Velen zijn opgegroeid met het traditionele agv-bord als avondeten (voor de jongeren: aardappelen, groenten, vlees). En een kommetje vla toe. Gelukkig is de gemiddelde hedendaagse keuken een stuk afwisselender. Niet alleen als het gaat om ingrediënten, maar ook om kooktechnieken. Bij veel gerechten en recepten zie je tegenwoordig bijvoorbeeld ‘au bain marie’ staan. Wat dat is, en voor welke gerechten je het kunt gebruiken? Hieronder lees je er alles over.
Geen culinaire hoogstandjes bij veel Nederlanders
Nederlanders staan niet echt bekend om hun culinaire hoogstandjes. Groenten worden nogal eens compleet ondergedompeld in water gekookt, en dan ook nog eens veel te lang. Dag vitamientjes. En dag smaak en textuur.
Vlees wordt vaak niet even aangebakken om het van een korstje te voorzien dat het vocht binnenhoudt, of is juist verbrand of taai. Over desserts kun je beter helemaal niet beginnen. Als het gaat om ‘bakken’, komen velen niet verder dan een cake.
Wat is au bain-marie koken?
En toch zou zeker dat laatste met het juiste materiaal wel eens succesvoller kunnen. Ken jij bijvoorbeeld een au bain-marie pan? Het gaat hier om een kookmethode waarbij het eten niet in direct contact staat met de warmtebron. De ingrediënten zitten in een schaal of bak, die weer in een andere schaal of pan met warm water staat. Zo creëer je een warmtegeleidend bad.
Omdat het water nooit heter dan 100 graden Celsius kan worden, kun je ook niets laten aanbakken. Het voedsel gaart of verwarmt veel gelijkmatiger door het water als buffer.
Deze techniek wordt veel in de horeca toegepast, maar een au bain marie kopen voor thuis is natuurlijk ook hartstikke leuk als je je kook- en bakkunsten wil professionaliseren. Daarnaast kun je een au bain marie ook goed gebruiken als rechaud of warmhoudbak.
Welke recepten of ingrediënten in een au bain-marie?
Au bain marie koken is vooral geschikt voor ingrediënten en recepten die een zeer nauwkeurige temperatuurregeling vereisen. En waarbij er kans is op schiften van de ingrediënten.
Denk bij desserts aan het smelten van chocolade, het bereiden van crème brûlée of beslag met eieren voor bijvoorbeeld een taart. Daarnaast is het ook ideaal als je een vette saus zoals een Hollandaisesaus of beurre blanc wil maken.
Tot slot word een au bain marie ook vaak gebruikt bij het bereiden van zuivelproducten zoals clotted cream en terrines of patés.
Past au bain marie wel in een gezonde voeding- en levensstijl?
Nu zul je misschien denken: veel van de dingen die hierboven genoemd worden staan niet bepaald in de Schrijf van Vijf. Nee, maar door alleen op worteltjes zitten te knagen word je ook niet gezond en gelukkig 😉 Dat is natuurlijk wel heel zwart-wit gezegd, maar juist door te experimenteren met ingrediënten en kooktechnieken kun je gezond en afwisselend eten. Daarnaast is het natuurlijk verstandig om te matigen met ongezonde voeding.