We hebben het hier over gezond eten en gezond leven. Met gezonde recepten, tips hoe je rust in je hoofd kunt vinden, of hoe je juist meer kunt bewegen en hoe je omgaat met bepaalde gezondheidsproblemen. En eigenlijk maken wij ons ook schuldig aan het feit dat we weinig over seks schrijven…
Maar seks hoort erbij. Sterker nog, een gezond seksleven heeft invloed op je gezondheid én op je psyche.
Wat levert een gezond seksleven allemaal op?
1 Je zelfbeeld is positiever
Heb je regelmatig seks, dan denk je positiever over je lichaam dan iemand die weinig seks heeft. Dat geldt overigens vooral voor degene die seks hebben met een liefdevolle partner.
2 Lichaamsbeweging
Ja dat spreekt voor zich. Geen zin in de sportschool? Nou dan gewoon wat actiever in bed 😉
Calorieën verbranden
En dan verbrand je ook nog de nodige calorieën. Hangt er natuurlijk wel vanaf hoe actief je bent…
3 Verbondenheid
Samen seks geeft je een gevoel van verbondenheid. Mits de relatie goed is natuurlijk. Maar ook met iemand die je net ontmoet hebt en je hebt seks, dan kan er al een gevoel van verbondenheid ontstaan. Een gevoel van verbondenheid geeft mensen een goed gevoel. Mis je dat gevoel bij je sekspartner? Dan is dit vaak geen goed teken.
4 Minder kans op een hartaanval
Dat geldt zeker voor mannen die twee keer per week seks hebben. Door seks stroomt je bloed beter en dat is goed voor hart- en bloedvaten.
5 Beter slapen
Na de seks, samen of alleen, slaap je vaak veel beter. De oxytocine die vrijkomt bij een orgasme zorgt hiervoor.
6 Minder stress
Misschien hebben sommigen van jullie stress als je denkt aan “vanavond seks”. Maar probeer eens andersom te denken. Als je je overgeeft aan seks, kan het juist heel ontspannend werken. Het zorgt voor minder stress. De hormonen die vrijkomen tijdens een orgasme, zorgen ervoor dat je je lekker en gelukkiger voelt.
7 Natuurlijke pijnstiller
Misschien merk je het zelf wel, als je seks hebt, verdwijnt de pijn juist. Het maakt niet uit of je samen seks hebt, of dat je doet aan zelfbevrediging. Eerlijk is eerlijk, de pijn kan na de seks wel weer als een boemerang terugkeren. Gelukkig slaap je wel makkelijker (punt 5).
8 Verkleint het risico op prostaatkanker
Bij mannen zorgt een gezond seksleven dus ook voor een kleinere kans op prostaatkanker. Het gaat vooral om het feit dat ze klaarkomen, dus alleen of samen! (minstens 21 keer per maand…)
9 Goed voor je immuunsysteem
Door de hormonen die vrijkomen bij seks, schijnt ook je immuunsysteem een boost te krijgen. Mensen die regelmatig aan seks doen, hebben meer IgA in hun bloed, en dit zorgt voor een betere weerstand.
Weinig seks?
Door allerlei redenen kan het zijn dat je weinig seks hebt. Bijvoorbeeld omdat je ziek bent, geen partner hebt, je hebt weinig zin, je voelt je onzeker, je vindt het minder leuk, je bent erg moe, je hebt nog veel verdriet, enzovoort.
Als je je vaak niet lekker voelt, of zelfs ziek bent, dan staat je hoofd vaak niet naar seks. Toch kan de intimiteit met je partner juist een hele positieve uitwerking op jou hebben. Je partner snapt (als het goed is) heus wel dat je niet alles wilt of kunt. Maar kijk eens samen naar wat wel kan. Hoe fijn is het om intiem te zijn met een partner die rekening met jou houdt, maar die jij ook iets kunt geven ondanks dat je niet zo goed voelt?
Als je geen partner hebt, dan kun je nog steeds goed voor jezelf zorgen. Je kunt namelijk altijd kiezen voor zelfbevrediging, zodat je ook van alle voordelen van het orgasme geniet. Je kunt dat ook met hulpmiddelen doen, zoals een vibrator. Sommige vrouwen krijgen dan makkelijker een orgasme. Vind je een vibrator ongemakkelijk? Kijk dan eens bij de stille vibrators van Easytoys 😉
Als je weinig zin hebt, weet je dan waar het aan ligt? Ligt het aan je partner, ben je te moe, vind je het teveel gedoe (zoals Olcay Gulsen eens zei…)? Kun je wel een fantasie bedenken die je opwindend vindt (maar zeker niet in het echt hoeft te doen). Kun je het gevoel aanwakkeren door ‘gewoon te doen’? Je moet zeker niets tegen je zin doen, maar als je een fijne partner hebt, zal die uiteraard rekening met je houden en die zal het fijn vinden als je hem of haar een kans geeft. Maar op momenten dat je echt niet wilt, kun je dat aangeven en zal je partner dat moeten respecteren. Praat er eventueel later over, waarom je het niet wilde en wat je fijn vindt als je partner dan wel doet (arm om je heen slaan, tegen je aan liggen, hand vasthouden, enz.).
Je voelt je onzeker tijdens de seks? Dit kan zijn als je net een nieuwe partner hebt. Of als er iets is gebeurd waardoor je er anders uitziet. Of als je wellicht bent aangekomen, of juist veel bent afgevallen. Vaak zijn juist vrouwen onzeker en die zijn dan veel meer met zichzelf aan het praten over wat ze allemaal niet goed aan zichzelf vinden, dan dat je je aandacht bij de seks houdt. Want de meeste mannen willen gewoon intimiteit en die zijn er helemaal niet mee bezig hoe je eruit ziet, maar ze genieten van het moment. Soms moet je echt wel iets overwinnen, maar bedenk dat je het zelf vaak veel erger vindt dan je partner. Een hele onzekere partner is minder aantrekkelijk dan een partner met vetrolletjes of littekens na een operatie. Je mag best je onzekerheid benoemen, maar geloof je partner als die je juist wel mooi vindt, of dat het niets voor hem of haar uitmaakt. Laat je onzekerheid niet jullie plezier samen verpesten.
Als je langer samen bent, kan het zijn dat jullie seksleven een beetje in een sleur is beland. Praten, elkaar uitdagen, lieve dingen zeggen, elkaar weer vinden, is dan belangrijk. Want anders vervreemd je steeds meer van elkaar en kan dit de aanleiding zijn tot een scheiding. Terwijl jullie het verder eigenlijk best fijn hebben.
Je hebt het heel druk op je werk, je hebt ook nog jonge kinderen, je bent blij als je in je bed ligt. Geen polonaise meer aan je lijf denk je dan, want je bent gewoon erg moe. Als je een partner hebt, gun elkaar dan af en toe wat tijd samen. Ga een weekendje weg en al lig je de hele dag bij te slapen, je hebt dan ook eindelijk even tijd voor elkaar. Eigenlijk is er geen ideale oplossing in hectische tijden, maar het belangrijkste is: praat erover met elkaar. Duw elkaar niet figuurlijk weg, maar bedenk samen wat wel mogelijk is. Stuur elkaar een lief whatsappje bijvoorbeeld, heb nog aandacht voor elkaar!
Als je nog ergens veel verdriet over hebt, kan dat zorgen dat het verlangen naar seks op een laag pitje staat. Dat is niet erg, dat hoort erbij. Gun jezelf de tijd voor de verwerking, maar probeer je partner niet weg te duwen. Want intimiteit kan ook betekenen dat je je partner de kans geeft om ervoor jou te zijn. Of je angsten en je verdriet te delen. Vraag wel om die arm om je heen als je daar behoefte aan hebt. Als het goed is, komt het verlangen naar seks langzaamaan weer terug. En kun je het ook zien als afleiding en geborgenheid.
Niet 2 keer per week
Ondanks dat een gezond seksleven goed is voor je gezondheid en om je goed te voelen, gaan wij hier geen pleidooi houden voor “twee keer seks in de week”. Doe vooral waar je je prettig bij voelt. Als jij en je partner één keer in de maand genoeg vinden, dan is het prima. Doen jullie het dagelijks, ook prima. Zitten jullie niet op één lijn? Praat met elkaar! Denk in oplossingen in plaats van problemen. Het gaat om de liefde voor elkaar.
Je moet het nooit tegen je zin doen, maar soms kun je wel gewoon rustig beginnen om te zien of je toch zin krijgt. Met je vaste partner, of door zelfbevrediging…
Spreek met je partner af dat jullie stoppen als je echt geen zin krijgt. Doe het in ieder geval nooit om een ander zijn (of haar) zin te geven, of omdat je bang bent dat iemand je dan niet meer leuk vindt. En laat je onzekerheid niet de boventoon voeren. Onzekerheid kan je in de weg staan om seks te hebben, maar kan ook juist de reden zijn om vreemd te gaan, of veel sekspartners te hebben. Omdat je steeds maar naar bevestiging zoekt. Ga dan eerst aan jezelf werken.
Kortom een gezond seksleven hoort ook bij (gezond) leven!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Sporten met een lege maag, wat zijn de voor- en nadelen? - 8 september 2024
- De Rustknop van Je Brein: Ontdek de kracht van GABA voor meer balans en minder stress - 5 september 2024
- Voedingsmiddelen met goede voedingsstoffen om beter te slapen - 3 september 2024
Laat een reactie achter