‘Wat kan ík er in godsnaam aan doen?’ De dame op leeftijd tegenover mij ziet er kwaaiig uit. Haar haren zitten netjes in de krul en ze is tiptop gekleed. Ze komt altijd met de auto en klaagt dan over parkeergeld en schaarse parkeerplaatsen. Zij en haar man reizen veel over de wereld nu hij met pensioen is. Er is geld zat, maar het lijkt nooit genoeg. ‘Sinds ik ouder ben, heb ik het eigenlijk altijd koud en moet ik flink stoken. Hopelijk komt er compensatie voor die hoge energieprijs.’
De verwoestende aanval op de Oekraïne doet haar pijn. Haar ouders hebben hard gewerkt om na de oorlog hun fortuin te maken. ‘Alles is daar kapot. Echt erg. Ik heb in ieder geval wat gedoneerd.’ Ondertussen klaagt ze over Nederland en doet zij er alles aan om zo min mogelijk belasting te betalen. ‘Je moet in dit leven voor jezelf zorgen. Niemand anders doet het’, zegt ze mat. Het grote huis, de SUV, nog een verbouwing met wéér een hele nieuwe inrichting… ze wordt er niet blij van.
We zijn eigenlijk best een verwend volkje. Er deden aan deze gemeenteraadsverkiezingen maar liefst 2862 lijsten mee, want iedereen wil net iets anders. We laten ons niet piepelen. Niemand wil inleveren. Er moet overal geld bij en er mag nergens geld af. Voor inflatie, overheidsfouten en hoge energieprijzen willen we compensatie. Iedereen heeft recht op geld uit de pot. Niemand verdraagt pech of tegenslag. Ondertussen pakken de burgers van Oekraïne hun leven in een rolkoffer.
Uit het verhaal van de depressieve dame blijkt dat geld alleen niet gelukkig maakt. Wat dan wel? Ik heb een heel simpele theorie: tevreden zijn. Iedere avond voelen dat je een warm dekbed hebt en een matras. De zon op je huid voelen en de wind in je haar. De vogels horen fluiten. De appel horen kraken bij de eerste hap en dan het sap proeven in je mond. Zingen met je kinderen tijdens het inruimen van de afwasmachine. Het ruiken van een babyhoofdje. En… geen bommen horen.
Was dat maar voelbaar voor iedereen. Het is de vraag of het gaat lukken de rijke dame los te krijgen uit haar permanente staat van verongelijktheid. Zij is grootgebracht in een groot gezin waar hard werd gewerkt. Het was ieder voor zich en god voor ons allen. Ze kwam tekort in aandacht en liefde. Het kille gezinsklimaat zit haar in de botten. Ze heeft ijverig gezorgd voor man en kinderen en alle schapen zijn op het droge, maar er is nog altijd geen besef dat de schaarste is verslagen.
Geluk heeft te maken met je inzetten voor iets anders dan je eigenbelang. Een hoger doel. Als eenling heb je weinig macht om Poetin te stoppen, maar je kan zeker íets doen. Heel simpel: Gebruik zo min mogelijk energie! Bij elke graad warmer in je huis, krijgt Poetin geld in het laatje. Hij koopt daar bommen van. Ga niet met de auto maar met trein of fiets, want ook veel olie komt uit Rusland. Isoleer je huis. Koop minder spullen want (Chinees) plastic wordt ook geproduceerd met Russisch gas.
Het kan wél. Vorige week heb ik spontaan geapplaudisseerd voor een onopvallende vrouw die ongeveer twee jaar bij mij in therapie is. Haar levensmotto: ‘Ik heb niet zoveel nodig’. Ze is alleenstaande moeder, heeft een slechte gezondheid en een rotjeugd achter de rug maar ze is te trots om haar hand op te houden. Sinds de inval van Rusland is zij pardoes koud gaan douchen. ‘Goed voor de Oekraïne, mijn gezondheid en de planeet.’ Schaf alle superhelden van Marvel maar af. Als de hele aardbol door mensen als zij werd bewoond, was er geen oorlog en geen klimaatramp.
Catheleyne
Psychotherapeute
(zie mijn bio hieronder)
(red) Lees ook: Boos zijn is slecht voor je gezondheid
Laatste berichten van Catheleyne van der Laan (toon alles)
- Hoe kun je onderdrukte gevoelens verwerken? - 13 februari 2024
- Stop met oordelen… probeer te inspireren! - 16 december 2023
- Alles kan anders zijn dan je denkt - 8 juni 2023
Laat een reactie achter