Wil je er een dagje op uit in Nederland? Dan is het Zuiderzeemuseum echt een aanrader voor een leuk en ontspannen uitje. Wij waren vorige week hier een dagje en hebben ons heel goed vermaakt. Het is echt heel lang geleden dat ik daar was en ik was aangenaam verrast door de leuke dag die we hebben gehad. Het voelt bijna als een mini-vakantie!
Hieronder geef ik een impressie van ons dagje uit, onze ervaring en tips voor als je ook naar het Zuiderzeemuseum wilt.
Aanvulling voor de winter van 2021-2022, bezoek de tentoonstelling Winterkoorts! Dit is het thema in het Zuiderzeemuseum tot 13 maart 2022.
Je ziet niet alleen oude schaatsen, sleden, hoort stoere winterverhalen en ziet beelden van de dichtgevroren Zuiderzee, maar je mag ook in een écht winterlandschap stappen. Ervaar zelf het winterplezier van vroeger en ga mee ijsschotsspringen en sneeuwballen gooien. Of doe je liever mee met een wedstrijdje priksleeën of schaatsen?
Waarom naar het Zuiderzeemuseum?
- Makkelijk bereikbaar met auto, trein of boot uit Stavoren.
- Het is een prachtig dorpje waar je eindeloos veel ziet en kunt beleven.
- Rondkijken in oude huisjes.
- Heel veel moois om te fotograferen.
- Alsof je jaren terug gaat in de tijd. Leuk voor jong en oud.
- Zeer vriendelijke medewerkers die veel vertellen.
- Lekker wandelen door het dorpje (eventueel te combineren met een stadswandeling door Enkhuizen).
- Interactief binnenmuseum.
Impressie van ons dagje Zuiderzeemuseum, 9 juli 2021
Op vrijdagochtend reden we op tijd richting Enkhuizen. Vlak voordat de dijk Enkhuizen-Lelystad begint, vind je een groot parkeerterrein van het Zuiderzeemuseum. Vanuit hier wandel je naar het gebouw waar je toegang krijgt tot de veerboot naar het Zuiderzeemuseum. We hadden de eerste vaart en het was nog lekker rustig. Samen met zo’n veertien andere mensen, maar met mondkapje op, gingen we via het IJsselmeer op weg naar het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum.
Een 15 minuutjes later werden we hier afgeleverd en kon de wandeling beginnen. En het vele fotograferen, want ondanks dat het eerste stukje wat kaal is, zie je meteen al van alles om je heen wat interessant is. Als je zo vroeg bent, is het ook nog heerlijk rustig waardoor je echt hele mooie foto’s kunt maken. Van de kalkovens liepen we naar een kunstobject dat hoort bij de MustSee tentoonstelling.
Deze Must See tentoonstelling is tot 24 oktober 2021 te zien in het openluchtmuseum van het Zuiderzeemuseum. Verspreid over het museum vind je diverse iconen die typische dingen uit Nederland voorstellen. Het eerste icoon dat wij zagen, verwees naar de Nederlandse molen. Het binnendeel draait rond in de wind. Pas nadat we de tekst goed lazen, zagen we dat het binnen gedeelte was gemaakt met allerlei keukengerei. Overigens vonden we niet alle iconen even mooi. De twee iconen met klederdracht vonden wij eerlijk gezegd niet mooi, maar ook anderen hoorden we zeggen dat ze dat niet echt mooi vonden, omdat het zo hypermodern en simpel was. Maar ach, het was wel herkenbaar. En het is kunst!
De plek waar wij het eerst naar toe liepen, het icoon van de molen, staat op een dijkje en dat is een fantastisch punt om naar de schepen op het IJsselmeer te kijken. Als je je omdraait zie je een molen als prachtige blikvanger. We waren meteen al een beetje verliefd hoe mooi het hier was. Dat konden we ons beiden niet goed meer herinneren van een eerder bezoek lang geleden.
We liepen door langs de visrokerij waar zalm werd gerookt (dat kun je later op de dag ook kopen hier) en zo richting het dorpje. Leuk dat je in veel huisjes kunt kijken. De meeste huisjes vertellen ook een verhaal. In de winkels en bij de oude ambachten waren mensen in de kleding van vroeger die van alles hierover konden vertellen. De huisjes en panden vertegenwoordigen allemaal dorpjes die je vroeger rond of dichtbij de Zuiderzee vond. Bijvoorbeeld Urk, maar ook de Zaanstreek, waar wij vandaan komen. De slagerij was een slagerij die vroeger in Purmerend te vinden was. In totaal zijn er meer dan 140 historische gebouwen die samen een heel dorp vormen.
Tussendoor hebben we Zuiderzeebollen (een soort krentenbollen) gekocht bij het bakkertje. Een vriendelijke bakker die ons van alles vertelde over de bakkerij en het Zuiderzeemuseum zelf. We hebben wat gedronken en gegeten bij het buffetrestaurant. Hier kun je vooral broodjes krijgen, of verse soep. Er zijn ook glutenvrije broodjes verkrijgbaar.
Naast de vriendelijke medewerkers viel het ons op hoe schoon het overal was. Je kunt in de slootjes ook de vissen zien zwemmen. Het enige nadeel zijn misschien de vogels die op jacht zijn naar wat eetwerk rond het restaurant. Maar dat hoort ook wel bij zo’n vissersdorp aan de Zuiderzee.
Wat wel jammer is voor de foto’s is dat er overal hekjes en mededelingen stonden in verband met de coronamaatregelen. Gelukkig lang niet overal en uiteindelijk hebben we genoeg mooie foto’s kunnen maken. Het voordeel van de coronapandemie is, dat het niet heel druk was. En dat je de ruimte hebt om iets rustig te bekijken, omdat er maar 1 persoon, of 1 gezelschap tegelijk in de huisjes en winkels mocht.
Het binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum
Als je naar het binnenmuseum wilt van het Zuiderzeemuseum, ga je buiten de poorten van het Zuiderzeemuseum. Dat is geen probleem, want met je toegangsbewijs heb je de hele dag toegang tot beide musea. Dus je kunt gerust naar het binnenmuseum gaan en zelfs een stukje door Enkhuizen lopen om daarna weer terug te keren naar het buitenmuseum. Bewaar je ticket dus de hele dag goed!
Het binnenmuseum vind je ongeveer op zo’n 250 meter van het buitenmuseum. Je loopt via de straat eerst door een binnentuin om dan naar de ingang te gaan. Daar moet je tassen opbergen in een (gratis) kluisje en vervolgens kun je rondlopen door het museum. Het is niet heel groot, maar wel ruim opgezet en interactief. Overal kon je schermen aantikken (hiervoor kreeg je een potloodje ivm corona) en dan kreeg je de gewenste informatie. Maar kinderen kunnen ook in de bedstee poseren voor een foto, op een paard zitten in de kermisattractie, een foto maken in klederdracht enzovoort. We vonden het leuk om het binnenmuseum ook te zien, maar eerlijk gezegd vonden we het buitenmuseum echt het leukste. Nu hadden we ook heerlijk weer, dat hielp natuurlijk wel mee 😉
Tips voor een dagje Zuiderzeemuseum
1 Vroeg op pad
Het is echt heerlijk in het buitenmuseum als het nog lekker rustig is.
Dus als het even kan, kom dan lekker op tijd. Om 10 uur gaat het museum open en vaart ook de eerste veerboot vanaf het parkeerterrein. Het is echt een heerlijk vakantiedagje.
2 Auto of trein
Met de auto parkeer je op het grote parkeerterrein in Enkhuizen en ga je verder met de veerboot (alleen hier was een mondkapje verplicht toen wij hier waren). Bij de ingang kun je een parkeermuntje halen voor de terugreis (6 euro). Het is allemaal prima geregeld.
Je kunt ook met de trein. Vanaf daar wandel je naar de andere ingang van het buitenmuseum. Dat is een klein kwartiertje wandelen. Tussendoor kom je langs het binnenmuseum. Op de terugweg kun je ook de veerboot nemen, want die maakt een tussenstop bij het station. Dan hoef je niet meer te wandelen als je geen puf meer hebt.
Je kunt ook vanuit Stavoren de veerboot naar Enkhuizen nemen en dan het Zuiderzeemuseum bezoeken. Let op, er zijn maar enkele afvaarten per dag en in deze tijd moet je vooraf reserveren. De overtocht duurt ongeveer 80 minuten.
3 Neem de tijd
Neem ook echt de tijd om de huisjes te bekijken. Er is veel te zien en soms ook te horen. Zoals een oude oma in de bedstee… Ondanks dat we hier vroeg waren en met een klein uitstapje naar het binnenmuseum, waren we hier zo echt de hele dag zoet.
4 Bewaar je ticket goed
Je kunt dus ook even buiten de poort gaan, om naar het binnenmuseum te gaan of om de haven te bezoeken. Als je weer terug wandelt, moet je je toegangsbewijs weer laten zien.
5 Kijk naar de agenda
Er zijn regelmatig speciale en leuke activiteiten en evenementen in het Zuiderzeemuseum. Dat betekent wel dat het dan een stuk drukker is, dan op een doordeweekse dag zonder speciale evenementen. Wij vonden de rust juist wel heel fijn, zodat je alles goed kon bekijken. Maar bij evenementen is er wel nog veel meer te zien en te beleven en is het veel levendiger. Bekijk dus sowieso vooraf even de agenda.
Let op het, het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum is alleen in het voorjaar, zomer en herfst geopend (tot einde herfstvakantie). Bekijk de actuele openingstijden op de website.
In deze coronatijd moet je wel vooraf reserveren!
We wensen je veel plezier in het Zuiderzeemuseum!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter