Soms lijkt iets te toevallig… Maar het is echt waar. Er lag al ruim een maand een boek op mijn bureau voor een review: Het onzichtbare leven. Meestal ben ik wat sneller, maar door de drukte en omdat ik boeken echt wil lezen, was dit boek nog even blijven liggen. Toen ik het afgelopen week dan ook echt ging lezen, viel ik zowat om van verbazing. Want waar gaat dit boek over?
- Handen wassen
- Hygiëne in huis
- Virussen en bacteriën
- Hoe loop je een virus of bacteriële ziekte op
- Ons immuunsysteem
Dit terwijl we net deze week alles in Nederland, of eigenlijk de hele wereld, omgegooid hebben in verband met het Coronavirus. We werken nu thuis, in de media gaat het alleen maar over het COVID-19 virus en de hele wereld staat op z’n kop.
Een zeer interessant boek dus van de Duitse microbioloog en hygiënist, Prof. dr. Markus Egert en wetenschapsredacteur Frank Thadeusz.
(tekst gaat hieronder verder)
Wat kun je leren van het boek Het onzichtbare leven?
De ondertitel van het boek geeft al wat aan: “Over de werking van micro-organismen, intoleranties en allergieën op je gezondheid.”
Nu klinkt dit wat saai en dat is dit boek beslist niet. Het is heel makkelijk leesbaar en er staan genoeg herkenbare situaties in. Het is eigenlijk een boek van een enthousiaste arts die vertelt over zijn passie voor micro-organismen en hygiëne. En daarmee schuwt hij humor niet.
Het eerste deel van het boek gaat over ons microbioom. Als je even op de link klikt, krijg je goede en duidelijke uitleg wat dit inhoudt. Ook uitleg over onze darmen, bijvoorbeeld het feit dat onze darmen meer zenuwcellen bevat dan ons ruggemerg!
Het eerste deel gaat ook over microben onschadelijk zijn of zelfs nuttig, maar dat er ook een aantal ‘bad guys’ zijn. Die worden allemaal nader toegelicht in dit boek, zoals salmonella, het noravirus, het rotavirus. het influenzavirus, staphylococcus, schimmel, lysteria en schurftmijt…. Nogmaals, allemaal heel goed leesbaar voor iedereen die geïnteresseerd is in ons immuunsysteem en hoe we virussen kunnen oplopen.
Wat is hygiëne?
Met hygiëne wordt niet de kunst van het schoonmaken bedoeld. Hygiëneleer gaat over het voorkomen van infectieziekten en het bevorderen van en versterken van gezondheid. Schoonmaken kan daar natuurlijk wel aan bijdragen. Zo kan het schoonmaken met probiotische schoonmaakmiddelen op langer termijn veel beter werken voor ons immuunsysteem dan chemische middelen.
Het waarom en hoe het immuunsysteem werkt, wordt allemaal in dit boek uitgelegd. Maar daarna komt meteen weer de vertaling naar praktische zaken, zoals bijvoorbeeld over de microben op mobieltjes en wc-brillen… Deze arts geeft zelfs advies hoe je het beste kleding kunt wassen in de wasmachine!
(tekst gaat hieronder verder)
Handen wassen
Inmiddels weten we het wel door het advies van het RIVM: we moeten meerdere keren per dag onze handen wassen met water en zeep gedurende maar liefst 20 seconden. Dr. Markus Egert vindt dat zelfs tekort. Hij peleit liever voor 30 seconden. Hij legt uit waarom desinfecterende handgel eigenlijk niet zo goed werkt. Het doodt niet alleen de slechte micro-organismen, maar ook de goede. Handen wassen moet je volgens hem niet met warm water doen, omdat dit teveel ontvet en leidt tot een ruwe, gebarsten huid van de handen. Beter is met lauwwarm of koud water én zeep de handen te wassen.
(tekst gaat hieronder verder)
Wat leer je nog meer door dit boek?
Een paar interessante stukjes uit het boek om zo een idee te krijgen wat dit boek zoals beschrijft:
Poeptransplantatie
Op zich heb ik hier al vaker over gelezen. Dat poeptransplantatie de darmflora van mensen met ernstig darmproblemen kan herstellen of verbeteren. Wat ik niet wist, is dat hij verwijst naar dieren die dit vaak instinctief al doen. Ze eten uitwerpselen van andere dieren, om zo hun eigen darmflora te verbeteren. Terwijl ik altijd het vreselijk vies vind als onze hond poep van katten of paarden wil eten. Het is dus eigenlijk een gezonde actie… Nou, ik weet nog niet zo goed wat ik hier van moet denken 😉
De keukenspons
Volgens mij kun je dit ook zo vervangen door het keukendweiltje dat wij vaak gebruiken. Het blijkt net zoveel bacteriën te bevatten als in poepmonsters. Ofwel, de keukenspons is een microbiële hotspot.
Deodorants
In de deodorants zit meestal de werkzame stof aluminiumchloorhydraat. Maar het aluminiumionen in deze deo’s kan een toxische (giftige) werking hebben en er is een vermoeden dat dit tot een groter risico op borstkanker en de ziekte van Alzeimer leidt. Dit is nog niet wetenschappelijk bewezen, maar verdient wel aandacht volgens deze Duitse arts.
Het gebruik van aluminium zou wel beperkt moeten worden volgens deze arts. Dus geen voeding verpakken in aluminium. Ik heb zelf ooit een sinterklaassurprise gemaakt van aluminium en daar heb ik een enorme allergische reactie door gekregen. Ik zal dus zeker oppassen hiervoor.
Praktische informatie over dit boek
Ik vind het echt een leuk boek. Zeker in deze tijd interessant om te lezen, omdat je veel overeenkomsten ziet met de aanpak van het Coronavirus. En omdat dr. Egert dit heel helder kan uitleggen, krijg je een veel beter beeld waarom hygiëne en je immuunsysteem zo belangrijk is.
Het boek is vooral een leesboek. Het is goed leesbaar. Niet alleen door het woordgebruik en de verwijzingen naar de praktische kant, maar ook door de kleine hoofdstukken, de eenvoudige illustraties (geen kleur) en de kaders.
Titel: Het onzichtbare leven
Ondertitel: Over de werking van micro-organismen, intoleranties en allergieën op je gezondheid
Auteur: Dr. Markus Egert en Frank Thadeusz
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 978 90 245 8666 0
Aantal bladzijden: 238
Prijs: 19,99
Te koop bij o.a. Bol.com
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter