In onze fysiotherapiepraktijk zien we regelmatig mensen met een frozen shoulder. Ik vertel hieronder meer over een frozen shoulder en ook waarom het relatief veel voorkomt bij vrouwen.
Wat is een frozen shoulder?
Frozen shoulder is een aandoening waarbij de schouder stijf en pijnlijk wordt en de beweeglijkheid beperkter wordt. De aandoening wordt gekenmerkt door een langzame geleidelijke vermindering van de mobiliteit in de schouder. Bij deze aandoening is er sprake van een ontsteking in het gewrichtskapsel in de schouder met als gevolg dat er een verdikking ontstaat.
Hoe ontstaat een frozen shoulder?
De precieze oorzaak van deze aandoening is niet bekend, maar recente onderzoeken laten zien dat meerdere factoren bijdragen aan de ontwikkeling van een frozen shoulder. De factoren die het meeste invloed hebben op de ontwikkeling van de aandoening zijn:
- Leeftijd: komt het vaakst voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar oud.
- Inactiviteit: een periode zonder veel beweging van de schouder zoals na een trauma of operatie, meestal is het de niet dominante schouder waarbij klachten zich ontwikkelen.
- Geslacht: vrouwen hebben een hogere kans op het verkrijgen van een frozen shoulder, met name tijdens de overgang.
- Onderliggende aandoeningen: sommige medische aandoeningen zoals overgewicht, schildklierproblemen en hart- en vaatziekten kunnen het risico verhogen.
- Trauma: een verwonding of operatie aan de schouder kan de kans verhogen.
- Medicijngebruik: sommige medicatie zoals antipsychotica kunnen de kans vergroten.
Wanneer er eenmaal sprake is van een frozen shoulder kan dit leiden tot complicaties bij het uitvoeren van dagelijkse taken. De beweeglijkheid neemt niet alleen af, het is ook zeer pijnlijk. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar de fysiotherapeut voor een behandeling.
Welke klachten worden ervaren bij een frozen shoulder?
De aandoening kan meerdere klachten tot gevolg hebben. De meest voorkomende klachten zijn:
- Pijn: de aandoening kan gepaard gaan met pijn in de schouder en deze kan uitstralen naar de bovenarm en nek.
- Beperkte beweeglijkheid: Bij een frozen shoulder kan een stijf gevoel in het schoudergewricht optreden waarbij algehele beweeglijkheid van de schouder wordt beperkt in heffen en draaien van alle richtingen.
- Instabiliteit: in sommige gevallen kan een frozen shoulder instabiliteit in de schouder veroorzaken, dit kan leiden tot onzekerheid en angst tijdens bewegen van de schouder.
- Slaapproblemen: ook slapen kan lastig zijn, omdat het moeilijk is om een goede en pijnloze slaaphouding te vinden met een frozen shoulder.
Het is belangrijk om te benadrukken dat de klachten van een frozen shoulder met de tijd alleen maar erger worden en dat er zo snel mogelijk moet worden gezocht naar medische hulp. Door snel aan een effectieve behandeling te beginnen kunnen verdere complicaties worden voorkomen.
Tips om een frozen shoulder te voorkomen
Er is geen garantie dat een frozen shoulder geheel kan worden voorkomen. Echter zijn er wel enkele stappen die je kunt nemen om het risico te verkleinen op het ontwikkelen van deze aandoening. Hieronder staan een aantal tips die helpen bij het verkleinen van de kans op een frozen shoulder:
- Blijf actief: zorg dat je regelmatig in beweging blijft en houd de schouder niet te lang stil, dit kan helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit in de schouder.
- Vermijd schouderletsel: probeer zoveel mogelijk schouderletsel te vermijden, dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van goede uitrusting bij het sporten en voorzorgmaatregelen te nemen tijdens fysieke activiteiten.
- Strek regelmatig: strek regelmatig de schouder en armen, vooral als je veel stilzit zoals bij werken achter een bureau.
- Krachttraining: door krachtoefeningen te doen worden de spieren in de schouder versterkt en wordt de belastbaarheid ervan verhoogd.
- Vermijd onnodige stress: probeer stress te vermijden door middel van yoga, ademhalingsoefeningen of meditatie.
- Behandeling onderliggende aandoeningen: als je een medische aandoening heeft zoals diabetes of een andere aandoening die de kans op een frozen shoulder verhoogd, kijk dan naar behandelmogelijkheden.
Heb je last van deze klachten of twijfel je of het een frozen shoulder zou kunnen zijn? Maak dan een afspraak met de fysiotherapeut, zij kunnen aan de hand een gesprek en door onderzoek meestal een diagnose stellen of het hierbij om een frozen shoulder gaat. Zij kunnen je sowieso helpen met het begeleiden van de klachten.
Zie ook deze schouderoefeningen met elastiek om je schouders goed te trainen (niet doen zonder overleg met een professional als je al schouderklachten hebt!).
Laatste berichten van Melvin Harteveld (toon alles)
- Wat doet de fysiotherapeut tegen lage rugpijn? - 2 juli 2024
- Fysiotherapie: Wat zijn grondmotorische eigenschappen? - 29 mei 2024
- Waarom krijgen veel vrouwen een frozen shoulder? - 24 februari 2023
Laat een reactie achter