Of je nou last hebt van een hoestje, of als je gewoon niet zo lekker in je vel zit: een bezoekje aan de huisarts kan nooit kwaad. Maar wat zijn zaken waarvoor je even langs de huisarts moet en wat zijn zorgwekkende klachten waar je snel bij moet zijn? Hieronder bespreken wij wanneer het slim is om even een bezoekje te brengen aan je huisarts.
Wanneer moet je snel naar de huisarts?
Allereerst is het belangrijk om te weten wanneer je snel een huisarts moet inschakelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan klachten als kortademigheid, heftige pijn, verwondingen, druk op de borst en benauwdheid.
Daarnaast is koorts ook belangrijk om in de gaten te houden. Zodra koorts namelijk hoger wordt dan 40 graden en langer aanhoudt dan vijf dagen, is het slim om de huisarts te contacteren.
Ook is het belangrijk om de huisarts in te schakelen zodra er mogelijk sprake is van uitdroging of als jij of een persoon in je buurt verward of suffig is.
Heb je klachten en maak je je zorgen?
Zoals hierboven al even genoemd werd, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan als je je zorgen maakt over je lichaam en eventuele klachten. De huisarts is natuurlijk het eerste aanspreekpunt en zal proberen om jou zo goed mogelijk te helpen.
Maar ook bij klachten die je niet helemaal lekker zitten, kan een bezoek aan de huisarts verstandig zijn. Of het nou gaat om een verkoudheid die maar niet over gaat, een apart plekje op de huid of als je psychische klachten ervaart: de huisarts kan je ongetwijfeld helpen of geruststellen. Huisarts Bussum geeft aan: als je je bij klachten zorgen maakt, is een bezoekje aan de huisarts nooit een overbodige luxe. Zo voorkom je extra of misschien wel onnodige zorgen, maar ook verminder je het risico dat de klachten nog erger worden.
Een doorverwijzing
In sommige gevallen moet je een doorverwijzing krijgen van de huisarts voor een verdere behandeling. De enige persoon die doorverwijzingen kan uitschrijven voor verschillende situaties, is namelijk jouw huisarts.
Stel je hebt je psychische klachten, dan kun je een doorverwijzing van de huisarts krijgen naar bijvoorbeeld de GGZ.
Niet alleen moet je langs de huisarts voor de doorverwijzing, maar ook kijkt de huisarts naar de klachten. Het kan namelijk zo zijn dat hij of zij de klachten prima zelf kan behandelen. Of het kan zo zijn dat de huisarts zich ook zorgen maakt en jou zo snel mogelijk verder onderzocht wil hebben. De observatie van jouw huisarts is daarom erg belangrijk, ook omdat de meeste huisartsen door hun jarenlange ervaring beter de urgentie kunnen inschatten. Het kan daarom ook zo zijn dat de huisarts eerst even je klachten aan wil kijken en dat je later terug moet komen als de klachten aanhouden. In dat geval krijg je alsnog een doorverwijzing of wordt er gestart met medicijnen.
Bloedprikken
Ook voor het prikken van bloed moet je eerst langs de huisarts. De huisarts bepaalt of het verstandig is om bloedonderzoek uit te voeren. De huisarts kan een doorverwijzing geven voor het bloedprikken. Via deze weg wordt het bloedonderzoek namelijk vergoed vanuit je basisverzekering. Houd wel rekening met je eigen risico. Heb je geen verwijsbrief, dan wordt er niks vergoed vanuit je basisverzekering.
Na het bloedonderzoek bespreek je met de huisarts hoe je de uitslag krijgt. Soms belt de huisarts alleen bij een afwijkende uitslag, maar het kan ook zijn dat de huisarts alvast een nieuwe afspraak maakt om de uitslag met je te bespreken. Dat hangt ook af van de symptomen die er zijn.
Tot slot
Als je klachten hebt die je niet vertrouwt, is het dus belangrijk om contact op te nemen met de huisarts. Maar ook wanneer je doorverwezen wil worden of een afspraak wil maken voor het bloedprikken kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de huisarts. Vanwege de arbeidsdruk en soms een tekort aan huisartsen, moet je wel eens langer wachten op een afspraak bij niet urgente klachten. Zie dat ook niet direct als een probleem, want de huisarts doet echt zijn of haar best om je snel en goed te helpen.
Tip: lees ook deze blog van een huisarts over langdurige maagklachten.