Hoe je puber zich staande kan houden in de verleidelijke voedingsjungle.
Het is tegenwoordig heel moeilijk om alle verleidingen op het gebied van eten te weerstaan. Zelfs als je getankt hebt en je bent met succes de schappen met candybars, chips, drop en snoep gepasseerd zonder iets te pakken, dan proberen ze het nog bij de kassa: ‘ Twee repen mee voor 1 euro?’ Pffff…..
Maar als het voor ons al moeilijk is, hoe moeilijk moet het dan niet voor pubers zijn?? Pubers weten best wel dat groente en fruit gezond is maar de verleidingen zijn vaak veel te groot. Doordat ze nu zelfstandig naar school gaan en de wereld weer een stukje groter is geworden, nemen de verleidingen ook toe. Grote kans dat ze onderweg in de buurt van een supermarkt komen, waar je voor weinig geld heel veel kan kopen. Of wat te denken van de automaten die op middelbare scholen staan. Helaas zijn de meesten gevuld met frisdrank en snoep.
Het is voor pubers moeilijk om in deze situaties altijd verstandig te zijn. Dit komt omdat bij hen het vermogen, om de gevolgen van een keuze op lange termijn te overzien, nog niet volledig ontwikkeld is. Dat duurt nog totdat ze volwassen zijn. Dus ook al lijkt het niet altijd zo, ze hebben daar echt de hulp van hun ouders en andere volwassenen bij nodig.
Pubers en goede keuzes…
Pubers vinden het dus nog heel moeilijk om goede keuzes te maken en niet te reageren op impulsen van buitenaf. Wat daarbij helpt is om verleidingen te vermijden. Dus in de stad niet langs de cafetaria lopen of de snoepafdeling in de supermarkt overslaan.
Als ze thuis zijn helpt het om afleiding te gaan zoeken. Als ze zich vervelen is de kans groter dat ze gaan snaaien dan wanneer ze de hele dag druk bezig bent met leuke dingen.
Sommige situaties die er aan gaan komen, denk bijvoorbeeld aan een verjaardag, kan je van te voren ook bespreken. Wat gaat daar gegeten worden, wat neem je wel wat neem je niet. Door daar van te voren over na te denken, overkomen de verleidingen op zo’n verjaardag ze niet en is de kans groter dat ze zich hier aan houden.
Regels
Ook helpt het om regels met ze af te spreken. Je kan samen bedenken hoe ze meer fruit gaan eten, bijvoorbeeld: als je uit school komt neem je eerst wat fruit. Belangrijk hierbij is dat ze er bij betrokken worden, zo wordt het een gezamenlijke regel en geen opgelegde regel.
Dat laatste geldt eigenlijk bij alle ideeën die ik hierboven heb gegeven. Pubers hebben nu eenmaal behoefte aan autonomie. Door met ze in gesprek te gaan en ze mee te laten denken hoe ze gezonder kunnen eten, zijn ze sneller geneigd hun eetgewoontes te veranderen. Verbieden, als ouder niets doen of de verantwoordelijkheid bij hen leggen, werkt niet. Ze hebben ons advies en steun nog heel hard nodig!
Hoe begeleid jij je puber in de voedingsjungle?
—
(red) Een gastblog van voedings- en etikettendeskundige Nathalie Appel. Voor meer informatie, zie haar website Appel en Jij.
Laatste berichten van Nathalie Appel (toon alles)
- 9 stappen die ervoor zorgen dat je nooit het lichaam krijgt dat je graag wilt hebben! - 1 oktober 2017
- Hoe kan je eten en emoties scheiden - 8 september 2017
- Durf jij het aan om een geweldig leven te leven? - 14 juli 2017
Laat een reactie achter