• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Goed eten Gezond leven
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Beter Slapen
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Supplementen
    • Natuurlijke slaapmiddelen
    • Natuurlijke fatburners
    • Greenjuices
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
    • Persoonlijke Blogs
  • %s
Hide Search
%s
Je bevindt je hier: Home   Boeken   Een culinaire encyclopedie, leuk voor iedereen!

Een culinaire encyclopedie, leuk voor iedereen!

Gepubliceerd op: 28 februari 2017 - Door Jenny | Leestijd ca. 4 minuten

Culinaire encyclopedieMyrte van Uitgeverij Fontaine noemde deze culinaire encyclopedie, Bon Appetit, haar favoriete boek. Ik vond als klein kind encyclopedieën al iets magisch (internet bestond toen nog niet…), dus ik was benieuwd naar dit boek!

Nou, ik kreeg me toch een boekwerk. Dit is geen boek om in je tasje mee te nemen om op het strand te lezen. Het is wel een boek dat het heel goed zal doen op de koffietafel. Het is groot, zwaar en ruim 300 pagina’s. Erg leuk om hierin te bladeren, alleen of met anderen. Verwacht geen gestructureerd boek. Het gaat van de hak-op-de-tak. Dat is eigenlijk heel leuk. En de ondertitel geeft dit ook aan: “Een enigszins ongestructureerde encyclopedie van culinaire zaken”.

Wat vind je in deze culinaire encyclopedie Bon Appetit?

Eigenlijk teveel om op te noemen. Maar ik ga toch een poging doen. Er is dus geen inhoudsopgave, er zijn geen thema’s. Het boek begint direct met informatie (weetjes) over Auguste Escoffie, kok der koningen en koning der koks. Zijn uitvinding is een menu tegen een vaste prijs. Hij bedacht ook het menu eerste klas voor de Titanic. Op diezelfde pagina vind je een recept van Escoffie, crêpes Suzette.

Sla je een bladzijde om, dan kom je bij ‘De mythe van de Frieten’. Zo’n boek is het dus. Met een recept voor handgesneden friet, allerlei frietsoorten en drie (flauwe) Belgenmoppen.

Honing uit verschillende landen

Eigenlijk vindt iedereen wel iets naar zijn gading in dit boek. Enkele maanden terug was ik in Napels en in dit boek wordt uitgebreid de Napolitaanse pizza beschreven. Herkenbaar! Inclusief adresjes waar ik toen pizza had moeten gaan eten 😉

Maar er staat ook veel in over vis. Over het fileren van vis, of over speciale kabeljouwspecialiteiten in allerlei verschillende landen. Of wat dacht je van de pagina over postelein. De geneeskrachtige werking van dit plantje wordt besproken, maar ook op welke manieren je het allemaal kunt eten.

Dat de schrijver van Bon Appetit, Francois-Régis Gaudry en zijn vrienden, uit Frankrijk komt, is wel duidelijk te merken. Zo worden bijvoorbeeld uitgebreid enkele Franse biertjes besproken. Ik heb niks met bier, maar ik vond het stiekem toch leuk om te lezen. Het wordt beschreven alsof het om wijn gaat. En zo zie je wel meer Franse gerechten of feiten die uitgebreid beschreven worden. Dat is voor de Franse vakantieganger weer erg leuk om te lezen. Maar het gaat dus zeker niet om alleen Franse voedingswaren.

Het gaat van het ene naar het andere onderwerp. Gelukkig kun je achterin wel zoeken naar bepaalde onderwerpen of recepten.

Allerlei soorten ravioli in deze culinaire encyclopedie

Recepten
In het boek vind je namelijk ook ruim 250 recepten. Die staan her en der tussen de teksten door. Soms groot, soms heel klein in een hoekje. Niet per definitie gezonde recepten overigens, maar wel leuke recepten. Zoals de lekkerste carrotcake. Vervolgens vind je twee recepten voor carrotcake, omdat ze het niet eens konden worden welke nou echt het lekkerste is 😉
Op deze pagina ook een stukje over Nederland. Want door ons zijn wortels oranje. Ik kende het verhaal er achter niet, jullie wel?

Over de schrijver(s)

Dat vind ik dan wel weer briljant gedaan. In feite is de auteur van het boek, François-Régis Gaudry, slechts de samensteller. Want dit boek is met talloze mensen gemaakt. Hij noemt de harde kern van zijn radioprogramma On va Déguster, de bende van Francois-Régis Gaudry, zijn vakvrienden, zijn lievelingskokkinnen, de chefkoks, de experts, enzovoort. Heel veel namen achterin het boek en bij iedereen staat hun expertise of in welk restaurant zij werkzaam zijn.

François-Régis Gaudry presenteert in Frankrijk een radioprogramma dat over koken gaat. Wekelijks schuiven culinaire experts aan, zoals chef-koks, patissiers en historici. Hier is deze culinaire encyclopedie uit voortgekomen. En daarom is dit boek ook zo gevarieerd. Elke pagina is weer een verrassing wat je voorgeschoteld krijgt!

Stokbrood in deze culinaire encyclopedie

Wat vinden wij?

Sowieso een geweldig boek om cadeau te geven of om te krijgen. Als je niets weet te geven, dan is dit al snel een goede keuze (ook al is het iets duurder). Maar ook een boek voor de liefhebber van lekker eten en/of koken. Genoeg inspiratie, herkenning, nieuwe feiten en veel meer!

Praktische informatie

Titel: Bon Appetit
Ondertitel: Een enigszins ongestructureerde encyclopedie van culinaire zaken

Uitgeverij: Fontaine
ISBN: 978 90 5956 710 8
311 pagina’s, hardcover

Prijs: € 34,95
Te koop bij o.a Bol.com en de boekwinkel

Bon Appetit, grote culinaire encyclopedie

Misschien vind je dit ook interessant:

  • wat-eet-ik-uit-mijn-moestuin-bea-mollers
    Wat eet ik uit mijn moestuin?
  • boek over het goed leren eten van babys, kleuters en peuters
    (Kook)boek om baby's, peuters en kleuters goed te leren eten
  • Boekverslag Zeelust
    De leukste restaurantjes bij het strand
  • wildplukken-cover-square
    Boek over Wildplukken van Bea Möllers
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten
My Instagram profile

Jenny

Samen met Vanessa ben ik de eigenaar van deze website Goed eten Gezond leven. Zelf worstelde ik een tijd met mijn gezondheid en gewicht en ik was op zoek naar meer informatie. Eigenlijk is deze website begonnen als een grote zoektocht naar wat goed voor mij zou kunnen zijn. Hoe zou ik mezelf gezonder en fitter kunnen voelen? Ik ben heel veel gaan lezen hierover. Vanessa wist al heel veel van voeding en vertelde mij daar vaak over. Leuk om te delen vonden wij, daarom zijn wij deze blog begonnen. Deze website is onze passie. Alle info is aanvullend, dus niet ter vervanging van de reguliere geneeskunde!
My Instagram profile

Laatste berichten van Jenny (toon alles)

  • Rooibosthee, is het gezond of erg overrated? - 14 juni 2025
  • Overgeven (of heel misselijk) tijdens het sporten, hoe voorkom je dat? - 6 juni 2025
  • Hoe gezond zijn cashewnoten? - 20 mei 2025

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: boek, boekverslag, bon appetit, culinaire encyclopedie, eten, fontaine, François-Régis Gaudry, koken, recepten, voeding, wereldvoeding

Lees Interacties

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Abonneer je op onze wekelijkse update!


  Thank you for Signing Up

Vul a.u.b. de gemarkeerde velden juist in


















1,true,6,Contact Email,2
1,false,1,First Name,2
1,false,1,Last Name,2



Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop    

Direct Diagnostics

Ontvang 1x per 2 weken onze update met inspiratie en nieuws voor een gezond(er) leven.


  Thank you for Signing Up

Vul a.u.b. de gemarkeerde velden juist in


















1,true,6,Contact Email,2
1,false,1,First Name,2
1,false,1,Last Name,2



Footer

Recente berichten

  • Slecht slapen na sporten, hoe voorkom je dat?
  • Onze ervaring met de Oura Ring 4, wat doet het met je gezondheid?
  • Rooibosthee, is het gezond of erg overrated?
  • Zo leef je gezonder als ADHD’er
  • Leuke HIIT training​ voor 2 personen

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. De lekkerste en beste suikervervanger

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Partners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op Facebook Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram

© 2025 Goed Eten Gezond Leven