Was quinoa eerst nog een hype en vooral iets voor foodies, nu wordt quinoa steeds vaker door iedereen gegeten. Er zijn een paar goede redenen voor.
Ten eerste is quinoa heel gezond. Hieronder leggen we uit waarom het zo gezond is voor jou. En tegen welke aandoeningen het goed helpt.
Ten tweede is quinoa een prima alternatief voor mensen met een glutenallergie. Let dan wel op dat je geen ‘vervuilde’ quinoa koopt, die kunnen sporen van gluten bevatten. De quinoa van Holland & Barrett is bijvoorbeeld echt glutenvrij.
Over de uitspraak van quinoa is nog wel wat discussie. Officieel zeg je kienwah. Maar in Nederland wordt nu ook de Nederlandse uitspraak steeds meer geaccepteerd: kienoa.
Waarom is quinoa gezond?
Quinoa was als oogst belangrijk voor het Inca-rijk. Ze noemden het de “moeder van alle granen” en geloofden dat het heilig was. Quinoa is een graangewas dat gekweekt wordt vanwege zijn eetbare zaden. Het is technisch gezien geen graankorrel, maar een pseudo-graansoort. Met andere woorden, het is in feite een zaadje, dat op dezelfde manier wordt bereid en gegeten als een graan. De VN heeft quinoa officieel erkend als voedingsmiddel vanwege de biodiversiteit en hoge voedingswaarde.
100 gram gekookte quinoa:
120 kcal
4 gram eiwitten
2 gram onverzadigde vetten
19 gram koolhydraten
2 gram vezels
Mineralen en vitamines
Quinoa bevat relatief veel mangaan, magnesium en fosfor. Maar ook koper, ijzer, foliumzuur, zink en kalium vind je in ruime mate terug in quinoa. Van de vitamines vind je vooral de vitamines B1, B2, B6 en E hierin terug.
Quercetine en kaempferol zijn flavonoïden die in quinoa in relatief hoge concentraties worden aangetroffen. Aangenomen wordt dat deze antioxidanten beschermen tegen een reeks chronische ziekten.
Quinoa is niet koolhydraatarm, maar de koolhydraten zijn wel langzame koolhydraten waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.
Bij welke gezondheidsproblemen helpt quinoa?
Natuurlijk is quinoa altijd goed om te eten. Maar weet je dat het ook kan helpen om bepaalde gezondheidsklachten te verminderen? Denk aan:
- een middel tegen migraine (magnesium)
- helpt bij het bestrijden van bacteriële- en schimmelinfecties
- houd je darmen gezond (probiotica)
- verlaagt cholesterol en is goed voor je hart en helpt tegen verhoogde bloeddruk
- ondersteunt het afvallen (hoog gehalte aan proteïnes)
- goed voor de stofwisseling (mangaan)
- goed voor sterke botten (door de lysine)
- helpt tegen veroudering (antioxidanten)
- voorkomt nierstenen
Allergie
Let op! Een klein aantal mensen kan allergisch zijn voor quinoa of de saponinen in quinoa. Dit zou je direct of al snel na het eten moeten merken. Ernstige klachten bij deze allergie zijn:
- moeite met ademhalen
- een verlaging van de bloeddruk
- een snelle hartslag
Minder ernstige klachten kunnen zijn:
- hoesten
- moeite met slikken
- een schorre keel
- een gevoel van beklemming in de keel
- maagkrampen
- zwelling van de tong
- overgeven
- piepende ademhaling
Een milde allergie kan veroorzaakt worden door saponinen in quinoa. Dan is het belangrijk om de quinoa voor het koken gedurende 30 minuten in water te laten weken, daarna af te spoelen en dan pas koken. Dit kan helpen om de saponinen te verwijderen en een allergische reactie te voorkomen. Saponinen zijn ook aanwezig in sojabonen, kikkererwten, amarantzaden en peulvruchten.
Hoe maak je quinoa?
Gemiddeld kun je ongeveer 75 gram aanhouden per persoon. Spoel de quinoa af met water en daarna is het makkelijkste om deze uit te laten lekken in een zeef. De quinoa kook je in 200 ml water of bouillon. Je laat het ongeveer 15 minuten koken met de deksel op de pan. Na 15 minuten kun je even proeven of de quinoa goed gaar is (de kiempjes van de korrels laten dan los).
Als je pap of pudding met quinoa wilt maken, kook deze dan wat langer door. Hierdoor wordt de quinoa zachter.
Net als pasta neemt de quinoa in volume toe. Dit kan wel drie keer zoveel worden.
Recepten met quinoa
Op deze website plaatsen we regelmatig recepten met quinoa. Hieronder vind je een paar voorbeelden:
- Koude quinoa salade
- Quinoa met roergebakken spinazie
- Salade met winterpeen, peulvruchten en quinoa
- Indische broodsalade met quinoa
- Lunchkoeken van gepofte quinoa en wortel
- Quinoa-burgers
Eet smakelijk!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Limoen vs Citroen: Wat is het verschil? - 13 oktober 2024
- Paardenbloem, een natuurlijk medicijn bij bepaalde gezondheidsproblemen - 13 oktober 2024
- Sporten net na het eten, is dat gezond? - 9 oktober 2024
Laat een reactie achter