Met dieetadvisering krijg je voorlichting over je voeding en je eetgewoonten met een medisch doel. Soms zelfs op aanraden van een arts. Bijvoorbeeld omdat je lichamelijke klachten hebt of een bepaalde aandoening waarbij je eetpatroon een rol kan spelen. Denk aan maag- en darmklachten, onder- of overgewicht, maar ook diabetes of COPD.
Een diëtist kan je dan helpen je gezondheid te bevorderen door middel van betere en andere eetgewoonten. Hoe zit het met de kosten van dieetadvies en is het slim hier een aanvullende zorgverzekering voor af te sluiten?
Hoe werkt het?
Meestal kun je zonder verwijzing terecht bij een diëtist. Het kan voorkomen dat je zorgverzekeraar wel een verwijzing vereist, maar dit vind je dan terug in de polisvoorwaarden. Vanuit de basisverzekering kun je per jaar tot 3 uur dieetadvisering vergoed krijgen. De reden van je bezoek aan de diëtist moet dan echter wel medisch zijn.
Het eerste consult duurt meestal ongeveer een uur, maar veel diëtisten hanteren daarna consulten van een kwartier of een half uur. Met de 3 uur die je uit de basisverzekering krijgt, kun je dus vaak al tot 4-6 consulten per jaar komen. Heb je daar niet voldoende aan en heb je meerdere consulten per jaar nodig? Dan kun je misschien een aanvullende verzekering afsluiten. Let daarbij goed op onderstaande punten en verzeker je vooral niet onnodig.
Heeft een aanvullende verzekering zin?
Er zijn veel zorgverzekeraars en nog veel meer aanvullende zorgverzekeringen. In totaal zijn er wel een paar duizend combinaties om uit te kiezen. Heb je naast je basisverzekering als enige extra wens een vergoeding voor de diëtist? Ga dan op zoek naar een pakket waarbij je niet onnodige extra zorg vergoed krijgt.
Het maakt het aanvullend pakket namelijk duurder, terwijl je daar geen gebruik van maakt. Door gemakkelijk een vergelijking te maken, filter je tussen alle pakketten degene eruit die aan jouw zorgwens voldoet. Of bekijk in dit overzicht de prijzen voor een pakket met dieetadvisering per verzekeraar. Bekijk altijd goed of de extra premie die je betaalt wel opweegt tegen de vergoeding die je krijgt. Het kan ook voordeliger zijn om de extra consulten zelf te betalen in plaats van dit te verzekeren.
Heb je nog andere zorgwensen, bijvoorbeeld voor fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen of iets anders? Ga dan op zoek naar een pakket dat aan al je zorgwensen voldoet. Ook dan kun je eenvoudig een vergelijking maken op een van de vergelijkingssites (bijvoorbeeld Independer) en het pakket met jouw wensen snel vinden. Let op dat je niet alleen op prijs vergelijkt, maar zeker ook op kwaliteit.
Diëtist, voedingsdeskundige of gewichtsconsulent?
Een diëtist wordt soms weleens verward met een gewichtsconsulent of voedingsdeskundige. Maar je verzekeraar kijkt hier wel strikt naar.
Het beroep van diëtist is wettelijk beschermd door de wet ‘BIG’: Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg. Dat betekent dat je jezelf niet zomaar diëtist mag noemen, maar een 4-jarige opleiding moet hebben gedaan en je je kennis op peil moet houden. Deze wet ‘BIG’ geldt ook voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten en apotheekassistenten.
Een voedingsdeskundige heeft vaak wel een relevante opleiding genoten, maar vaak korter dan een diëtist. Omdat deze titel niet beschermd is, is het slim om de achtergrond van een voedingsdeskundige te checken. Een gewichtsconsulent heeft vaak geen medische achtergrond en behandelt daarom meestal geen mensen met aandoeningen als bijvoorbeeld diabetes, hartklachten of COPD.
Afhankelijk van de reden van je bezoek kom je bij een van de drie deskundigen terecht.
- Heb je matig overgewicht? Dan kun je ook bij een gewichtsconsulent terecht komen.
- Voor medische zaken kom je logischerwijs eerder uit bij een diëtist. Je zorgverzekeraar vergoedt de zorg van een diëtist bijna altijd, maar van een voedingsdeskundige of gewichtsconsulent niet per definitie.
Check van tevoren daarom altijd met welke deskundige en titel je te maken hebt. Zo weet je direct hoe je zorgverzekeraar met deze vergoeding omgaat.
Let altijd op je eigen risico
Voor behandelingen vanuit de basisverzekering geldt altijd het eigen risico. Voor kinderen onder de 18e jaar geldt het eigen risico niet. Ook als het dieetadvies onder de zogenaamde ‘ketenzorg’ valt geldt het eigen risico niet. Van ketenzorg is bijvoorbeeld sprake in het geval van diabetes, COPD of CVRM. Voor dieetadvisering geldt geen eigen bijdrage.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Independer.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter