Een paar weken terug was ik lekker op wintersport. Samen met familie en mijn partner konden we samen lekker skiën en relaxen. Zo fijn om af en toe te doen! Toch was er ook een hachelijk avontuur. Ik belande letterlijk in een storm. De parallel met stormachtige tijden in het echte leven is niet voor niets zo groot!
Want tijdens de wintersport hadden we prachtig weer, maar zomaar ineens, tijdens het skiën, sloeg het weer om. We wisten dat we wel wat last zouden hebben van flinke wind, maar dat bleek wat heftiger te zijn. De wind gierde met stoten van 160 km per uur, windkracht 12, over de pistes. Ook ontstond er een dichte mist in de bergen, waardoor we weinig meer zagen.
We werden er volledig door overvallen. Op 2450 meter hoogte op een berg staan, terwijl de gierende wind de sneeuw mijn skibril inblies was echt niet fijn. Sommige skiërs in onze groep, besloten alsnog om voorzichtig naar beneden te skiën, maar ik kon geen hand voor ogen zien en moest stoppen. Mijn partner bleef bij mij, terwijl de storm wild om ons heen sloeg.
(lees hieronder verder)
De wind was inmiddels zo hevig dat skiën echt geen optie meer was. We konden niets anders doen dan ons zo klein mogelijk maken om niet weg geblazen te worden. Toen de dichte mist na een uur wat optrok zagen we op 100 meter een gebouw waar we konden schuilen. Nadat de wind ook minder was geworden, konden we gelukkig alsnog naar beneden skiën. Ik vond het allemaal erg spannen.
Iedereen reageert anders in stressvolle situaties
Tijdens de hevige storm, merkte ik dat ik op mijn ademhaling ging letten. Tijdens een stressvolle situatie, heb ik de neiging om vanuit mijn borst te ademen in plaats vanuit mijn middenrif. Hierdoor kan ik in paniek raken. Door mij te concentreren op mijn ademhaling kon ik rustig blijven.
Toen we in het gebouw waren, kon ik mijn vader bellen, om te zeggen dat het goed met ons ging. Hij was met de anderen naar het dal geskied en hij was natuurlijk erg ongerust. Voor mij was het erg belangrijk dat ik mijn vader kon geruststellen. Pas nadat ik mijn vader aan de telefoon had gesproken, kon ik ontspannen en kwam er een emotionele ontlading.
Hoe reageer jij?
In situaties die bedreigend zijn voor mensen, zijn er drie reactiemogelijkheden die vanuit ons oerbrein worden ingegeven:
- vechten,
- vluchten of
- bevriezen.
Deze reacties zijn ons verdedigingsmechanisme bij acuut gevaar. Over het algemeen hebben de meeste mensen de neiging tot vechten of vluchten maar is er twijfel welke van de twee acties je lichaam zou moeten uitvoeren dan bevries je.
Stress is goed
Stress is in sommige omstandigheden een logische en functionele reactie. Stress helpt je bij:
- omgaan met uitdagingen
- overleven
- vermijden van gevaar
- oplossen van problemen
- je te focussen
Door de plotselinge weersverandering ontstond er bij mij acute stress. Dat is een handig mechanisme van je lichaam, want het helpt je zo goed mogelijk te functioneren in een noodsituatie.
Dat geldt ook voor andere situaties. Fysiek of anders. Stel je wandelt in het bos en staat plotseling oog in oog met een beer. Je schrikt, maakt adrenaline en cortisol aan en je lichaam komt in een acute stresstoestand. Afhankelijk van je reactie zul je vechten, vluchten of bevriezen. Als het goed afgelopen is, en de beer weer op veilige afstand is, dan keert je lichaam weer in een ruststand.
Een beer zal je niet zo snel tegenkomen, maar er zijn genoeg situaties waarbij je stressreactie hetzelfde is. Denk bijvoorbeeld aan een deadline voor werk of school, je bent getuige van een ongeluk op straat, je hoort plotseling da je werkloos bent, je partner wil van je scheiden, of het overlijden van een dierbare. Sommige van deze situaties duren maar even, andere situaties houden wel een langere periode aan. Zolang de stress-situatie niet langer is dan de ontspanning, is het in orde. Maar wanneer dit uit balans raakt, is dit niet gezond en raak je uitgeput.
Voorkom een burn-out
Zolang je op tijd zorgt voor ontspanning na stress, is er niets aan de hand. Maar heb je te vaak last van stress, op welke manier dan ook, dan kan dit resulteren in een burn-out. Ieder mens maakt gebeurtenissen in het leven mee, die positief of negatief het gevoel van geluk en tevredenheid kan beïnvloeden.
Voorbeelden hiervan zijn een huwelijk, echtscheiding, zwangerschap of opleiding maar ook overlijden van een dierbare. Deze situaties brengen op een bepaalde manier stress met zich mee. Sommige zijn zo heftig dat je ze niet kunt loslaten of een openstapeling van gebeurtenissen zorgen ervoor dat je uit balans raakt.
Heb je veel last van een stressvolle situatie en merk je dat je al langer onder spanning staat en ontspannen steeds moeilijker wordt? Merk je dat je niet meer goed herstelt van spanning en dus eigenlijk meer gespannen bent en als je ontspant je lichaam daar niet meer op reageert?
Ik kan je als burnout-coach helpen om je lichaam weer in balans te brengen. Ik kan je leren om je grenzen op tijd aan te geven en beter voor jezelf te zorgen. Zoals bijvoorbeeld leren hoe je voldoende rust kan nemen.
Wil je weten hoe ik de langdurige stress bij jou kan verminderen? Klik hier om een afspraak te maken of om meer over mij te weten te komen.
Laatste berichten van Mariëlle Beentjes (toon alles)
- Hoe overleef je een storm (in je leven)? - 3 maart 2020
- Zelfs een burnout-coach leert dagelijks! - 29 september 2019
- Mag ik lekker egoïstisch zijn dit jaar? - 27 januari 2019
Laat een reactie achter