Herken je dat? Iemand maakt een kritische opmerking en je voelt je uit het veld geslagen, je dag is verpest.
Hoe komt dit eigenlijk? Kun je de gebeurtenis veranderen? Nee, de gebeurtenis op zich kun je niet veranderen maar de gevolgen wel degelijk! De meeste mensen denken dat gevoelens worden veroorzaakt door een gebeurtenis. Wanneer je het zo stelt zou je inderdaad denken dat je hier niet zo veel aan kunt veranderen.
Gelukkig zit het anders! Want niet de gebeurtenis geeft je een bepaald gevoel maar de gedachten die je over een gebeurtenis hebt. En je gedachten kun je zeker veranderen.
Hoe ga je van negatieve naar positieve gedachten?
Hieronder leg ik uit hoe je je gedachten kunt sturen. Het lijkt voor sommige mensen onmogelijk, maar het is echt mogelijk. Het vergt wat oefening, maar je zult merken dat het je steeds beter afgaat. Niet omdat negatieve gedachten er niet mogen zijn. Het gaat er meer om, dat je op een gegeven moment de keuze kunt maken om hier niet in te blijven hangen. Door de negatieve gedachten te stoppen.
Hoe doe je dat?
- Een gebeurtenis bepaalt niet direct je gevoel
- Herken je gedachte
- Vervang je gedachte
- Test je nieuwe gedachte
1 Een gebeurtenis bepaalt niet direct je gevoel
Het belangrijkste is realisatie. Realiseer je dat de gebeurtenis niet direct je gevoel bepaalt maar dat er nog een tussenstap is, namelijk je gedachten. Door middel van je gedachten veroorzaak je je gevoel. Dit klinkt misschien allemaal wat theoretisch maar maak het jezelf makkelijker door een recente gebeurtenis op te schrijven.
Vervolgens schrijf je daaronder je gedachte en daarna je gevoel. Wanneer je dit opschrijft wordt het ineens een stuk duidelijker. Vooral wanneer je meerdere gebeurtenissen opschrijft. De kans is groot dat je dan een patroon bij jezelf ontdekt en hier kun je vervolgens mee aan de slag.
Het schrijven hierover zelf kan ook al het hevige gevoel wegnemen. Probeer het maar eens, het zal je verbazen wat schrijven met je doet!
2 Herken je gedachte
Na de realisatie kun je jouw gedachte (h)erkennen. Je bent je er nu van bewust en je zult je gedachte sneller herkennen wanneer er weer een soortgelijke situatie voorbij komt. Dat geldt ook voor piekergedachten.
De volgende stap is analyseren. Je herkent en erkent nu je gedachte. Nu is het tijd om deze te onderzoeken. Klopt het eigenlijk wel wat je over jezelf denkt? Wie zegt dat? Hoe reageer ik wanneer ik deze gedachte geloof? En wat zou er gebeuren wanneer ik deze gedachte vervang door een andere gedachte?
Dit zijn een aantal vragen die je jezelf kunt stellen. Door je gedachte te analyseren wordt het gemakkelijker om deze ook te relativeren. Dit zorgt weer voor ruimte in je hoofd waardoor je plaats maakt voor nieuwe positievere en meer helpende gedachte.
3 Vervang je gedachte
Goed, je realiseert je nu dat de gedachte bij een gebeurtenis je gevoel veroorzaakt. Je (h)erkent je gedachte en bent in staat om je gedachte te analyseren door het stellen van vragen. Nu is het tijd voor de moeilijkste maar tegelijkertijd leukste stap: het vervangen van je gedachte.
Vraag jezelf af welke gedachte je bij de volgende gebeurtenis zou kunnen helpen in plaats van naar beneden halen. Best moeilijk, maar uiteindelijk kun je tegenover iedere negatieve gedachte een positieve plaatsen. Het gaat er, in eerste instantie, niet om dat je deze gedachte meteen gelooft en voelt maar het gaat er om dat je deze paraat hebt.
Je kunt bijvoorbeeld tegen jezelf praten: Wat er nu tegen mij gezegd is, vond ik niet leuk, maar is dat het einde van de wereld? Nee toch? Is het het waard om er zo lang over na te denken? Kun je er misschien zelfs de humor van inzien? Tegen jezelf praten alsof je tegen een goede vriend of vriendin praat, werkt enorm relativerend.
4 Train je nieuwe gedachte
Oké genoeg theorie, tijd voor actie! Test je nieuwe gedachte uit en doe dit niet één keer, doe dit niet twee keer maar doe dit keer op keer. Je gedachte kun je namelijk trainen. Verwacht niet meteen een reset of een euforisch gevoel wanneer je één keer je nieuwe gedachte probeert.
- Je realiseert: ik zit niet lekker in mijn vel.
- Dit komt door een negatieve gedachte die steeds maar terugkomt of niet stopt.
- Schrijf op wat de negatieve gedachte is en wat het met je doet.
- Praat tegen jezelf over die gedachte alsof je tegen een goede vriend of vriendin praat.
- Zoek wat afleiding en als de gedachte terugkomt, zeg je tegen jezelf: Ho stop, genoeg is genoeg, ik ga me nu met leukere dingen bezig houden.
Wees realistisch, je negatieve gedachten heb je immers vaak ook jaren getraind. Uiteindelijk ga je je nieuwe gedachten ook echt voelen en vanuit daar kun je je gedachte bij steeds meer gebeurtenissen trainen en beïnvloeden waardoor je je steeds beter in je vel komt, realistischer bent en meer acties gaat ondernemen omdat je je sterker voelt.
Lees ook: Veel gedachten zijn niet waar!
Laat een reactie achter