Vis, een natuurlijke leverancier van Omega 3-vetzuren. Die zijn goed voor een heleboel dingen, waaronder concentratie. Dat is natuurlijk hartstikke belangrijk voor kinderen. Daarom wordt aangeraden om minimaal 2 x in de week vis te eten.
En ook met vis kun je eindeloos variëren. Heb je wel eens zelf vis gerookt? Nee, dan hieronder een recept met een heerlijke zalm gerookt in groene thee met wasabi aardappeltjes.
Het zal zeker in de smaak vallen:
Ingrediënten
Zalm
- 450 gram zalmfilet, zonder vel
- 120 ml mirin
- 120 ml water
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel zout
- 40 gram gember, julienne gesneden
- 1 theelepel geroosterde zwarte peperkorrels
Rookmengsel
- 200 gram rijst
- 250 gram suiker
- 250 ml sterke groene thee
- aluminiumfolie
- 2 natte doeken
Wasabi aardappelkoekjes
- 500 gram in zout gaar gekookte aardappelen
- 1 eetlepel boter
- 2 bosuitjes fijn gesneden
- 1 eetlepel mierikswortel
- 2 theelepels wasabi pasta
- zout en zwarte peper
- 130 gram bloem
- 3 eieren, losgeklopt
- 150 gram paneermeel
Materialen
- Stoommandje of stoompan
- Natgemaakte theedoeken
- Wok
- Frituur
Bereiding
Zalm
Snijdt de zalm in vier gelijke delen. Meng de mirin, water, suiker en het zout en roer dit totdat alles is opgelost. Lukt dit niet meteen, verwarm het dan heel licht op een laag vuur terwijl je blijft roeren.
Voeg de gember en peperkorrels toe en laat de zalm hier een uur in marineren. Neem een stoommandje en plaats de zalm hierin. De pan die je gebruikt onder het stoommandje bekleedt je de binnenzijde met aluminiumfolie (dat scheelt een hoop poetswerk). Doe daarop de thee, rijst en suiker. Goed mengen en op laag vuur aan de kook laten komen. Of gebruik een rookoven.
Wanneer het begint te stomen zet je het stoommandje erboven op. Maak de randen dicht met de vochtige doeken en laat dit 15 minuten op laag vuur stomen. Zet het vuur uit en laat het nogmaals 15 minuten staan. De zalm is dan medium gestoomd.
Wasabi aardappel koekjes
Meng in een kom de warme aardappels met de boter. Meng de uitjes, mierikswortel en wasabipasta erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Vorm het aardappelmengsel in bolletjes van ongeveer 6 cm doorsnee. Wentel de koekjes in de bloem, het ei en vervolgens het paneermeel. Frituur de koekjes bij 180 graden tot ze goudbruin zijn.
Laat een reactie achter