Belasting gaat over wat van het lichaam gevraagd wordt.
Capaciteit gaat over wat het lichaam aankan.
Als de belasting afgestemd wordt op de capaciteit kunnen er theoretisch geen klachten ontstaan. Door de belasting groter te maken dan de capaciteit, wordt de capaciteit van het lichaam op den duur vergroot en zie je aanpassingen in het gehele lichaam.
Als weefsels langere tijd een grotere belasting moeten ondergaan dan de capaciteit toestaat, is de kans groot dat bepaalde weefsels worden beschadigd.
Wat is belasting versus capaciteit?
Wanneer iemand een blessure of pijn heeft is het volstrekt normaal om je af te vragen wat er fout ging en hoe we het de volgende keer kunnen voorkomen. In de meeste gevallen gaat het om de belasting vs. capaciteit. Elk weefsel in het lichaam heeft een bepaalde capaciteit. Als we een belasting toevoegen groter dan de capaciteit is er een hogere kans op pijn of een blessure.
Waarom is de verhouding belasting versus capaciteit belangrijk?
Maar als we de belasting langzaam toevoegen en het weefsel de tijd geven om zich aan te passen aan die belasting dan zou het goed moeten gaan. Omdat de capaciteit van die weefsels langzaam zal toenemen.
Bijvoorbeeld: spieren worden sterker, botdichtheid wordt beter en pezen worden veerkrachtiger. Maar als we die belasting sneller gaan toevoegen dan hebben we een grotere kans om geblesseerd te raken.
Een voorbeeld: als je een baksteen op je voet laat vallen, is de belasting veel groter dan de capaciteit en het is abrupt toevoegt, dus er is geen tijd voor aanpassing.
Dat voorbeeld is misschien overdreven, een gebruikelijker scenario is iemand die snel met een nieuwe activiteit begint. Opnieuw is de belasting groter dan de capaciteit en alhoewel het niet zo abrupt is als een trauma is het sneller dan de mogelijkheid voor het lichaam om zich aan te passen dus het weefsel wordt beschadigd en de capaciteit daalt.
In beide gevallen is de belasting sneller toegevoegd dan hoe snel het weefsel zich had kunnen aanpassen.
Trainingsschema?
Aan de andere kant zijn wij soms slim en houden we een trainingsschema constant aan. Totdat stress, ziekte, slechte voeding of te weinig slaap of een van de andere factoren de capaciteit verlaagt, door de kans om te herstellen van de training te verhinderen en de capaciteit daalt.
Deze lagere capaciteit maakt ons ook kwetsbaarder voor blessures. Hiernaast kan pijn ook worden beïnvloed door onze gedachten, verwachtingen, ervaringen en andere dingen die in ons leven gebeuren. Dus de meeste blessures kunnen gelinkt worden aan de belasting/capaciteit verhouding.
(red) Met dank aan David van Fysiopraktijk Jansen in Deurne.
Laatste berichten van David, fysiotherapie Deurne (toon alles)
- Genezen van borstkanker betekent niet hetzelfde als gezond zijn - 14 maart 2020
- Borstkanker, sporten als medicijn? - 7 maart 2020
- Borstkanker, moe zijn en sporten? - 29 februari 2020
Laat een reactie achter