“Ik wil reizen! Ik wil de wereld zien!” aldus een jongere anno 2024.
“Weet je het zeker schat? Er kan heel veel fout gaan. Er kan echt heel veel gebeuren. Weet je zeker dat je wilt gaan? Heb je alles wel goed voorbereid?”
“Natuurlijk mam, het komt wel goed.” Aldus een dochter tegen haar moeder toen ze besloot om halsoverkop naar Spanje te gaan, omdat ze wilde leren hoe het daar zal zijn en om vooral te leren over wie ze zelf was.
Hoewel dat zeker niet ging zonder slag of stoot. Kinderen houden van hun ouders en ouders houden van hun kinderen. Ondanks dat we misschien regelmatig meningsverschillen hebben over de meest kleine dingetjes (want die hebben we soms), betekent dat niet dat we niet om elkaar geven. Maar een feit is wel dat er redelijk wat verschillen zitten tussen ons als generaties.
In deze serie aan blogs bespreek ik wat dingen die mij zijn opgevallen tijdens mijn schooltijd en werkperiode in mijn tussenjaar. Ik ben benieuwd of sommige dingen misschien herkenbaar overkomen? Dus welkom bij mijn tweede blog over tieners en ouders.
Levenskeuzes van tieners
Een ding waar generatie Z misschien nog wel het meeste in verschilt ten opzichte van de andere generaties, is dat wij een generatie zijn die de wereld en het leven in alle opzichten wil ontdekken.
We willen reizen, we willen feesten, we willen leven en het liefst (dat moeten we ook toegeven) niet te veel werken en vooral geld verdienen.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik altijd vooral de wereld wilde ontdekken om te leren over andere culturen, dat ik dan veel daarvoor moest werken, maakte me niet echt uit.
Maar door mijn ervaringen in Spanje, die zowel fantastisch als soms ook vreselijk waren, ben ik er wel iets van teruggekomen. Niet dat ik nooit meer wil reizen, nee, het heeft er juist voor gezorgd dat ik heb geleerd waar mijn toekomst zou liggen (ook al veranderde dat weer een maand later…).
Ik schrijf dit een beetje met humor naar mezelf toe, omdat ik zeker niet de enige jongere ben met wisselende ideeën. Misschien is dat nog wel het grootste verschil tussen jongeren en de oudere generaties: onze wisselende ideeën over de toekomst.
Wij hebben over het algemeen meer het idee dat het leven maakbaar is en dat we verantwoordelijk zijn voor hoe ons leven er uitgaat zien. Hoewel dit zeker zo is, zijn er ook heel veel dingen die je niet kan voorspellen. Iets waar onze ouders ons vaak op wijzen. Maar wij geloven dat we de wereld kunnen veranderen, dat we een bijdrage kunnen leveren.
Als iemand dat wel geloofde, dan was ik dat. Ik zei altijd dat als ik later groot zal zijn, ik de wereld zou veranderen. Ja… ik had een behoorlijk rechtvaardigheidsgevoel (of ego, mag je ook vinden natuurlijk). Maar in essentie is dat wel het grootste verschil.
Veel jongeren willen luisteren naar hun hart en zien later wel wat er gebeurt tot ergernis van sommige oudere generaties. Maar als één van deze jongeren zelf moet ik wel zeggen: “Wat is het leven zonder wat avontuur?” En als iemand die haar ideeën bijna wisselt per dag: “We zijn wel nooit saai?” Maar goed… toegegeven… soms ook iets minder stabiel.
Maar geen zorgen ouders: wij komen er wel. Verbaas je over ons, maar lach erom. In sommige dingen is het al oude gezegde namelijk wel waar: “Iedereen is jong geweest. Laat ons de wereld ontdekken als we daar de kans voor krijgen, want heel veel mensen hebben deze kansen niet.”
En hoewel we soms niet altijd laten merken dat we hier ons bewust van zijn, dat zijn we ons echt wel. Soms moeten we gewoon echt alleen even zeuren over hoe saai die lessen zijn op school en op de universiteit, want ja… we moeten toch om iets kunnen zeuren?
Volgende keer vertel ik graag iets over relaties toen en nu. Lijkt het je leuk om meer te weten te komen over de verschillen die ik opmerk tussen ouders en tieners, laat het weten. Je kunt hieronder ook laten weten welke onderwerpen je zou willen horen in mijn blogs.
Emily
Laatste berichten van Emily Faber (toon alles)
- Je authentieke “zelf” leren kennen | 10 tips! - 26 augustus 2024
- De gezondheidsvoordelen van aardig zijn - 4 juli 2024
- Is chocolade goed of slecht? - 20 juni 2024
Laat een reactie achter