Ongesteld op vakantie gaan of zijn is niet altijd ideaal, maar gelukkig kan de menstruatiecup uitkomst bieden. Met het gebruik van de menstruatiecup zijn je menstruaties namelijk een stuk comfortabeler dan voorheen. Wat is de menstruatiecup precies en wat zijn de voordelen ervan?
Wat is de menstruatiecup?
De menstruatiecup wordt steeds populairder, maar misschien heb je nog nooit van dit ingenieuze cupje gehoord. Daarom een korte uitleg.
De menstruatiecup is een klein bekertje in de vorm van een eierdopje of wijnglas dat je inwendig draagt als je ongesteld bent. De cup vangt je menstruatiebloed op in plaats van het te absorberen, zoals tampons en maandverband doen.
Menstruatiecups zijn (bijna altijd) gemaakt van 100% medische siliconen. Dit materiaal bevat geen chemicaliën en is daarom vriendelijk voor je vagina. Daarnaast is het super soepel en flexibel, waardoor je de cup niet voelt zitten. Ook het inbrengen gaat, na enige oefening (been there, done that), eenvoudig en pijnloos.
Menstruatiecup op vakantie
Bij het inbrengen van de menstruatiecup creëer je een vacuüm, waardoor de cup goed blijft zitten en niet lekt. Je kunt met een menstruatiecup daarom alles doen wat je wilt. Naar het strand, zwemmen, duiken, hiken en andere sportieve (water)activiteiten zijn allemaal geen probleem.
Daarnaast vangt een cup 3 tot 5 keer meer op dan een tampon, waardoor je hem tot wel 12 uur lang kunt dragen. Ideaal voor op reis! Na 12 uur giet je hem eenvoudig leeg in het toilet en maak je hem schoon met water. Hierna kun je hem opnieuw 12 uur dragen.
Bovendien is een cupje super duurzaam: hij gaat tot wel 10 jaar mee. Je hoeft dus nooit meer op je vakantiebestemming op zoek naar tampons of maandverband.
Zwemmen met de menstruatiecup
Het grote voordeel van zwemmen met een menstruatiecup is dat het een stuk hygiënischer en comfortabeler is dan met tampons. Tampons kunnen namelijk kleine beetjes zwemwater opnemen. Daarnaast kan een tampon zich volzuigen als je hem niet diep genoeg hebt ingebracht.
Het gevolg hiervan is dat er ook bacteriën uit het zwemwater kunnen worden geabsorbeerd. Het is daarom hygiënischer om een tampon na het zwemmen meteen te verwisselen.
(lees hieronder verder)
De menstruatiecup neemt in tegenstelling tot tampons geen zwemwater op. Ook geeft het je langdurige bescherming. Je kunt je cup tot 12 uur lang dragen, ongeacht hoe vaak je het water ingaat. Een bijkomend voordeel is dat je een menstruatiecup helemaal inwendig draagt en dus 100% onzichtbaar is.
Meer voordelen van de menstruatiecup
Naast het feit dat een menstruatiecup ideaal is voor op vakantie, zitten er nog meer voordelen aan het gebruik van de menstruatiecup. We vatten ze kort samen:
- Comfortabel. Je voelt een menstruatiecup niet zitten en je kunt er alles mee doen wat je normaal gesproken ook doet.
- Langdurige bescherming. Met een menstruatiecup ben je tot wel 12 uur lang beschermd, ook tijdens het zwemmen en sporten.
- Duurzaam. Een menstruatiecup gaat tot wel 10 jaar mee en produceert daarom geen restafval.
- Goedkoop. Je bespaart jezelf de aankoop van zo’n 4.000 tampons.
- Beter voor je lichaam. Een cup bevat in tegenstelling tot tampons en maandverband geen plastic en chemicaliën. Daarnaast absorbeert een cup niets, waardoor je vagina niet uitdroogt of geïrriteerd raakt.
- Geen nare geurtjes. Het vacuüm van de cup zorgt ervoor dat er geen zuurstof bij je menstruatiebloed komt. Dit voorkomt de vorming van nare geurtjes.
Menstruatiecup kopen?
Denk jij erover om een menstruatiecup aan te schaffen? Dan zijn de cups van Practicups een goede keus. Deze menstruatiecups zijn super zacht en comfortabel, zodat je ze niet voelt zitten. Daarnaast krijg je meteen 2 maten cups voor de prijs van 1 toegestuurd, zodat je altijd de juiste maat menstruatiecup hebt. Een pakketje met 2 cups kost slechts €27,25.
Ongesteld op vakantie: extra tips
Het is altijd fijn om goed voorbereid op vakantie te gaan als je ongesteld bent of moet worden. Hieronder daarom nog wat extra tips:
1. Hygiëne
Was altijd je handen voor en na het verschonen van je tampon, maandverband of menstruatiecup. Op een afgelegen bestemming bestaat de mogelijkheid dat er geen zeep aanwezig is. Zorg daarom dat je zelf altijd een flesje (antibacteriële) zeep bij je hebt.
Gebruik je een menstruatiecup en is er geen fonteintje in het toilet aanwezig? Dan kun je een flesje schoon drinkwater of vochtige doekjes (zonder alcohol, olie of parfum) gebruiken om je cup mee schoon te maken.
2. Wasbaar maandverband
Een ongeluk zit in een klein hoekje. De menstruatiecup is lekvrij, mits je hem op de juiste manier inbrengt. Als je nog niet gewend bent aan het gebruik van de menstruatiecup, kun je voor de zekerheid een maandverbandje dragen. Ga het liefst voor wasbaar maandverband, omdat dit beter is voor het milieu.
3. Extra ondergoed
Het is altijd fijn om tijdens je menstruatie voldoende schoon ondergoed bij je te hebben, voor het geval je wat vaker wilt wisselen.
4. Pijnstillers
Als je regelmatig kampt met menstruatieklachten, dan doe je er goed aan om een voorraadje pijnstillers mee te nemen op reis. Je weet immers niet of jouw pijnstillers gemakkelijk verkrijgbaar zijn.
5. Gezond eten en drinken
Zout, alcohol, cafeïne en koolzuurhoudende dranken kunnen menstruatieklachten erger maken. Vermijd deze voedingsmiddelen daarom zoveel mogelijk. Drink veel water en eet gezond. Groene bladgroenten, noten, bananen, avocado’s en vette vis kunnen helpen bij menstruatiepijn.
6. Beweging
Lichte beweging kan ervoor zorgen dat je minder last hebt van menstruatieklachten. Ga daarom af en toe een stukje zwemmen of doe wat rek- en strekoefeningen.
7. Ontspan
Zorg ervoor dat je naast beweging en leuke activiteiten ook op tijd rust neemt als je ongesteld bent. Een goede balans tussen activiteiten en ontspanning is belangrijk. Het voorkomt daarnaast dat je uitgeput terugkomt van vakantie.
Laatste berichten van Clariska van Delft (toon alles)
- Anti snurk middelen die echt werken: tijd voor een stille slaapkamer! - 27 september 2019
- De menstruatiecup: ideaal voor als je ongesteld bent op vakantie - 9 augustus 2019
Laat een reactie achter