‘Wat wil ik nu echt?’ is een interessante vraag waar veel mensen geen antwoord op kunnen geven. Of je weet het wel, maar er zijn 1001 dingen die jou belemmeren om te doen wat je écht wilt.
Het nieuwe boek: “Ik was advocaat. Nu ben ik mezelf.” van Judith Noordzij gaat hierover. Het boek is deels het persoonlijke verhaal van Judith en deels is het gevuld met praktische tips, informatie en opdrachten. Een goede combinatie vond ik zelf. Want hoe weet je wat je écht wilt en hoe kun je écht jezelf zijn? Judith geeft een inkijkje in haar leven, zonder dat het langdradig wordt. Ze stelt zich echt kwetsbaar op. Daarnaast laat ze heel praktisch zien wat je kunt doen om ook jezelf terug te vinden.
Hoe kun je jezelf worden?
Judith legt de vinger op de zere plek. We worden eigenlijk door onszelf, door anderen en door het systeem in een bepaald keurslijf gedwongen. Je moet nu eenmaal leren om íets te worden. Het liefst zo hoog mogelijk. Er wordt niet meer gekeken wat je eigenlijk echt leuk vindt, wat belangrijk is voor jou. Maar je stapt in het leersysteem op school en je ouders moedigen je aan om het beste uit jezelf te halen. Tegelijkertijd werd alles wel geregeld voor de millenniums. Het is de ‘achterbankgeneratie’ die overal naar toe gereden wordt. Zoiets als de curlingmoeders van nu die alle obstakels uit het leven van hun kind willen wegvegen.
Wat men echter vergeet in de opvoeding van kinderen, thuis en op school, is om te kijken, waar je kind echt behoefte aan heeft. Natuurlijk moet er ook geleerd worden, maar het leven bestaat uit meer dan rekenen en aardrijkskunde. Leer je jezelf wel kennen op school? Of leer je je grenzen aangeven door te zeggen wat je echt wilt?
Burn-out, huidaandoening, hoog-sensitief
Die kwetsbaarheid die Judith laat zien, hangt vooral samen met deze drie thema’s. Stempeltjes, daar heeft Judith echter niet zoveel mee. Toch moest ze erkennen dat sommige dingen wel helpen om zichzelf beter te begrijpen. Zoals de burn-out die ze op 27-jarige leeftijd kreeg. En het commentaar dat ze daarover kreeg. Uiteindelijk heeft ze geleerd wat ze niet wil en wat ze wél wil. Ook haar huidproblemen, vitiligo, wilde ze liever kwijt. Dat bleek niet haalbaar te zijn en de enige weg was om dit te accepteren.
Elke lezer van dit boek die zelf hoog-sensitief is, zal meteen opmerken dat hoog-sensitiviteit de rode draad in het leven van Judith is. Ik herkende mezelf er in ieder geval helemaal in, al ben ik dan vooral een rustzoeker. Judith kwam er pas later achter dat ze hoog-sensitief is. Wars van stempeltjes, gaven deze ‘stempel” haar toch veel rust en inzicht in haarzelf toen ze begreep dat zij ook een HSP-er is.
Van advocaat naar jezelf
Al schrijft Judith vooral over de millennials, ik herken als veertiger veel van haar geworstel, maar deel ook veel opvattingen over ‘het systeem’ waardoor veel mensen niet tot hun recht komen.
Uiteindelijk ben ik ook op mijn plek gekomen en lijkt mijn huidige werk veel op wat ik vroeger als kind vaak deed (schrijven, schrijven, familiekrantjes maken, schrijven :-)). Mijn oudste zoon is toevallig bijna klaar met zijn studie rechten op de universiteit. Om te kiezen voor een baan bij…… zijn moeder 🙂 Hoe trots ik ook ben, ik bedenk me nu ook dat ik wel vaak heb gevraagd of hij niet beter door kon gaan met zijn master en dan richting advocatuur of zich als bedrijfsjurist specialiseren. Want die baan bij zijn moeder is leuk en hij ziet ook veel kansen, maar we zijn nog groeiende. Er is zeker een leuke basis, maar het is geen gespreid bedje. Toch weet ik ook wel dat ik voel dat hier zijn passie zit, hier raakt hij niet over uitgepraat. Dit is écht wat hij wil! Nu ik dit boek heb gelezen, weet ik dat ik niks meer ga zeggen en hem alle ruimte zal geven om hierin zijn eigen gang te gaan. Ongetwijfeld met vallen en opstaan 😉
Judith beschrijft in dit boek hoe zij van advocate op de Zuidas besloot om haar leven een totaal andere wending te geven. De burn-out hielp haar daarbij om beslissingen te nemen. Maar eigenlijk (en gelukkig!) hoef je die burn-out niet af te wachten als je iets doet met de tips uit haar boek. En je hoeft ook zeker geen advocaat te zijn, om je in Judith te kunnen verplaatsen.
Goede tips
In het laatste deel van het boek geeft Judith echt een paar superhandige tips om jezelf beter te leren kennen. Niks langdradig, je leest het zo weg, maar toch blijft het hangen en zet het je tot denken aan. Goed gedaan!
Vooral hoog-sensitieve personen of mensen die veel piekeren, zullen hier echt iets aan hebben als je nog zoekende bent wat goed voor je is, en wat je echt wilt!
Praktische informatie
Handzaam formaat boek, hardcover. Mooi wit papier, goede vormgeving. Ik vond het echt prettig leesbaar.
Titel boek: Ik was advocaat. Nu ben ik mezelf.
Ondertitel: Een inspirerende gids om jezelf te worden
Auteur: Judith Noordzij
Uitgeverij: Het Unieboek | Spectrum BV
ISBN: 9789000 36327 8
Aantal pagina’s: 158
Prijs: € 20,-
Te koop bij o.a. Bookspot en Bol.com
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter