Het Ultieme Sportkookboek is super handig voor duur-, kracht- en teamsporters. We kregen dit boek toegestuurd voor een recensie en als moeder van een ’topsporter’ (hij speelt wel in de eredivisie van waterpolo, maar is geen Dafne Schippers zeg maar ;-)) leek me dit erg interessant.
Wat vind je in Het Ultieme Sportkookboek?
Het eerste deel begint met een theoretisch deel (deel 1) en het tweede deel bestaat uit allemaal recepten. Het is een mooi dik boek (hardcover). De indeling is als volgt:
Deel 1:
- Wat is het belang van sportvoeding en voor wie is het bedoeld?
- Gewicht en lichaamssamenstelling, hoe zie jij eruit?
- Energieverbruik van een sporter
- De belangrijkste voedingsstoffen voor een sporter
- De juiste timing: voor, tijdens en na het sporten?
Deel 2:
Dit deel bevat naast een voedingspatroon (hoe pas je dit allemaal toe) en theorie over de verschillende trainingsdagen vooral allemaal recepten. Die zijn weer als volgt ingedeeld per trainingsdag. Dus een rustige trainingsdag, een intensieve trainingsdag of een trainingsdag met krachttraining. Daarna krijg je voorbeelden van recepten die voor die dag goed zijn. De recepten zijn als volgt ingedeeld:
- Ontbijt
- Tussendoortje
- Lunch
- Diner
Als je geen topsporter bent (maar wel een serieuze sporter), kan het eerdere Sportkookboek van Scheirlynck wellicht ook een goede keuze zijn.
Veel theorie
Er zijn echt veel achtergronden in dit boek te vinden. Bijvoorbeeld wat je moet doen bij een bepaalde lichaamsbouw, het aantal koolhydraten dat je nodig hebt bij een bepaalde training, wat je moet drinken, je eiwitbehoefte per lichaamsgewicht, enzovoort.
Het is best specifiek, echt voor sporters. Sporters die heel serieus bezig zijn met hun sport, zullen hier veel info uit halen of meer de theorie achter bepaalde feiten leren. Heb je al veel begeleiding gehad wat betreft voeding, dan heb je hier wellicht minder aan. Maar de recepten zijn dan natuurlijk nog wel ideaal. Vooral omdat er per recept aangegeven wordt op wat voor sportdag dit een interessant recept is.
Koolhydraten
In principe bevatten de recepten veel koolhydraten, toch staan er ook enkele koolhydraatarme recepten in, die vooral bedoeld zijn voor de rustige trainingsdagen.
Recepten
Per recept vind je dus info of dit voor een rustige trainingsdag is, of voor een intensieve (of kracht-) trainingsdag.
Verder vind je de ingrediënten, de bereiding en vaak nog een tip met uitleg of alternatieven. Ook heel handig is dat je per recept ziet hoeveel kilocalorieën het bevat, het aantal koolhydraten, eiwitten en vetten. Ook de bereidingstijd en voor hoeveel personen dit is bedoeld.
Voorbeelden van recepten:
- pizza met broccolibodem
- Griekse pita
- wortelmuffins
- kokos-rijstcake
- taco’s met steak
- bloemkoolcouscous met gehakt
- frittatawafels
- courgettespaghetti uit de oven
- frozen yoghurt met frambozen en bessen
De recepten zijn goed te maken, maar je moet er wel wat tijd in steken. Het zijn over het algemeen geen snel-klaar-recepten, maar wel een aantal recepten waarbij je al wat kunt voorbereiden of een voorraadje van kunt maken.
Mijn man is trainer en hij wil een aantal tips uit dit boek doorgeven aan de sporters. Voor trainers dus ook interessant!
Over Stephanie Scheirlynck
De schrijfster van dit boek is Stephanie Scheirlynck uit België. Zij is als voedingsdeskundige en sportdiëtiste betrokken bij topsport zoals onder ander voetbal (RSC Anderlecht), wielrennen (Greg Avermaet), altletiek (Nafi Thiam).
Praktische informatie
Een mooi dik boek met veel kleurenfoto’s. Ook de foto’s bij de recepten zien er heel smakelijk uit!
Titel: Het Ultieme Sportkookboek voor duur-, kracht-, teamsport
Auteur: Stephanie Scheirlynck
Foto’s: Heikki Verdurme
Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401453394
Aantal bladzijden: 255
Prijs: 35,99
Te koop bij o.a. Bol.com
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter