Herken je dit? Je loopt om half 6 nog snel de supermarkt in om boodschappen te doen voor het avondeten. Het moet snel en makkelijk zijn dus je loopt naar het gedeelte waar al die makkelijke pakjes en zakjes staan. Maar wat zal je nu nemen? Het liefst iets dat gezond is.
Je pakt een product uit het schap en je kijkt naar de aantrekkelijke verpakking. Je hebt gehoord dat je niet moet geloven wat er op de voorkant van een verpakking staat, maar het ziet er toch goed en gezond uit? Wat is het toch moeilijk om een juiste keuze te maken, want is het wel echt gezond? Gelukkig biedt een etiket uitkomst. Etiketten lezen, kan lastig zijn, maar ik kan je een etiket leren lezen. Hieronder geef ik je graag wat tips.
Marketing
Ten eerste SCHREEUWT DE RECLAME op de voorkant van het pak dat dit echt de beste keuze is. Met prachtige plaatjes en veelbelovende kreten proberen ze je te verleiden om het product te kopen. Maar, de waarheid fluistert op de achterkant. Daar staat in hele kleine lettertjes wat er werkelijk in het product zit. Dit vertellen de fabrikanten liever niet, maar dit zijn ze wettelijk wel verplicht. Dan maar de waarheid in kleine lettertjes zodat het niet al teveel opvalt en lastig te lezen is.
Geloof dus niet wat er op de voorkant staat maar draai het pak om en lees op de achterkant wat er werkelijk in zit.
Ingrediëntenlijst
Het ingrediënt waar het meeste van in zit, staat vooraan in de ingrediëntenlijst. Het ingrediënt waar het minste van in zit staat dus achteraan. Kijk er eens goed naar en realiseer je dat hoe groter de ingrediëntenlijst, hoe bewerkter het product. Onbewerkte producten hebben geen ingrediëntenlijst nodig. Die bestaan maar uit één ingrediënt: zichzelf. Vind jij het goed dat er met je eten wordt geknutseld?
Suiker op het etiket
We komen er steeds meer achter dat we veel teveel suiker binnen krijgen. In producten wordt veel suiker toegevoegd omdat de smaak dan zo lekker wordt. Suiker activeert ons beloningssysteem. We voelen ons er fijn bij en dat fijne gevoel willen we natuurlijk graag vasthouden. Daar speelt de voedingsindustrie dus handig op in. Door suiker toe te voegen wil jij het blijven eten en dat is wat zij graag willen. Daar stijgt hun omzet door. Maar doordat er in zoveel producten suiker wordt toegevoegd, krijgen wij veel te veel suiker binnen.
Hoe kan je dit nu aanpakken? Om te beginnen kijk op de ingrediëntenlijst! Staat suiker in de eerste drie ingrediënten, dan zou ik je adviseren om dit product te laten staan. Producten met als hoofdbestanddeel suiker, zijn niet gezond!
Verder zijn er heel veel verschillende namen voor suiker. En wat de voedingsindustrie heel slim doet, is suiker in verschillende variaties in hun product stoppen. Zo kan je een hele berg suiker verdelen in verschillende kleine bergjes en staat suiker daardoor niet meer vooraan in de ingrediëntenlijst! Dan denk jij dat je een gezonder product hebt, en blijf je het kopen.
Ben je bewust van de verschillende namen voor suiker zodat je veel beter weet of er veel of weinig suiker in een product zit. Zoals fructose(stroop), maltodextrine, maisstroop en sucrose op het etiket. Dat is ook allemaal suiker. Ook kunnen andere suikersoorten worden vermeld, zoals rietsuiker.
Nog veel meer informatie op het etiket
Dit is nog maar een fractie van wat je allemaal kan weten over een etiket. Heb ik je interesse gewekt en zou je nog wel meer willen weten, dan verwijs ik je graag naar mijn gratis cursus: ‘Wat zegt het etiket?’ (red: de cursus is niet meer beschikbaar).
Blijf oefenen met het lezen van een etiket. Je hoeft echt geen uren in de winkel te staan turen naar het etiket. Hoe meer je kiest voor natuurlijke producten, hoe kleiner het etiket. Dan ben je zo klaar!
Succes!
(red) Dit is de eerste blog van onze gastblogger en lifestylecoach Nathalie Appel van Appel en jij. Hieronder vind je meer info over Nathalie.
Laatste berichten van Nathalie Appel (toon alles)
- 9 stappen die ervoor zorgen dat je nooit het lichaam krijgt dat je graag wilt hebben! - 1 oktober 2017
- Hoe kan je eten en emoties scheiden - 8 september 2017
- Durf jij het aan om een geweldig leven te leven? - 14 juli 2017
Laat een reactie achter