Twijfel je of je een SOA-test zou moeten doen? Hieronder geven we een aanbevelingen, wanneer dit voor jou nuttig zou kunnen zijn.
Chlamydia en gonorroe
Als je een seksueel actieve vrouw bent, moet jezelf minstens eenmaal per jaar laten screenen op chlamydia en gonorroe. Andere criteria voor een jaarlijkse test op deze 2 soa’s zijn:
- Als je een vrouw van boven de 25 bent die seks heeft met een nieuwe partner (of meer dan één partner).
- Als je een vrouw bent met hiv.
- Als je gedwongen bent om tegen je wil seks te hebben.
De test op gonorroe en chlamydia wordt uitgevoerd via een eenvoudige urinetest of een uitstrijkje in de baarmoederhals. Zodra het monster is genomen, wordt het naar een laboratorium gestuurd voor analyse. Je kunt chlamydia of gonorroe hebben zonder symptomen, dus testen blijft essentieel voor vroegtijdige opsporing.
Kun je thuis SOA’s opsporen?
Ja, je kunt jezelf testen op bepaalde SOA’s met behulp van testkits voor thuisgebruik. Soa test vrouw thuis is ook te koop bij Soapoli-online.nl. Sommige vrouwen geven de voorkeur aan een SOA-test thuis, omdat ze zich dan thuis kunnen laten testen. Thuis SOA-tests voor vrouwen kunnen op elk moment worden uitgevoerd, zonder doktersafspraak.
Bedenk echter wel dat thuis SOA-tests een vrij hoog percentage fout-positieve resultaten hebben. Bovendien screenen deze tests vaak niet op alle soorten soa’s die een vrouw kan oplopen. HIV, gonorroe en chlamydia kunnen thuis worden getest en voor verdere analyse naar een laboratorium worden gestuurd. Als je echt een SOA-test thuis wilt doen, raden wij je sterk aan meer dan één monster op te sturen om de resultaten van jouw test te bevestigen.
Als je positief test op een SOA, dan moet je zo snel mogelijk naar je verloskundige/ gynaecoloog voor verdere diagnose en behandeling. Als je symptomen van een SOA ervaart, ga dan onmiddellijk naar jouw arts.
HPV
Het humaan papillomavirus, of HPV, komt voor bij miljoenen Nederlanders. Ongeveer 80 procent van de seksueel actieve mensen wordt in hun leven besmet met HPV. In de meeste gevallen verdwijnt het virus ongeveer 2 jaar na het krijgen ervan en veroorzaakt het geen gezondheidsproblemen. Als HPV echter niet verdwijnt, kan het leiden tot baarmoederhalskanker of genitale wratten.
De HPV-virus test voor vrouwen bestaat meestal uit een Pap-uitstrijkje. Een uitstrijkje controleert de baarmoederhals op abnormale cellen. Paptests moeten vrij regelmatig worden uitgevoerd – ongeveer om de 3 jaar. Als je je zorgen maakt over HPV, moet je vaker een Pap-test laten doen. Het HPV-virus blijft gekoppeld aan vaginale, vulva-, penis-, anus- en orale kankers.
De HPV-prik blijft het meest effectief als hij wordt genomen voor het begin van de zwangerschap.
Herpes genitalis
Er bestaan momenteel geen tests voor herpes genitalis. Helaas kan deze ziekte van persoon tot persoon worden doorgegeven zonder dat er symptomen zijn. Je arts kan echter een schraapsel van weefsel van zweren in het genitale gebied nemen om het te testen. Er zijn ook bloedtesten beschikbaar, maar die geven in veel gevallen geen nauwkeurige resultaten.
(red: Met dank aan onze partner voor het aangeleverde artikel)