeper naar smaak
Tip: je kunt garam masala o.a. bij AH kopen.
Bereiding
Begin met de bekende trio ingrediënten: uien, knoflook en gember te pellen/schillen en fijn te hakken in een hakmolen. Haal ze eruit en hak de tomaten ook fijn.
Verhit de olie in een koekenpan en fruit de uien-mix samen met komijnzaadjes, laurierblaadjes en kardemompoeder 3-4 minuten. Voeg de kurkumapoeder, paprikapoeder, garam masala en de fijngehakte tomaten toe.
Laat dit mengsel ongeveer 5 minuten op laag vuur stoven. Voeg de kikkererwten toe en laat het geheel 10-15 minuten op laag vuur met de deksel op de pan staan.
Zet het vuur uit en laat de chana masala minimaal 1 uur staan alvorens te serveren. Garneer het met het citroensap, de koriander of peterselie. Dien het warm op met roti, poori, rijst of brood.
Tip: Peulvruchten in een blik of pot zijn te gaar gekookt en bevatten suiker. Koop liever verse kikkererwten in een zakje, week ze in en kook ze volgens de gebruiksaanwijzing of in een snelkookpan. Je kunt ook iets meer koken en invriezen, zo kun je de volgende keer een snel wereldgerecht van maken.
Bronnen
https://www.kleurenpsychologie.be/home.html
https://www.kleurenpsychologie.be/zacht_groen.html
https://www.kleurenpsychologie.be/vrolijk_oranje.html
https://digibach.nl/rustgevende-kruiden/
Laatste berichten van Sangeeta Taluja (toon alles)
- Spirituele kant van yoga - 28 april 2020
- Gezond koken is (g)een kunst - 10 maart 2020
- Ik heb een opkikker nodig, help! (inclusief recept) - 30 januari 2020
Laat een reactie achter