Vanmiddag was ik bij de workshop van Artisan in de Culinaire Werkplaats in Amsterdam. Samen met zo’n 25 andere foodbloggers gingen we aan de slag met de nieuwe oergraan Greenwheat Freekeh van Artisan. De mogelijkheden zijn eindeloos. Binnenkort ga ik ook zelf experimenteren met deze nieuwe oergraan en zal de recepten delen.
Waarom is freekeh gezond?
Allereerst is het belangrijk om te weten wat freekeh is. Het is een jonge graansoort dat groeit in Australië (de freekeh van Artisan dan). De graan wordt geoogst op het moment dat de granen nog groen zijn. Vervolgens worden de granen gelijk geroosterd. Dat maakt dat het een beetje een notensmaak heeft.
Freekeh heeft een aantal gezondheidsvoordelen:
- langzaam verteerbaar (niet zo weer honger)
- 4 x zoveel vezels dan zilvervliesrijst
- 2 x zoveel eiwitten dan witte rijst
- relatief veel magnesium, kalium, calcium en ijzer
- prebiotische eigenschappen
- minder van nodig door dat het zo voedzaam is
Verder is het nog eens lekker en makkelijk toepasbaar, zowel warm als koud. Dat hebben we mogen ervaren vandaag.
Er zijn negatieve geluiden over freekeh, zoals zand in de freekeh. Dat kan komen doordat er ook freekeh op de markt is uit Azië. Deze freekeh heeft een hele andere kwaliteitsnorm. Artisan staat voor hele goede kwaliteit en haalt de freekeh daarom alleen uit Australië. De normen in Australië zijn vrij hoog. Dat is te merken in de producten.
Een eenvoudige nasi van freekeh
Al krijgen we de volledige recepten nog, ik wil jullie toch een klein beetje vertellen wat ik geproefd heb. Deze nasi is makkelijk zelf te maken (denk ik). Allereerst is het belangrijk om ‘s morgens of de avond van te voren de freekeh te koken (volgens de verpakking). Je hebt deze namelijk koud nodig voor de nasi.
Ingrediënten voor een pan vezelrijke nasi
- 1 pak gekookte freekeh
- 1 eetlepel nasikruiden
- 1 zakje roerbakgroente
- sambal naar smaak
- 1 tl. citroensap
- olie om in te bakken
- zout naar smaak
Bereiding
Roerbak de de groente met de nasikruiden in de olie. Zodra deze bijna gaar zijn, kun je de gekookte freekeh erbij doen. Warm het geheel lekker door en voeg als laatste de sambal en citroensap toe.
That’s all!
Binnenkort zal ik nog meer gerechten met freekeh delen. Het is echt een heerlijke vervanger van rijst, aardappelen en pasta. Een oergraan met een bite!
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
- UV-filter bij zonnebrillen, welke categorie heb jij nodig? - 25 juni 2024
Laat een reactie achter